Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın zeytindeki tuz oranının yüzde 8’e düşürülmesi başta olmak üzere,zeytin çeşitlerinin karıştırılmamasını ve ambalajların üzerine işleme tekniği ile ürün adı ve büyüklüklerini gösteren sembollerin konulmasını içeren “Sofralık Zeytin Tebliği’nin” hem üretici hem de tüketici nezdinde kavram karmaşasına yol açmaması amacıyla Marmarabirlik tarafından yazılı açıklama yapıldı.
Türkiye’nin ve dünyanın en büyük zeytin üreticisi Marmarabirlik’in açıklamasında tüketicilere “Bu güne kadar Marmarabirlik olarak ürünlerimizde insan sağlığını esas aldık. Dolayısıyla tüketicilerimizin herhangi bir kaygı yaşamalarına gerek yok” vurgusu yapıldı.
YENİ DÜZENLEME İLE HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Marmarabirlik’den yapılan yazılı açıklamada kamuoyuna zeytindeki tuz oranının düşürülmesi olarak yansıyan 23 Ağustos 2014 Cumartesi günü 29097 nolu Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği”nin aslında sektörde birçok ciddi düzenlemeyi içerdiği belirtilerek, tebliğ ile ilgili genel bir bilgilendirmede bulunuldu.
Açıklamada, üretim, depolama, dağıtım ve satış aşamalarında uyulması gereken kuralların tebliğ ile disiplin altına alındığı, ayrıca işleme tekniği ve ürün ambalajı üzerinde ürün adı ile birlikte aynı büyüklükte olmasının yanı sıra, varyete (çeşit) adının yazılmasının da zorunlu hale getirildiği vurgulanarak” Böylelikle sofralık vasfı ve ekonomik değeri yüksek olan Gemlik çeşidi zeytinlerin, ekonomik değeri ve vasfı düşük olan zeytinlerle karıştırılarak ambalajlanması ve tüketicinin kandırılması engellenmiş, haksız rekabet önlenmiş ve merdiven altı üretimin de önüne geçilmiştir.”denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yeni sofralık zeytin tebliği ile sektörün kanayan yarası olan kalite ve hijyen sorunlarının önüne geçileceğine tüketicilerin daha sağlıklı ürünler tüketmesinin sağlanacağına inancımız sonsuzdur. Zaten uluslararası kalite sistemlerine sahip modern tesislerde hijyenik koşullara uygun olarak üretilerek yurtiçi, yurtdışı piyasalara sunulan Marmarabirlik ürünlerini tüketen zeytin tüketicileri hiçbir zaman böyle bir risk yaşamamış ve yaşamayacaktır.
L,M,S KISALTMALARI İÇİN GEÇİŞ SÜRECİ UZATILMALI
Açıklamada, söz konusu tebliğin tekstil sektöründe kullanılan L, M, S gibi kısaltmaların sofralık zeytin danesinin iriliği için de kullanılmasını ve 1 Ocak 2015’den itibaren ambalajların üzerinde yer alması zorunluluğunun getirilmesinin olumlu olmakla beraber süreçte bir takım sıkıntıları da taşıdığına dikkat çekildi. ” Yeni düzenlemede zeytin danesindeki iriliği tanımlamak üzere Large (L) ,Medium (M), Small (S) gibi kısaltmaların kullanılması tüketici nezdinde algı karmaşasının yaşanacağı, bu sebeple 01 Ocak 2015 tarihine kadar belirlenen geçiş sürecinin mutlaka gözden geçirilerek uzatılması gerekir” denildi.
İNSAN SAĞLIĞINI ESAS ALIYORUZ
Bakanlığın Sofralık Zeytin Tebliği ile tuz oranını yüzde 8’e düşürmesinin de sektör için olumlu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Marmarabirlik iki yıldır üretimlerde danedeki tuz oranı seviyesini yüzde 7’ ile sınırlandırmıştır” hatırlatması yapılarak, “Tamamen el değemeden modern ve hijyenik şartlarda üretim yaparak insan sağlığını esas alan Marmarabirlik ürünlerini tüketen tüketicilerimiz herhangi bir kaygı yaşamasınlar sağlıklı bir şekilde zeytin tüketmek isteyenler Marmarabirlik ürünlerini tercih etsinler ’’denildi.