Sokak sakinleri caddenin adını değiştirdi!...

Sokak sakinleri caddenin adını değiştirdi!...

Paşabayır'da makûs tarihiyle "Soğuksu" olarak bilinen, CHP tarafından "Uğur Mumcu" olarak evrime uğrayan, AKP tarafından ise "Mehmetçik" olarak tescillen caddenin yeni adını sokak sakinleri tescilledi "Zabıta geçmez caddesi!.."

Paşabayır'da makûs tarihiyle "Soğuksu" olarak bilinen, CHP tarafından "Uğur Mumcu" olarak evrime uğrayan, AKP tarafından ise "Mehmetçik" olarak tescillen caddenin yeni adını sokak sakinleri tescilledi "Zabıta geçmez caddesi!.."

İlginçtir, geçmişin izlerini silmeye yönelik çabalar, izler seyrederiz filmi gibi, zaman gelip geçer değişim naraları atanların esamesi kalmaz ama geçmişin derinliklerinden gelen izler hep belirgin olarak sonsuza dek kalır.

Bu günkü konumuzun gündemi "Mehmetçik caddesi."

Bandırma'nın var oluşunda derin izlere sahip Hacıyusuf Mahallesi Sahil sokak, Maloz'dan sonra köprübaşı (Menderes meydanı) Sunullah ve Paşabayır…

Paşabayır'ın var oluşundaki en önemli cadde ise “Soğuksu Caddesidir” Kentin kuruluşuna dair kapsamlı bir araştırma konusu olmadığı için “Soğuksu” nun anlam karşılığını bilmiyoruz ancak şu bir gerçek eskilere göre adres tarifi gerektiğinde söz “Soğuksu” ile başlar..

Tarih 24 Ocak 1993 CHP'li Sedat Pekel'in 1. Şehri Eminliğinin son günleri “Sakıncalı Piyade” Uğur Mumcu'nun Ankara'daki evinin önünde katledilişi nedeni ile Bandırma Belediye Meclisine taşınan isim konusu, Meclis kararı ile “Uğur Mumcu” adı Soğuksu'nun üzerini örttü.

1994-1999 Durgut Ergin, 1999-2004 Dr. Halil Ünlü ve 2004-2009 M. Cemal Öztaylan….

Öztaylan'ın içinde uhde kalan isim değişimi dönemin danışmanlarının da aklı ile “Mehmetçik Caddesi” olan Soğuksu Caddesi'nin neden “Mehmetçik” olduğuna dair sorumuza aldığımız yanıt “Bazı isimler vardır, kimsenin üzerinde spekülasyon yapmasına izin vermez.” olmuştu.

Daha doğrucu  1999-2004 döneminde görev yapan DSPli Dr. Halil Ünlü döneminde İstanbul Belediyesinin İDO Deniz otobüsleri için açtığı şimdiki “Atatürk bulvarı” için aynı danışmanlar “Ünlü Bulvarı” fikrini öne sürmüş ancak zamanla isim erozyonuna uğrama ihtimali göz önünde bulundurularak “Mehmetçik” ismi düşünülmüş “Atatürk Bulvarı”nda karar kılınmıştı.

Bu süreçte gündeme gelip, dondurucuya alınan “Mehmetçik” aynı fikir babaları tarafından ısıtılıp 2004-2009 dönem Başkanı AKP li M. Cemal Öztaylan'ın önüne sürüldü.

İsim değişiklikleri dönemleri içinde görev yapan Başkanlar için iyi bir reklam aracı olduğu için Öztaylan bu fikre “hayır” demedi ve  yakın rakibi CHP li Sedat Pekel'in Paşabayır'ın en önemli caddesine verdiği “Uğur Mumcu” ismi bir kez daha evrim geçirerek bu kez “Mehmetçik Caddesi” oldu.

Bandırma'nın limana münhasır en güzel caddelerinden birisi olan Mehmetçik caddesinde üzerinde planlanan projeler bitmek tükenmek bilmedi.

Payitahtın son şövalyesi Av. Müteahhit Tolga Tosun tüm soruları yanıtsız bırakarak hayata geçirdiği yanan değirmen arsasında inşa edilen yapı için "KAP aydınlatma platformu!.." basına ve  mahalle sakinlerine tatmin edici bir açıklamada bulunamadı.

Bu kadar uzun bir hikayenin final bölümüne geldiğimizde ise, Soğuksu, Uğur Mumcu ve Mehmetçik caddelerinin mahalle sakinleri tarafından neden “Zabıta Geçmez!…”  caddesi dendiğine 

Caddede tadilatı süren bir inşaat'ın yapı-tadilat yönetmeliğine göre gereken “İş Güvenliği” önlemini almadığından dır….

Tadilat gören inşaat'ın resimleri bize ulaştığında Paşabayır sakinlerinin ne kadar haklı olduğunu müşahede edip konuyu sayfalarımıza taşımak istedik… 

Fikir sahibi olmak için, bilgi sahibi olmak gerek….