Tarih: 16.01.2012 10:45

Sosyal Medyanın Gücü

Facebook Twitter Linked-in




Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ) Başkanı Mike Wilson kurumsal yayın organında Sosyal medya`nın gücünü  kaleme aldı.

Makaleyi yazarımız Ünal Örnek çeviri yaptı.

_______________ Çeviri Ünal ÖRNEK- ANKARA

Bir dönem yalnızca amerikan Kolej çocuklarının kullanımıyla sınırlı olarak görülen Facebook, şu anda dünya çapında 500 milyon kişi tarafından kullanılmaktadır. Ortalama bir kullanıcının 130 arkadaşının olduğu Facebook'ta, kullanıcıların %70'i Amerika dışında yaşamaktadır. Site 70 dile çevrilmiştir. Her ay 250 milyon kişi, harici internet siteleri aracılığıyla Facebook ile yakın ilişki kurmaktadır.

Ya Twitter? Yaklaşık 20 milyon kullanıcı, her ay metro seferlerindeki gecikmelerden seçim sonuçlarına her konuda Twitter tarafından sunulan bilgilere güvenmektedir. Bununla birlikte artan sayıda büyük ve küçük şirketler Twitter'i kendilerini pazarlamak ve müşterilerinin izini sürmek amacıyla kullanma yoluna gitmektedir. Benim de bir hesabım var ancak onu buradaki işim olan Çiftlik Gelecekleri (Farm Futures) Editörlüğü dışında çok kullanmıyorum. Fakat birkaç ay önce Berlin'deki bir IFAJ iş toplantımızda Kanada'lı bir meslektaşımla birlikte biraz zaman geçirdim. Onun ‘akıllı telefonu' aracılığıyla nasıl çalıştığını ve dünyadaki diğer kişilerle Twitter aracılığıyla nasıl iletişim kurduğunu izlemek benim açımdan oldukça hayret vericiydi.

Bu açıklamalar ile başladım çünkü IFAJ gibi uluslar arası kuruluşlar için artık sosyal medya teknolojisinin itici bir güç haline geldiği benim açımdan netlik kazandı. Bu (sosyal medya) bizler için bir kapı aralayıcı, insanlara merhaba diyebilmenin ve bugüne dek bizleri birbirimizden ayıran ve genellikle aşması güç kültürel bariyerleri aşmanın bir aracı.

Bu Türkiye'den Greenweek'i gözlemlemek üzere orada bulunan bir Türk Tarım Yazarı/TV Gazetecisi ile karşılaştığımız Berlin'de kesinlikle geçerliydi. Çağla Yüksel Kaya adını güçlükle telaffuz edebiliyorum ancak kendisi oldukça iyi İngilizce konuşuyordu ve birkaçımızla kendisinin TV Şovu için röportaj yaptı. Biz birbirimizi daha çok Facebook'tan tanıyoruz ve Doğu Avrupa'da Tarım konusunu internet sitemizde yayınlamak üzere kendisinin bir blog hazırlaması düşüncesini şu anda birlikte değerlendiriyoruz.

Bir başka Türk gazeteci daha beni Facebook'ta ‘arkadaş' olarak ekledi. Dün bu köşe yazısını hazırlarken, sohbet kutucuğu içerisinde Ünal Örnek adı belirdi ve karşılıklı selamlaşarak birbirimiz hakkında bilgi aldık. Ünal ile aynı yaşta olduğumuz ve bir TV Gazetecisi olduğu ortaya çıktı. Kendisi beni bir Facebook sitesine yönlendirdi: Tarım Yazarları ve Gazetecileri”. Site Türkçe içeriğe sahip olduğundan, ilk etapta bunun Türk meslektaşlarımın bir araya gelmelerine ve kendilerini ilgilendiren konularda konuşabilmelerini sağlayan bir araç olduğu görülüyor.

Ünal ve Ben, Çağla hakkında konuşmaya başladık ve daha sonra onların arkadaş oldukları ortaya çıktı. Ünal'ın sitesine hızlı bir bakış, her ikimizin de birçoğu IFAJ üyesi olan ortak birçok tanıdığımız olduğunu keşfetmemi sağladı.
Komik olan husus şu, Türkiye henüz IFAJ'ın bir üyesi değil. Ünal'a, Çağla ile el ele vererek bu derneği kendi ülkesinde kurmalarını önerdim. Bana kendisinin ve meslektaşlarının halihazırda bu konu üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Şu anda Türkiye'nin bir yıl içerisinde IFAJ üyesi olacağı konusunda güven duyuyorum.

Ve tüm bunlar 15 dakikadan daha az bir süre zarfında, bu küçük sohbet kutusu içerisinde yazışmamız ile gerçekleşti.Fakat bir uyarıda bulunmak istiyorum. Sosyal medya aracılığıyla ne kadar kapının açıldığı, eğer biz bir sonraki adımı atmaya ve dünyadaki diğer meslektaşlarımızla bu tür ilişkileri kurmaya gerçekten hazır değilsek, bir fark yaratmayacaktır. Bir meslektaşımızı ‘arkadaş' olarak Facebook'da eklemek bir şey, e-posta, telefon görüşmeleri, web üzerinde yapılan toplantılar ya da önümüzdeki Kanada toplantısı gibi IFAJ toplantılarında yüz yüze gelerek, karşılıklı olarak birbirini tanımak ve profesyonel bir ilişkiyi geliştirmek ise bir başka şeydir.

IFAJ'ın bunların tümünü gerçekleştirmeye hazır olduğundan şüphem yoktur.

http://www.ifaj.org/about/from-the-president/the-power-of-social-media.html


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —