Ankara Sanat Tiyatrosu sanat yönetmenliğinde, Ayvalık Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’yle ortaklaşa projelendirilen ve Atölye Kültür Sanat Organizasyonu ile yaşama geçirilen kadın temalı Kadın Oyunları Festivali, Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde başladı.
Festival, Willy Russell'ın, Shirley Valentine adlı eserinden Shirley ismiyle Türkçe'ye uyarlanan, Sumru Yavrucuk’un sahne aldığı oyunla perde dedi. Festival kapsamında Orhan Peker Sanat Galerisi’nde Huri Kiriş’in ‘Kadın ve Şiddet’ adını verdiği resim, Vural Sineması Fuaye’sinde ise Karikatürist Ramize Erer’in çizgilerinden oluşan kadına yönelik şiddeti anlatan sergilerin açılışları da gerçekleştirildi. Gündüz programında ise Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı kurucularından, şiddet konusunda Arabulucu Avukat Birsen Atakan Ayvalık Sanat Fabrikası'nda düzenlenen "Şiddet ve İstanbul Sözleşmesi" hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Festival, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü çerçevesinde, Ayça Bingöl’ün sahne alacağı Ben Anadolu isimli oyunla perdelerini kapatacak.
Bir boş bir dolu
Tiyatro severler salonda koltuklara bir boş bir dolu şeklinde oturtuldu. Boş koltuklarda gördükleri şiddet karşısında yaşamlarını yitiren kadınların fotoğraflarıyla farkındalık oluşturuldu. Sahnede adeta devleşen ünlü oyuncu Sumru Yavrucuk’un performansı ilgiyle izlendi. Tüm biletleri günler öncesinden tükenen oyunu Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, eşi Canan ve kızı Nazan Ergin ile birlikte izledi. Oyun sonunda sergilediği performansıyla izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan usta oyuncu Sumru Yavrucuk’a, Belediye Başkanı Mesut Ergin eşi Canan Ergin ile birlikte bir buket çiçek takdim etti.
Çok büyük fedakârlık
Sahne almadan önce gazetecilere değerlendirmelerde bulunan usta oyuncu, Ayvalık’ta yeni bir tiyatro sahnesinin perdelerini açıyor olması nedeniyle büyük bir heyecan yaşadığını söyledi. Sumru Yavrucuk, “Böylesi bir dönemde bir tiyatro sahnesinin açılabilmesinin ne kadar büyük bir fedakârlık olduğunun farkındayım. Benimle birlikte bu festivale katılan tüm oyuncular bunun farkındayız. Bu festivalin çok doğru bir festival olduğunu düşünüyorum. Bütün kadınlar tek kişilik ya da iki kişilik oyunlarıyla festivale katılıyorlar” dedi.
Festivale koşarak geldim
Tiyatronun dijital ortamlarda yapıldığı zaman seyirciyi de oyuncuları da pek tatmin etmediğini dile getiren Sumru Yavrucuk, tiyatronun nefes nefese, seyircinin desteği, oyuncunun bütünleşmesiyle anlam kazanacağını hatırlattı. Yavrucuk, “Sahnede yıldız bir tiyatro oyuncusu olsa dahi seyirci; nefesiyle, sesiyle, reaksiyonuyla orada vardır. Yani virgülü oyuncu atar, noktayı seyirci alkışlarıyla koyar. Bu durum benim için son derece özel bir durum olduğu için ben de festivale koşarak geldim. Çünkü biz oyuncular seyircilerimizi çok özledik. Ben geçen sene 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde oynamıştım. Ondan başka üç dört kez de canlı oyun oynama şansım olabilmişti. Bu yüzden de bu festival benim için son derece heyecan verici. Oyuncular, koronavirüs nedeniyle son derece zor bir dönemden geçiyor. Çok sınandığımız bir dönem. O yüzden de birlik ve beraberlik halinde olup, birbirimizi severek tüm güçlüklerle mücadele edebileceğimizi düşünüyorum. Enseyi karartmayalım” diyerek duygularını dile getirdi.
Sahnede adeta devleşti
Sumru Yavrucuk, seyirciye yaşattığı keyifli atmosferin yanı sıra potansiyelini mutfağa hapsetmiş bir kadının kendini keşfediş ve hayatının iplerini yeniden ele alışının hayranlık uyandıran öyküsünü canlandırdı. Sumru Yavrucuk, mutfağa hapsolmuş bir İngiliz kadının yanında, oyunda bahsi geçen arkadaşını, kızını, eşini, Bodrum'a tatile gittiğinde tanıştığı adamları da canlandırırken sahnede adeta devleşti. Güçlü oyunculuğunu karakterler arasındaki naif geçişlerle süsleyen ve oyun boyunca seyirciyle samimi bir üslup ortaya koyan sanatçı, Shirley karakteri için oyun sonunda herkes için "aynı ben" dedirten oyunculuğu dakikalarca alkışlandı.
Ayşe Paşalı'nın faili olan eski kocası yalnız değildir
Kadın Oyunları Festivali kapsamında Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde Ressam Huri Kiriş’in ‘Kadın ve Şiddet’ konulu resim sergisinin açılışı Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin tarafından gerçekleştirildi.
Mesajı okundu
Pandemi koşulları nedeniyle serginin açılışına katılamayan Huri Kiriş gönderdiği mesajda şunları söyledi: “2010 yılında neredeyse herkesin gözü önünde, ne olacağı gayet iyi bilinerek Ayşe Paşalı'nın cinayeti işlendi. 'Eski' kocası tarafından acımasızca işkence görmesine rağmen ve yüzündeki iyileşmeye yüz tutmuş tahribatın korkunçluğu apaçık ortadayken mahkeme faili salıvermişti. Ayşe Paşalı'nın adliye binası önünde, hem de yanında fail varken, hepimize çaresizliğinin mesajını veren bakışları sanıyorum zihnimizde yer etmiştir. Ayşe Paşalı'nın faili olan eski kocası yalnız değildir; faili salıveren adalet sistemi failin arkasında durarak ona cinayet işlemesi için gerekli olan özgüveni ve zamanı vermiştir. Kutsal aile kurumunun yaşaması uğruna öldürülmesine izin verilen ilk kadın Ayşe Paşalı değildir ve maalesef son kadın da olmamıştır. Bu atfedilen sözde kutsal değerlerin maskelediği kadın kırımının son bulacağı umudu ile yıllar önce yapılmış bu resimler maalesef güncelliğini korumaktadır. Daha dört gün önce, kadına uzatılmış ince bir dal olan İstanbul sözleşmesinin yürürlükten kaldırılması maalesef bu resimlerin eskimesine, sadece kötü bir geçmişin hüzünlü anıları olmasına izin vermemektedir. Bu sergi herkesi, kaybettiğimiz tüm kadınlarımızın anıları önünde saygı, hüzün, öfke ve isyanla dururken bir yandan da bu en önemli ve acil sorunu çözmek adına adım atmaya davet etmek için yapılmıştır. Teşekkür ederim.!”