Şurada konuştu

Şurada konuştu

Erdek Ticaret Odası Başkanı Mim. Özlem Kuday Sarı, Başkentte düzenlenen 7. Türkiye Sanayi ve Ticaret Şurasında konuştu.

TOBB tarafından önceki gün Başkent’te düzenlenen7. Türkiye Sanayi ve Ticaret Şurasında söz alan Erdek Ticaret Odası Başkanı Mim. Özlem Kuday Sarı Ekonomik ve ticarette bölgesel beklentileri masaya yatırdı.

Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı, Marmara-Trakya Bölgesini temsilen şurada konuşma yaptı. Sarı, yaptığı konuşmada sanayi ve ticaretin sorunları ile çözüm önerilerini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 7 Ağustos 2014 tarihinde TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirilen VII. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda, ticaret ve sanayinin temsilcileri bütün sorunlarını ve çözüm önerilerini birinci ağızdan hükümetle paylaşma imkânı buldu.

Özlem Sarı’nın konuşmasından önemli notlar:

“Bölgemizde 27 Ticaret ve Sanayi Odası, 11 Ticaret Odası, 3 Sanayi Odası, 25 Ticaret Borsasını temsil ediyoruz. Bölge ele alındığında, ülke nüfusunun % 32 sini barındırırken, toplam katma değerinin % 45ini sağlamakta. Ülkemiz ihracatının % 66 sı bölgemizden yapılmakta ve Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşunun % 56 sı bölgemizde bulunmakta. Ülkemizde üretilen neredeyse tüm ürünleri, bölgemizde üretilmekte olup çok çeşitli bir yapıya sahiptir. Bölgemizin ürettiği yıllık katma değer, dünyanın 27. Büyük ekonomisine eşdeğerdir. Sanayi, tarım-hayvancılık ve turizmin yoğunlaştığı bölgemizin temel ortak sorunu, teşvik sisteminin revizyonudur. Bölgedeki mevcut teşvik uygulaması, il ve ilçelerin gelişmişlik farklılıkları, hammaddeye yakınlık ve yakın pazarların ithalat ihtiyaçları gözetilerek revize edilmelidir.

Sanayinin yoğunlaştığı şehirlerde sektörel odaklı ve proje bazlı teşvik sistemine acilen geçilmelidir. Stratejik yatırım sınırı 50 milyon TL’den 10 milyon TL’ye, stratejik kimya yatırım sınırı da 1 milyar TL’den 100 milyon TL’ye düşürülmelidir. Bölgede gelişmiş OSB’lerin; en yakın otoyol, demiryolları ve limanlara bağlantıları sağlanmalı ve teknoloji merkezi yatırımlarına, ilave teşvikler verilmelidir. Doğalgazı olmayan OSB’lere doğalgaz bağlama ve lojistik köy kurma çalışmaları hızla devam etmeli ve bölge sanayisini olumsuz etkileyen elektrik kesintileri devlet tarafından denetlenmeli, çözüm odaklı yaptırım uygulanmalıdır.

2012 yılında başvuru süresi biten ıslah OSB’ye başvurmak isteyen bölgelere imkan tanınmalıdır. Tarım ve hayvancılık alanında en acil sorun, arazi toplulaştırılmasına yönelik adımların acilen atılmasıdır.

Diğer yandan tarımsal destekler arttırılmalı, buğdayda tohum çeşitliliği azaltılmalı, kaliteli tohum ekimi yaygınlaşmalıdır. Ürün çeşitlendirmesi için bölgede; bağcılık, seracılık, sebze meyve üretimi ile sulamaya ilave destekler sağlanmalıdır. Bölgemiz için çok önem taşıyan zeytin ve zeytinyağı AB ülkelerinde 1litre olarak satıldığında 1,34 Euro fon ödemek mecburiyeti halen devam etmekte ve acilen çözüm beklemektedir.

Turizmde gelişmeye çalışan ve bu sektörü alternatif alan olarak belirleyen bölgemizde; Edremit körfezinin kıyı ilçeleri, Erdek- Kapıdağ, Düzce, Akçakoca ve İznik turizm bölgesi ilan edilmelidir. Bölgede ciddi yat limanı ihtiyacı söz konusu olup şuan projesi bitmiş ÇED Raporu olan projelerin hayata geçirilmesi şarttır. Bölgemiz Türkiye’nin Avrupa’ya ihraç mallarımızın dünyaya açılan kapısıdır. Bu nedenle bölgemize yapılacak ulaşım ve lojistik yatırımları Türkiye’nin en verimli yatırımlarıdır. Bu alanda mevcut projelerin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır. İstanbul-Tekirdağ-Çanakkale otoyolu bölge için hayati önemdedir. Otoban projesi hızlandırılmalıdır. Kuzey Anadolu Otoyolu’nun Körfez, Derince, İzmit bağlantısı yapılmalıdır.

Çanakkale boğazına köprü/tüp geçit yapılmalı, demiryolu projesi tamamlanıp limana bağlantı sağlanmalıdır. İstanbul-Ankara arasındaki üçüncü demiryolu hattının planlara dahil edilmesi memnuniyet vericidir.

Fakat planlanan söz konusu 3.hat demiryolu mevcut plana uygun yapıldığında yük sorununu çözemeyecektir.4. hattın planlanması ve çift hatta dönüştürülmesi gereklidir. İstanbul Anadolu yakasındaki metro sistemi ilk etapta Gebze, ardından Kocaeli ve Sakarya’ya kadar uzanarak İstanbul – Doğu Marmara bütünleşmesi sağlanmalıdır. İstanbul/Trakya hızlı tren hattı yapılarak, hızlı tren hattı Avrupa sınırına kadar götürülmelidir. Türkiye’nin deniz yük hareketinin % 65 i Marmara Denizi’ndeki limanlardan gerçekleşmektedir. Liman Kapasiteleri hızla arttırılmalı ve modernizasyonları sağlanmalıdır. Limanların tam kapasite çalışabilmeleri için depolama sahalarının inşasına yönelik imar çalışması yapılmalı yeni sahalar planlanmalıdır. Türkiye’nin en büyük konteynır limanı olan Asyaport’un AB’ye en yakın ulaşım yolu olabilecek Eskiköy sınır kapısı aktif hale gelmeli, ulaşım yollarına yapılmalıdır.

Dereköy Gümrük kapısı TIR trafiğine açılmalıdır. Çevre konusu bölgemizin tamamı için en hassas konulardan biridir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Ergene Havza Koruma Eylem Planı hızla hayata geçmeli, Ergene nehrinin ıslah çalışması hızlanıp sonlanmalıdır. Bu konu Trakya için hayati önem taşımaktadır.

Kentsel alanların ve sanayi arsalarının planlama sürecinde; tarım arazilerini koruması gözetilmeli, tarım arazilerinin imara açılmasının önüne geçilmelidir. Özellikle verimli zeytin sahalarına yönelik benzer uygulamalara izin verilmemelidir. Organize sanayi bölgeleri ve yerel yönetimlerin arıtma tesislerinin işletme maliyetlerine teşvik sağlanmalıdır.“dedi.



sedatönder
13.08.2014 20:46:17
ETO Başkanı Özlem Sarı`yı, basına verdiği açıklamalarından tanıyorum. Yıllardır aynı ilçede yaşamamıza rağmen, ``yüz-yüze`` tanışma imkanım olmadı. İyi eğitim almış, berrak görüşlere sahip Erdek`in sorunlarını bilen birisi olarak, bu görevlerde bulunmasını takdirle karşılıyorum. Bundan sonrada bilgi ve birikimi ile örnek söylevlerde bulunacağına inanıyorum. İlçemizde alışıla gelmiş tutumların yerini, mesafe alıcı, yanlışlara müdahale edici aydın görüş ve düşüncelere ihtiyaç vardı. Kendisini kutluyor başarılarını devamını diliyorum. sedat önder

  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı