SÜT SANAYİCİLERİ ÜRETİCİLERİ FERYAT ETTİREREK BAKAN ÇELİK´TEN İHRACAT PRİMİ-PASTASINI KOPARTTILAR.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik diyor ki, çiftçiye zulmetmeyin, çiftçiyi istismar etmeyin. Bunu derken çiftçiye zulmeden, çiftçiyi istismar edenler, çiftçiden satın aldığı çiğ sütün fiyatını çeşitli entrikalar ile düşüren endüstriyel süt sektörüne söylüyor.
Sanayiciler fiyat düşürerek çiftçiyi bağırtırarak Bakan Çelik´ten ihracat-primi pastasını koparttılar.
Süt tozunun stok maliyetini de Et ve Süt Kurumu´a yüklettirdiler.
Peynir, tereyağına parasal destek , süt tozu desteğine devam
Söylüyor, söylüyor da aynı sözlerin içinde ?´ ilk kez süte bir destek daha verdik. Islak süt ürünlerinin ihracatını ilk defa teşvik kapsamına aldık. Yani peyniri ve benzeri ürünleri ihraç edenleri de bu destek kapsamına aldık. Madem bunu istismar ediyor birileri, Et ve Süt Kurumu bir müdahale kurumu, ama henüz birkaç aylık bir zamana ihtiyacı var. Süt fazlası olanlar, sütünüzü süt tozuna dönüştürün, Et ve Süt Kurumu olarak, Bakanlık olarak biz alacağız. Var mı başka yapan? Ne söyleyeceksiniz? Önümüzdeki bu 3-4 aylık dönem içerisinde buna desteği verin, biz sorunu çözeceğiz. Verdik desteği, yeterli değilse biz alıyoruz. Kimse üreticiyi istismar etmesin, mağdur etmeye kalkmasın. Biz o alnı ve eli öpülecek çiftçiden yanayız, yana olmaya devam edeceğiz." Diyor.!
Bakanın söyledikleri şu anlama geliyor.
1-Süt tozu: Türkiye´ de üretilen süt tozunun devlet 2009 yılından bu yana tonuna Türkiye´deki maliyeti- dünya piyasası farkını ödemekte idi. 2015 yılında her ton üretilen süt tozuna 3000 TL ödenmekte idi. 2016 yılında 4500 TL ödenecek.
Et ve süt kurumunun süt tozunu üretenlerden alacak olması da şu anlama geliyor: 2015 yılına kadar süt tozuna ton başı teşvik alan firmalar satın aldıkları çiğ sütün parasını süt tozunu diğer sanayici ve ihracatçılara satana kadar stok maliyetini kendileri karşılıyordu, 2016 yılında Et ve Süt Kurumu üretilen süt tozunu hemen satın alacağı için süt tozu fabrikaları stok maliyetlerinden kurtulacak.
2-Peynir, tereyağı vb.yaş ürün ihraç edenlere ne kadar parasal destek verilecek.!
Bunda tonda süt tozuna verilen destek ve çiğ süt fiyatları referans alınacak. Bahse konu ihraç edilen peynir kaç kilogram çiğ sütten elde edildi ise çiğ sütün referans fiyatı düşülüp her 10 ton çiğ süt karşılığı yapılıp ihraç edilen peynire 4500 TL ihraç primi verilecek!
Örneğin; 6 kg çiğ sütten 1 kg beyaz peynir üretiliyorsa, 10 litre çiğ süt 1 kg süt tozu karşılığı olduğundan 60 ton çiğ sütten 10 ton beyaz peynir ihraç eden firmaya devlet ;60 ton çiğ sütün karşılığı 6 ton süt tozu ettiğinden 6x4500 TL = 27000 TL ihraç primi ödeyecektir.
Süt sanayicisi aldıkça doymuyor ve her aldıktan sonra yeni bir taviz-destek istiyor. Yukarıdaki desteklerden ihracat prim desteğini eski Bakan Mehdi Eker reddetmişti. Bunun üzerine Eski Maliye bakanı Mehmet Şimşek ve Başbakan eski yardımcısı Devlet Bakanı Ali Babacan´dan da istemleri sonuçsuz kalmıştı.
Bu sefer Hayvancılık Genel Müdürü Sayın Mustafa Kayıhan sanayicilerin eline ?´koz´´u verince onlarda çiğ süt krizini yaratabildiler. O ?´koz´´un ne olduğunu gelecek yazımda ele alacağım.
Sevgili Bakan sanayicilere diyor ki; ?´çiftçiye zulmetmeyin, çiftçiyi istismar etmeyin ?´diyor.
Sanayicilerin nasihata değil dizgine ihtiyaçları var. Beygirleri nasıl ki dizginler zapteder ise öylesine üreticileri korumak için adil bir şekilde kurulacak ?´çiğ sütte piyasa düzeni" onları dizginler. Çapar KANAT-ANKARA
Kaynak: www.alotarim.com