Sütçülerde dertli

Sütçülerde dertli

Gönen Süt Üreticileri Birliği Başkanı Necmi Ayyıldız: HAYVANLAR KESİME GİDER”

Sütün 1 litre maliyetinin 1.25 lira olmasına rağmen süt fiyatlarının 1.15 lira açıklanmasına tepki göstererek “Ulusal Süt Konseyi bu fiyatı yenilemezse maliyeti bile karşılamadığı için önümüzdeki günlerde hayvanlar kesime gider, satışlar başlar” dedi

Gönen’de 59 kooperatifin bağlı olduğu ve 2730 üyesi bulunan Gönen süt Üreticileri Birliği Başkanı Necmi Ayyıldız’dan önemli bir uyarı geldi. Bu yıl iklimdeki ve yağışlardaki dalgalanmalar yüzünden tarımda rekolte kayıplarının olduğunu, samanın kilosunun 27 kuruştan 40 kuruşa çıktığını hatırlatan Başkan Ayyıldız girdi fiyatlarının sürekli artarken süt fiyatının 1.15 olarak açıklanmasının kendileri için felaket anlamına geldiğini kaydetti. Ayyıldız Ulusal Süt Konseyi’nin bu fiyatı yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“BU FİYAT YÜZÜNDEN HAYVAN SATIŞLARI BAŞLAR”

“Günümüz şartlarında 1 litre sütün maliyet fiyatının 1.25 lira. Açıklanan süt fiyatı üreticilerin girdi maliyetlerini karşılamaktan çok uzaktır. Üreticiler Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 1.15 TL´lik bu fiyatla girdi maliyetlerini karşılayamazlar. Çiğ süt fiyatlarında her hangi bir düzenlemenin yapılması halinde önümüzdeki günlerde hayvan satışları başlar.

“GİRDİ MALİYETLERİNİ BİLE KARŞILAMAZ”

Çiğ süt fiyatları belirlenirken hayvan dışkıları da gelir kalemi olarak ele alınmıştır. Üreticiler hayvan dışkılarından bırakın para kazanmayı bu dışkıların atılması için kendi öz kaynaklarını kullanmaktadır. Ayrıca Konsey çiğ süt fiyatlarını belirlerken bir inekten günlük 20 kg süt ortalamasını dikkate almaktadır. 2 bin 700 üyesi bulunan birliğimiz de süt ortalaması 16 litredir. Bu şartlarda üreticilerin girdi maliyetlerini karşılayabilmeleri mümkün değildir.

“SAMAN BİLE 40 KURUŞA ÇIKTI”

´´Bu yıl bölgede hububat rekolte düşüklüğü kaba yem fiyatlarınında artmasına neden olacaktır. Kilogramı 27 kuruş olan saman fiyatları 40 kuruşa kadar çıkmıştır. Artan kaba yem fiyatları da üreticilerin girdi maliyetlerini artırmaktadır. Ulusal Süt Konseyi yaşanan bu olumsuzlukları da dikkate alarak çiğ sütte fiyat düzenlemesi yapmalıdır´´