Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde kurulacak olan Ziraat Fakültesi’nin bölgemiz tarımı açısından çok faydalı bir gelişme olduğunu dile getirdi:
Can Ata Tan: “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesinin kuruluş kararı bugün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bandırma şehri tarımsal faaliyetleri ve üretim kapasitesi ile bölgemizde öne çıkan bir yerleşim yeridir. Çevresindeki ilçelerle birlikte düşünüldüğünde tarımsal üretimin Bölgemiz için çok değerli olduğu gerçeği kaçınılmazdır. Tarım ve tarıma dayalı sanayii ve gıda ürünlerindeki marka ve coğrafi işaretli değerleriyle mevcut piyasalara hâkim olmuş ürünlere sahiptir (Edincik su zeytini, Kapıdağ mor soğanı, Manyas Kelle peyniri, yumurta ve beyaz et sektörü, aşılı ceviz fidanı, Gönen baldo pirinci vb).
Ayrıca Gönen’e bağlı Bostancı Köyünde kurulması planlanan tarımsal organize sanayi bölgesi için çalışmalar devam etmektedir. Burada kurulacak olan seralarda yapılacak üretim, yeşil mutabakata uygun çevreci bir anlayışla gerçekleştirilecektir.
Tarım topraklarının amacı dışında kullanılması, tarımsal işletmelerin dağınık yapısı, örgütlenmedeki yetersizlikler ile eğitim hizmetlerinin yeterli oranda yaygınlaştırılamaması nedeniyle tarımsal üretim ve hayvansal üretim alanında ülkemizde yeterli verim alınamamaktadır. Bu bağlamda tarım teknolojileri çatısı altında yer alan mesleklerde, gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirilmesi amacıyla üniversitemiz bünyesinde Ziraat Fakültesinin kurulacak olması Borsamız tarafından çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.
Borsamızın 2023-2027 yılı stratejik planında yer alan hedeflerinden biri de bölgemizdeki tarım potansiyelinin arttırılarak tarımsal üretimin arttırılması, ıslah çalışmaları ile yüksek verim potansiyeline sahip, kaliteli ve hastalıklara karşı, zararlılara dayanıklı, adaptasyon kabiliyeti yüksek yeni çeşitlerin geliştirilmesi bölgemizin tarımsal dinamiklerini harekete geçirerek sahip olduğumuz potansiyeli katma değere dönüştürecek ve bölgenin çiftçisine, üreticisine ve tüm tarım sektörüne öncülük yapacak bir fakültenin kurulmasıydı.
Bandırma Ticaret Borsası Yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden bugüne konuyla ilgili lobi çalışmalarımıza aralıksız olarak devam ettik. Bakanlıklar ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde yaptığımız görüşme ve yazışmaların, Üniversitemiz Rektörüyle yaptığımız görüşmelerimizin olumlu sonuçlanmış olması son derece memnuniyet vericidir.
Kurulan fakültenin İngilizce eğitim verecek olması, bölümden mezun olduktan sonra gençlerimizin istihdamına çok büyük katkı sağlayacağı hususunu 29.Aralık.2022 tarihinde yapılan Üniversitemizin Danışma Kurulu toplantısında da belirttiğimizi yinelemek isteriz. Ayrıca kurulacak Fakültenin Tarımsal Genetik Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Biyosistem Mühendisliği, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri bölümlerini de öncelikli olarak bünyesinde bulundurması Bölgemizin tarımsal potansiyeliyle de uyumlu olacaktır.
Tüm yukarıda saydığımız faydalarıyla birlikte Üniversitemizin bu bölgedeki etkinliği, Bölgemizin tarımsal potansiyeli ve tarımsal üretim yapan firmalarımızın nitelikli eleman ihtiyacını birlikte düşündüğümüzde Cumhuriyetimizin 100.yılında tarımda rekabet gücünü arttırmış, tarımsal gayri safi yurtiçi hâsılasını 150 milyar dolara ulaştırmış, dünya tarımında söz sahibi bir ülke vizyonuna katkı sağlayacaktır.
En iyi tasarruf doğru yatırım yapmaktır. En iyi yatırım insana yapılan yatırımdır. Ziraat Fakültemiz Bandırmamıza, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.” dedi.
Saygılarımla Can Ata Tan Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı