Tarihte ``Tavsiye heyeti`` Havran`a alınmadı.

Tarihte ``Tavsiye heyeti`` Havran`a alınmadı.

1919'da Damat Ferit hükümetinin heyet-i nasiha”sı vardı. Bu hükümetin heyet-i akil”i var.








1919'da Damat Ferit hükümetinin heyet-i nasiha”sı vardı. Bu hükümetin heyet-i akil”i var.



O heyetin amacı, vilayet vilayet dolaşıp, işgale direnmemeleri, büyüklerimiz ne diyorsa onu yapmaları konusunda ahaliye nasihat” etmekti. Bu heyetin amacı da, vilayet, vilayet dolaşıp direnmemeleri, büyüklerimiz ne diyorsa onu yapmaları konusunda ahaliye nasihat” etmek.

O heyetin mensupları 7'şerliydi.

Bu heyetin bölgeleri 7'şerli oldu.

O heyet Nisanda kurulmuştu. Bu heyet de Nisanda kuruldu.

O heyet padişah efendimizi Dolmabahçe”de ziyaret ettikten sonra görevine başlamıştı. Bu heyet de başbakanımızı aynı mekânda, Dolmabahçe”de ziyaret ettikten sonra görevine başlıyor.”

Hürriyet Gazetesinden Yılmaz Özdil'in tespitleri bana Balıkesir'den gelen aynı Nasihat veya Tavsiye Heyetini'” heyetinin Havran'dan geriye nasıl gönderildiği aklıma getirdi.

24 Mayıs 1919 yılında İstiklal Savaşının en kritik döneminde (1335) Padişah tarafından gönderilen ‘Balıkesirli Hocalardan Kurulu' bir Tavsiye Heyeti' (Akil Adamlar gibi) Havran'a gelerek Havran halkının Kuvayı Milliyecilere kanmamaları ve İstanbul Hükümeti yani şeyhülislamın fetvalarına uyarak düşmanla, yani Yunanlılarla savaşmamalarını tavsiyede bulunacaklardı. Durumu haber alan Kuvayı Milliyeci Kaymakam Hamdi Bey'den önce davranan Havran'lı Şükrü Bey ‘Tavsiye Heyetini' köprübaşında engelleyerek, Balıkesir'e geri çevirdi ve heyeti Havran'dan kovdu” ve bu ekip (Edremit Körfezine de giremeyip Balıkesir'e dönüp gitti) Havran tarihi belgelerinde aynen böyle yazıyordu.

Oysa Havran'ın ilk istiklal şehidini 15 Mayıs 1919 tarihinde 3 gün önce İzmir işgalinde vermişti. Havranlı Hüseyin Fehmi Efendi İzmir işgal edildiği gün Yunanlı işgal kuvvetlerince süngülenerek şehit edilir. Bir süre sonra Ayvalık işgal edilir ve 01 Temmuz 1920 günü (1336) Yunan işgali Mihalaki isimli 150 kişilik bir müfrezenin komutanı olan bir subay sabah saat 10.00 sularında Havran'a gelerek ilçede işgali gerçekleştirir. Havran'da Yunan işgali başlar. Havran'daki 796 gün süren Yunan işgali 08 Eylül 1922 tarihinde nihayet sona erer. Havran'ın düşman işgalinden kurtulan 1926 yılında Edremit'e bağlı bucak olur ve 1959 yılı 1 Nisanda 7033 sayılı kanunla Havran ilçe statüsüne geçer.

Bu günkü şartlar o günlerdeki gibi değildir. Bu ülkede 30 yıl devam eden kanlı bir şekilde acılar yaşatan PKK Teröründen ve teröristlerinden kurtulması lazımdır. Bunun için kurulan ‘Akil Adamlar' tarihteki benzerlerine benzemesini asla istemiyoruz. ‘Akil Adamlarında' bu sorunun kökten çözümü ve ülkemizin gelişimi için bu beladan kurtarılmasının önemini de çok iyi biliyoruz. Türk Milletinin gururunu kırıp - dökmeden, karşı tarafı da daha fazla çok şımartmadan bu ‘Kardeş Kavgası' sorunu mutlaka çözülmelidir.




bekir
7.04.2013 19:16:06
bu millet her daim Havranla gurur duymuştur. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Etrafta ki yüzsüzler o kadar çoğaldı ki. At izi İt izine karıştı. Gün gelecek!.. Gün ağaracak, tüm izler ayrılacak bir bir...

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı