Erdek Ziraat Odası Başkanlığı, tarım sektöründe verimliliğin artması için kolları sıvadı.
Tarım sektöründe verimliliğin artırılmasının ilk ayağı olan üreticilerin bilgilendirilmesi için seminer düzenlendi.
Erdek Ziraat Odası Başkanlığının öncülüğünde tertip edilen seminer Erdek Öğretmenevi Konferans Salonunda yapıldı.
Pazartesi günü gerçekleşen seminere, Erdek İlçesi Ocaklar-Karşıyaka Beldeleri ile bağlı köylerde çiftçilik işi ile uğraşan üreticiler ve basın mensupları davet edildi.
Erdek Ziraat Odası Başkanlığı`nın daveti üzerine seminer vermek üzere ilçeye gelen Kimtaş Kireç Sanayi ve Ticaret A.Ş. çalışanı Ziraat Mühendisi tarafından üreticilere bilgi aktarıldı.
Verimliliği artırmanın iki yolu var
Kimtaş kireç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi çalışanı Ziraat Mühendisi Amaç Keskin`in sunumu ile gerçekleşen bilgilendirme toplantısın da, toprakta kirecin ve tarımsal kireçlemenin önemi açıklandı.
Ziraat Mühendisi Amaç Keskin`in, katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada toprakta mahsul elde etmenin iki yolu olduğunu bunlardan birinin ekim alanını çoğaltmak bir diğerinin ise ekili alanları daha da verimli hale getirmek olduğunu söyledi.
Kapıdağ toprağının % 95`i kireçsiz
Kapıdağ Yarımadasın daki toprakların %95`inin kireçsiz olduğunu ileri süren Ziraat Mühendisi Keskin, 2006 yılında 600`e yakın toprak numunesi alınarak yapılan araştırma sonucu elde ettiğimiz verilere göre Erdek merkezde toprağın kireç oranının % 1 olduğu tespit edilmiştir. Kireç oranın bu kadar az olduğu topraklarda verimli mahsul elde etmek oldukça güçtür. Bunun yanına birde asit yağmurları ve yanlış gübre kullanımı topraktaki kireççi yer bitirir. Topraklarımızı verimli hale getirmek için tarımsal kireç atmak zorundayız." dedi.
Zeytin üretimi için, halk arasında toprağın tansiyonu olarak ifade edilen Ph değerinin 7,7 olması gerekirken, 2006 yılında yapılan araştırmalara göre Erdek`teki toprakların Ph değerinin 5,5 olduğu ve bu değerleri normale döndürmek için tarımsal kireçlemenin yapılması gerektiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisi Amaç Keskin, Toprağın Ph değeri 7,7 değil ise gübreleme yapmanın bir mantığı yoktur. Bu toprağın tansiyonu olarak ifade ettiğimiz Ph değerini 7,7 yapmamız için senede en az 150, 200 kilo tarımsal kireç atmamız lazım. Bu tarımsal kireç topraktaki fosforu da yok edecektir ve bununla beraber mahsulü daha verimli alacaktır. Yani çiftçi mutlaka ve mutlaka toprağına kireç atmalıdır uyarısında bulundu.
Keskin`in, konuşması sona erdikten sonra, seminer bir süre soru-cevap şeklinde devam ederek tamamlandı.