Erdek Belediye Meclisi´nin Aralık ayı toplantısında, Erdek´in karşı sahilinde bulunup, Bandırma´ya bağlı Şirinçavuş Mahallesi´nde kurulması plânlanan termik santral, gündem dışı görüşüldü.
Konuyla ilgili bilgi veren Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan, bu santralin yapılmasının, Erdek turizmi ve zeytinciliğine büyük darbe vuracağına dikkat çekerken, şunları söyledi:
?Bu santralle ilgili olarak, 10 Aralık 2015 günü, Şirinçavuş´ta, ?Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED)´ toplantısı düzenlenecek. Bu toplantıya Erdek olarak katılıp, santrale tepki gösretmeliyiz. Bu konuda belediye meclisimiz, yasalara göre eğer karar verebiliyorsa, santrale karşı olduğunu belirten bir açıklama yaparsa yararlı olur. Bu arada, santral için gerekli olan limanın yapılması amacıyla Erdek Körfezi´ndeki bir alanın, KEMPORT şirketi tarafından, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nden satın alınma girişimlerine de dikkatinizi çekmek isterim. Erdek Körfezi´ne kurulacak ağır sanayi ve kimyasal sanayi tesisleri Erdek´e büyük zarar verir ve kabul edilemez. Bandırma Belediyesi, bu konuda pek net tavır ortaya koyamıyor. Çünkü onlar, Bandırma´yı bir sanayi kenti olarak kabul ediyorlar.?
HALİL AYDÖNER: ?HER ŞEYE SAHİP Mİ ÇIKACAĞIZ??
AKP´li meclis üyesi Halil Aydöner, Dr. Dadan´ın konuşmasının ardından, ?Her yatırıma karşı çıkmamız doğru değil. Siz, çevrenin zarar göreceğine inanırken, devlet yetkilileri bunu düşünmüyor mu? Yatırım olmadan istihdam nasıl gerçekleşecek?? dedi.
AKP´li Pakize Ciciler ise turizmci olarak bu santrale karşı olduğunu belirtti.
BAŞKAN SARI: ?BU KONU PARTİLER ÜSTÜ OLMALI?
Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, ?Akdeniz ikliminin böylesine güzel bir şekilde yaşandığı Marmara gibi bir denizin hiçbir coğrafyada bulunmadığını vurgularken, şu değerlendirmede bulundu:
?Bu bağlamda Erdek Körfezi, Akdeniz iklimi canlılarının yaşam platformudur. Kapıdağ ise endemik bitki çeşitliliğinin ve zengin bir floranın bulunduğu bir doğa cennetidir. Haliç´i, İzmit, Gemlik ve Bandırma körfezlerini yok ettik, şimdi sıra, Marmara Denizi´nin temiz kalan tek körfezi olan Erdek´e geldi. Bu coğrafya bize dünya mirasıdır. Erdek Körfezi´nde zaman zaman görülen yosunlardan şikâyetler oluyor. Oysa bilim adamları, bu yosunların temizlenmemesini isterken, ?En çok oksijen üreten yosunlar, Erdek Körfezi´nde´ diyorlar.?
Tarımsal ve hayvansal ürünün merkezi durumundaki Balıkesir ilinin tümüyle sanayiye teslim edilmesinin büyük hata olacağına işaret eden Sarı, şöyle konuştu:
?İzmit Körfezi bitti. Şimdi bu körfezden arta kalan sanayi tesisleri, bu eşsiz coğrafyaya, Erdek Körfezi´ne ötelenmek isteniyor. Bunu kabul etmeyeceğiz. BAGFAŞ, bölgemizde 1975 yılından beri üretim yapıyor. Üstelik halka arz edilen bir şirket. Belediye başkanlığında üçüncü dönemimi yaşıyorum. Bu fabrikanın ruhsatsız olduğunu yeni öğrendim. Ne zaman ki, yeni bir fabrika kurmak için Almanlardan kredi aldılar, o zaman öğrendik. Çünkü Almanlar, ruhsat sorunca BAGFAŞ, ruhsat almak istedi, o zaman da, eski fabrikalarının ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Devlet, nasıl olur da bunu görmez ve bu fabrikanın, 1975 yılından beri ruhsatsız çalışmasına izin verir? Şimdi, Erdek Körfezi´ne kurulmak istenen yeni ağır sanayi ve kimyasal sanayi tesislerinden Bandırma ve Gönen rant sağlayacak, Erdek ise hem kazanç sağlamayacak, hem de kömür yatağı olacak bölgede büyük sorunlar yaşayacak. Bunu kabul edemeyiz. Size şöyle bir örnek vereyim. Kısa bir süre önce Almanya´dan geldim. Almanya, bize göre az güneş gören bir ülke olmasına karşın her yerde güneş enerjisiyle ilgili tesisler kurmuşlar. Biz, hâlâ, 20 yıllık ömrü olup, çevreye ve insan sağlığına büyük zararlar veren, Avrupa ülkelerinin terk ettiği termik, sadece 20 yıllık ömürleri bulunan termik santraller yapmaya çalışıyoruz. Bu konuyu partiler üstü kabul ederek, çocuklarımız ve torunlarımız için bu sanayiye vicdanen karşı çıkmalıyız.?
BANDIRMA LİMANI ROTERDAM LİMANI OLMAZ
Bandırma Limanı´nın, Hollanda´nın Roterdam Limanı gibi olacağı iddialarını da gerçek dışı bulduğunu vurgulayan Sarı, ?10 yılı aşkın süredir belediye başkanıyım. Ben de Erdek´i, Miami yapmak isterim. Bu kolay mı? Bandırma Limanı için de, Roterdam olmak bir hayâldir. Roterdam, Karadeniz´i, Akdeniz´e bağlayan nehirler üzerindedir? dedi.
Sarı, ?İçinde yaşadığımız bu coğrafya, çok iyi bir ulaşım alanı olarak da değerlendirilebilir. İşte, Karacabey Ovası´nı da bitirdik. Çünkü, hiçbir işimiz bilimsel değil. Birçok coğrafyayı katlettik. Unutmayalım ki, Marmara Denizi´ne yapılacak her sanayi tesisi, sonuçta o coğrafyada yaşayanları vurur. İstanbul ve Marmara´da kimyasal tesis mi olur? Git, başka ve daha elverişli bir coğrafyada yap? diye konuştu. Önder BALIKÇI