TGC Başkanı Orhan Erinç:

TGC Başkanı Orhan Erinç:

Gazetecilerin yıpranma hakkı geri verilmelidir”




Türkiye
Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Başkanı Orhan Erinç, AKP hükümetince kaldırılan, gazetecilerin yıpranma tazminatının yeniden geri verileceği konusunda umudunu koruduğunu, bu konudaki girişimlerinin sürdüğünü açıkladı.


TGC-Konrad Adenauer Vakfı(KAS) işbirliği ile İstanbul'da, Gelişen teknoloji karşısında gazetecinin ve gazeteciliğin konumu” konusunda gerçekleşip, TGC il temsilcilerinin katıldığı seminerde konuşan Erinç, yıllardan beri yaygın, yöresel ve yerel kategorilerde değerlendirilen basınımızın, internet yayıncılığının da ortaya çıkması nedeniyle çelişki yaşadığını belirtti. Erinç, Bugün, bir yerel gazete, internette de yayın yapabiliyor. Bu durum, yerelin, uluslararası bir yayın kimliğini elde etmesidir. Bu nedenle internet yasası mutlaka çıkarılarak, bu çelişki giderilmelidir” dedi.

TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto da konuşmasında, günümüzde medyanın dönüşüm içinde bulunduğuna, yeni medya” adı verilen düzende ağırlığın, dijital medyada bulunduğuna dikkati çekti.



Av. Gökhan Küçük:

Yıpranma tazminatı geri dönmeli”

Seminerde düşüncelerini açıklayan TGC Hukuk Müşâviri Avukat Gökhan Küçük, gazetecilerin, 212 sayılı yasaya paralel şekilde, 1977 yılından bu yana, itibâri hizmet” adı altında yıpranma tazminatı hakkına sahip bulunduğunu vurgularken, şunları söyledi:

Gazetecilere, her yıl, 90 gün olarak verilen bu yıpranma hakkının dayanağı, fikir işçisi konumunda çalışan gazetecilerin, kış uykusunda bile meslekleriyle iç içe olup, fiziksel ve ruhsal yönlerden yıprandıkları gerçeğiydi. Buna paralel şekilde, basın mesleğinde çalışanların ortalama ömürlerinin 44 yıl 8 ay olduğu gerçeği göz önüne alınmıştı. Bu hak, ayrıca madenciler, gemi ateşçileri, azot ve şeker sanayi tesisleri, fabrika, atölye, havuz ve depolar ile trafo binalarında çalışanlara da verilmişti. Böylece gazeteciler, 3600 gün prim ödenmesinin karşılığı 10 yıllık bir süreye paralel şekilde yıpranma hakkı elde ediyordu. Ancak son olarak çıkarılan, 5434 sayılı yasayla gazetecilerin bu hakları, gazetecilik mesleğinin eskisi kadar yıpratıcı bulunmadığı gerekçesiyle ellerinden alındı. Bu arada, gazeteciliğin dışında birçok meslek dalında yerli-yersiz yıpranma tazminat hakkı sürüyor. Belçika'da, öğretmenlerin de yıpranma tazminatı var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gazetecilerin yıpranma hakkını mutlaka geri vermelidir.”



Kayhan ÜNAL
27.12.2012 12:25:16
SAYIN ÖNDER BALIKÇI SİZİN YAZILARINIZ ICIN SUREKLI INTERNET BASINDAYIM.KALEMINIZDEN CIKAN HER YAZI PROFESYONELLIGINIZI GOSTERIYOR.SAYGILAR SUNARIM...