TGC´den ?Kadın ve medya? kitabı

TGC´den ?Kadın ve medya? kitabı

TGC Başkanı Olcayto: ?Kitap, medyada çalışan kadın-erkek her birey için hazırlandı.?

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC), ?Kadın ve Medya? isimli toplumsal cinsiyet eşitlikçi haber kılavuzunu yayınladı.

/resimler/2016-4/24/1151256855763.jpg

Kitabı yayına, Kadın Komisyonu Koordinatörü Göksel Göksu´nun yanı sıra, komisyonda ve Kadın Dayanışma Grubu´nda yer alan Tülay Şubatlı, Pınar Aktaş, Nuray Özger, Nezahat Alkan Gümüş, Saadet Baykal, Seda Kaya Güler, Sultan Uçar, Semiha Öztürk, Azize Şenbülbül, Didem Arslan, Dilhun Gençdal, Emine Açar, Mesude Erşan, Özlem Özdemir, Sergül Keskin, Şükran Özçakmak, Tülay Acar, Ümran Avcı, Gülseren Ergezer Güver ve Sibel Güneş, ortak bir çalışmayla hazırladı.

TGC Başkanı Turgay Olcayto, kitabın önsözünde, kitabın hazırlanmasına emek verenleri kutlarken, şu değerlendirmede bulundu:

?Elinizde tuttuğunuz bu kitap aslında medyada çalışan kadın-erkek her birey için hazırlandı. Hatta diyebilirim ki, yılların alışkanlığı ile kullana geldiğimiz eril dil düşünüldüğünde bir erkekleri daha fazla ilgilendiriyor. TGC Kadın Komisyonu´muzda yer alan meslektaşlarımın yoğun ve titiz çabaları ile ortaya çıkan bu kitabın sayfalarını çevirdikçe her satırında ortak bir emeğin değerli bir ürünü ile karşı karşıya olduğumuzu göreceksiniz. TGC yönetimi, 2007 yılında da British Council, BBC ve Ankara İletişim Fakültesi ile ortak bir projeye başlamış, sonuçta, ?Çeşitlilik Kılavuzu? adlı bir kitapçığı medya çalışanlarına kazandırmıştık. Kitap, medyanın haber ve programlarında çocuklara, kadınlara cinsiyet ayrımcılığına ve kökene bakış açılarına ayna tutuyor, örneklerle eleştiri getiriyordu. 2016´da sizlere sunduğumuz çalışma yalnız haber merkezlerine, editörlere değil, genel olarak medyanın kullandığı eril dili örneklerle belgeliyor. Çalışan kadının eşitlenmediği, ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü, mobing uygulamalarına uğratıldığı medya sektöründe yaşanmış tanıklarla dile getiriliyor. Kısacası, toplumda ezilen, şiddetin hedefi olan, özgürlüğü kısıtlanan kadın çalışanlar için elinizdeki kitabın bu alanda büyük bir boşluğu dolduracağına inanıyorum.?   Önder BALIKÇI