TGC’den RTÜK’e Tele 1 TV eleştirisi

TGC’den RTÜK’e Tele 1 TV eleştirisi

TGC, “Yurttaşın bilgiye erişme hakkını engellemekten vazgeç”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC), Tele 1 TV’ye verilen cezaya tepki gösterdi: “RTÜK, yurttaşın bilgiye erişim hakkını engellemekten vazgeçmelidir.”

TGC Yönetim Kurulu, RTÜK’ün Tele 1 TV’ye verdiği cezanın eleştirel gazeteciliğe verilen gözdağı olduğuna dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

“RTÜK, bağımsız ve eleştirel medya kuruluşlarına ceza vererek yurttaşın bilgiye erişim hakkını engellemeyi sürdürmektedir. RTÜK, son olarak Tele 1 TV’ye, bir yıl içinde iki kez 6112 sayılı yasanın 8/1/b bendindeki ‘dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı’ iddiasıyla üç gün ekranının kapatılmasına oybirliğiyle karar vermiştir. Bir sonraki aşama, kanalın yayın hayatına son verilmesi olacaktır. Seçime giderken ekran karartma hedefiyle ağır cezalar vermeyi sürdüren RTÜK’ün kararları gazetecilik mesleğine doğrudan müdahaledir ve Anayasa’ya aykırıdır. Cezalar ölçüsüz ve orantısızdır. Kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmayı hedeflemektedir. Sansür ve otosansüre yol açmaktadır. RTÜK, kuruluş yasasına uygun olarak görev yapmalı, tüm medya kuruluşlarına eşit uzaklıkta durmalı, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermelidir.”

TGC Medya ve Çeşitlilik Kılavuzu güncelleştirildi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Medya ve Çeşitlilik Kılavuzu güncelleştirildi. İlk kez 2007’de, toplumda dezavantajlı konumda olan grupların medyada adil biçimde temsil edilmesi için hazırlanan kılavuz, günün koşullarına göre güncellenerek tekrar yayınlandı.

TGC Meslek İlkeleri İzleme Komisyonu’nun çalışmalarıyla güncellenen kılavuz, http://tgc.org.tr/bildirgeler/medya-ve-çeşitlilik kilavuzu adresinden ulaşılabiliyor.

Kılavuz, toplumda dezavantajlı konumda olan grupların medyada daha kapsayıcı ve adil biçimde temsil edilmesine yönelik genel ilkeleri içeriyor. Kılavuz, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, cinsel eğilim, cinsiyet kimliği, mülteciler, sığınmacılar, göçmenler, engelliler, azınlıklar ve ötekileştirilmiş gruplar başlıklarından oluşuyor.

İletişim akademisyeni Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu(Başkan), Milliyet Gazetesi okur temsilcisi Belma Akçura, medya okur temsilcisi Faruk Bildirici, Cumhuriyet kitapları yayınevi içerik editörü Ümit Aslanbey ve T24 yazarı Tuğrul Eryılmaz’dan oluşan Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu, kılavuzu günün koşullarına uygun duruma getirdi. Güncelleme toplantıları, TGC Başkanı Turgay Olcayto, komisyon koordinatörleri başkan yardımcısı Doğan Şentürk ve Genel Sekreter Sibel Güneş’in katılımıyla gerçekleşti.

Kılavuz ilk kez 2007 yılında, TGC, BBC ve İngiltere Büyükelçiliği’nin gazetecilerle, akademisyenlerle ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle düzenlediği bir dizi toplantı sonunda yayınlanmıştı.