TBMM’de görüşülen torba yasa teklifindeki çalışma hayatını düzenleyen bazı maddeleri protesto edildi.
Bandırma Eti Maden İşletmeleri Boraks ve Sülfürik asit fabrikalarında çalışan Petrol-İş’e üye işçiler, düzenledikleri toplu basın açıklaması ve protesto yürüyüşünde yasa teklifine tepkilerini dile getirdiler.
Fabrika yemekhanesi önündeki basın açıklamasında Eti Maden işçileri “kıdeme uzanan eller kırılsın, hükümet yasanı al başına çal, bu daha başlangıç mücadeleye devam” şeklinde sloganlar atıldı.
Petrol-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İlyas Satırdı, torba yasa teklifiyle ilgili tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:
EMEKÇİNİN ONCA DERDİNE YENİ DERTLER EKLEMEYİN
“On gün önce açıklamamızı sonlandırırken ne demiştik? Bu düzenlemeye karşı yanıtımız mücadele olacak demiştik. Dediğimiz gibi mücadelemizi büyütüyoruz. Adına istihdam paketi dedikleri esnekleştirme, kuralsızlaştırma, güvencesizleştirme yani kısacası köleleştirme paketine karşı sesimizi bugün daha güçlü bir şekilde yükseltiyoruz. Çünkü bu köleleştirme paketine karşı sürdürdüğümüz mücadelede, artık yalnız olmadığımızı biliyoruz. İki gün önce HAK-İŞ ve DİSK’le ortak açıklama yaptık. Esnek Çalışmaya Hayır dedik. Yaptığımız ortak açıklamayla, Türkiye işçi sınıfının temel hakları söz konusu olduğunda, nasıl bir arada ve dayanışma içinde bir araya geldiğini gösterdik. Bu düzenlemeyi TBMM’ye getirenlere, getirilmesine sebep olanlara buradan tekrar sesleniyoruz. Gelin bu yanlıştan vazgeçin. Vazgeçin ki arkanızda kötü bir miras bırakmayın. Vazgeçin ki emekçiler adlarınızı duyduğunda, yüzlerinizi gördüğünde size saygı göstersin. Vazgeçin ki zaten emekçilerin sahip olduğu onlarca derdine bir dert daha eklemeyin.
ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Salgınla, geçim sıkıntısıyla, işsizlikle, doğal afetlerle başa çıkmaya çalışan emekçileri daha fazla germeyin. Sizin derdiniz gerçekten salgın koşullarında istihdamı artırmak mı? O zaman gelin, enerjinizi kayıt dışı çalışmayı ortadan kaldırmak için harcayın. Gerçekten salgın döneminde emekçileri mi düşünüyorsunuz? O zaman onların istekleri dışında ücretsiz izine çıkarılmalarını engelleyin. Ücretsiz izine çıkarılan bir emekçinin ailesiyle beraber günlük 39 TL ile yaşayabildiğini hayal edin. Hayal edin ki, yaptığınız yanlışların farkına varın. Bizler derdimizi anlatmaktan usandık, onlar bizlere yeni dertler üretmekten usanmadılar. Ama bizlerin mücadeleden vazgeçeceğini mi sanıyorlar. Eğer öyle sanıyorlarsa bizi henüz tanımıyorlar. Bizler mücadeleden vazgeçmeyiz; ama bugün, ama yarın, bunun hesabını sorarız. Bugün ülke genelinde, alkışlarla bu paketi protesto ederek ilk mesajımızı veriyoruz. Mesajımızın alınacağını ümit ediyoruz. Bu köleleştirme paketi geri çekilmezse neler yapabileceğimizi herkese gösteririz. Bu mücadele çocuklarımıza mutlu bir gelecek, insanca yaşayacağı iş şartlarını sağlamak içindir.”