Tarih: 15.03.2023 16:37

Tüketicileri Koruma Derneği’nden açıklama

Facebook Twitter Linked-in

“Bandırma Tüketicileri Koruma Derneği” Başkanı Nuray Hügül, “Bandırma Gazeteciler Cemiyeti”nin konuğu oldu.

“15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü” kapsamında, basın açıklaması yapan Hügül, derneğin çalışmaları hakkında soruları da yanıtladı.

2014 yılında kurulan derneğin 5 kişilik yönetim kurulu ve 231 üyesi bulunduğunu belirten Hügül, Bandırmalılardan yılda 300 dolayında hak ihlali şikâyet başvurusu aldıklarını belirtti.

Hügül, kendilerine daha çok mobilya, kıyafet-giyim, telefon, devre mülk ve ayıplı hizmet mağduru vatandaşların başvurusunu aldıklarını, yapılan başvuruların yüzde 95’inin mağdur tüketiciler lehine sonuçlandığını açıkladı.

Başkan Hügül, vatandaşları derneklerine üye olmaya çağırdı.

                         BANDIRMA TÜKETİCİLERİ KORUMA DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

15 Mart 1962 Yılında A.B.D. başkanı John Kennedy’nin temsilciler meclisinde yapmış olduğu konuşmada, hepimiz tüketiciyiz diye başlaması ve ardından Dünya Tüketici Hakları günü olarak anılmaya ve kutlanmaya başlamıştır. 1985 Yılında Birleşmiş Milletler almış olduğu bir kararla Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi ile tüm dünyada kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise Tüketiciyi koruma faaliyetleri 10.03.1995 yılında 22221 sayılı kararla resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve buna dayanak olarak hazırlanmış yasa tüketici haklarına uygun olarak hazırlanmıştır. Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, sağlık ve güvenlik hakkı, bilgi edinme hakkı, örgütlenme sesini duyurma ve temsil edilme hakkı, eğitilme hakkı, tanzim edilme hakkı, seçme hakkı, ekonomik çıkarları koruma hakkı ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı yasal güvence altına alınmıştır.    

    Ancak yasal hakların uygulanması, bilinçli tüketici kavramı ile bir bütün olup tüketici bilincinin olmadığı bir konuda tüketici haklarının varlığını ileri sürmek eksik kalacaktır. Tüketici bilincinin oluşmasının olmazsa olması Tüketici Dernekleri ve ya tüketici örgütleridir. Tamamen gönüllülük esasına dayanarak kamu hizmeti gören tüketici derneklerinin tüketici hukuku ve bilinçlendirilmesi sürecindeki önemi yadsınamaz.  6502 sayılı Tüketici Hakları Kanunu hazırlanmasında yer alarak katkı sunma talebimizi yeniliyoruz.   

       Ne yazık ki içinde bulunduğumuz süreçte tüketici haklarını geliştirmek bir yana, en doğal hakkımız olan yaşama hakkımızı bile koruyamıyoruz. Ülkemizde nüfusun yüzde 80 -90 nı sorumlusu olmadığı açlık ve yoksulluk içinde yaşamını sürdürmek zorunda bırakılmış, yüzde 200 – 300 ‘e dayanan fiyat artışları, ev kiralarının kontrol edilememesi ile yaşanan kaos, eğitimin sürdürülemez oluşu, çalışan ve emeklilerimizin maaşlarının erimesi ile tüketicilerimiz tükenme noktasına gelmiştir. Bu nedenle çalışan ve emeklilerin maaşları yeniden güncellenmeli ev kiraları sorununa çözüm üretilmeli, eğitimde yüz yüze eğitime geçilmelidir. 

   Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere depremde yitirdiğimiz tüm canlarımıza Allahtan rahmet ,,yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Kentimiz Bandırma’nın da 1. Derece deprem kuşağında olması nedeniyle, hasarlı binaların tespiti, toplanma alanlarının belirlenmesi ve tarım alanı olan yumuşak zeminli araziye yapılmak istenen organize sanayinin yerinin taş tepe dediğimiz taşlık alana yapılmasının yeniden değerlendirilmesi yapılarak gerekli önlemlerin alınacağına olan inancımızı koruyoruz.    

Tüketicilerin örgütlenerek tüketici bilincinin geliştiği tüketici haklarının ihlal edilmediği bir dünya dileğiyle tüm tüketicilerimizin Dünya Tüketiciler Gününü Bandırma Tüketicileri Koruma Derneği olarak kutluyoruz.

         Yaşasın Tüketicilerimizin Örgütlü Mücadelesi

         Yaşasın TÜK - DER




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —