Ulusal denizciliğin başkenti Çakıl, Karşıyaka ve Kestanelik balıkçılığına yeni bir gemi eklendi. Kestanelik firmalarından Işıklar Balıkçılık tarafından yeni balık sezonuna yetiştirilen IŞIKLAR 3 Balık teknesi 16 milyon liraya maloldu.
Karşıyaka Simo vadisinde faaliyet gösteren Balaban Kardeşler Gemi San. Nak. Gıd.Tur. Tic. İth. İhr. Ltd. Lmt. Şti. Bünyesinde faaliyet gösteren Aydoğan Gemicilik tarafından oluşturulan 16x36 mt. 360 tonluk Balıkçı teknesi bugün denize indirildi.
5 aylık bir periyot için kızağa alınan ancak, pandemi süreci dolayısı ile çalışmalara ara verildiği için 7 ayda tamamlanan Sonarlar ve Motorlar hariç tamamen yerli üretim olan Işıklar Balıkçılık 3. Tekne yeni balık sezonu öncesi kızaktan indirildi.
2 adet İchai 1000Hp, 1 adet Dauvia 750 Hp, 6 adet yardımcı makine, 3 adet 500 Kw Jenaratör, 180 ton yakıt, 160 ton temiz su, 24 lük ve 180 lik sonar sistemi bulunan yeni Işıklar 3 Balıkçı teknesi 13 deniz mili hızla ulusal ve uluslar arası karasularda avcılık yapabilecek donanıma sahip.
Işık Balıkçılık tarafından hiçbir masraftan kaçınılmayarak filoya eklenen Işıklar 3. 16 milyon liraya maloldu.
Işıklar Balıkçılık koordinatörü Kaptan Murat Işık, büyük maliyetlerle Işıklar balıkçılık filosuna dahil ettikleri Işıklar 3 teknenin 1 Eylül’de açılacak sezona hayırlı gelmesini dileyerek, yapılan ön araştırmalarda bu sezon balığın bol olacağı izlenimlerini aldıklarını özellikle Palamut’ta bolluk beklediklerini söyledi.
Aydoğan Gemicilik sahibi Rüstem Aydoğan ise, en modern gemileri Türk denizciliğine armağan etmeye hazır olduklarını, devlet yetkililerinden maddi olmasa da, manevi destek beklediklerini açıkladı.
Ulusal ekonomiye karma değer yaratacak ticari veya özel gemi-yat yapımında uluslar arası standartlarda üretim yaptıklarını açıklayan Aydoğan, devletten 700 mt yollarının asfaltlanması, elektrik ve su ihtiyaçlarının problemsiz sağlanmasının yeterli olduğunu söyledi.
Dev ticaret gemilerini kısa sürede ulusal denizciliğe kazandırıldığı Karşıyaka Simo vadisindeki balaban Kardeşler tersanesi genel müdürü Mümin Balaban ise 1982 yılından beri hizmet verdikleri Karşıyaka’da normal sürede 50 dolayında personelin istihdam edildiği tersanede 10 mt ile 100 mt arasında 100 ün üzerinde balıkçı teknesi ve özel tekne imalatı ve bakımı gerçekleştirildiğini söyledi.