?Türkiye, basın özgürlüğünde 151. sıraya geriledi?

?Türkiye, basın özgürlüğünde 151. sıraya geriledi?

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş: ?370 gazeteciye hukuk danışmanlığı verdik?

 

/resimler/2016-4/22/1937509023875.jpg

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin(TGC) 45. Olağan Genel Kurulu´nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye´nin, basın özgürlüğünde 151. sıraya gerilediğine dikkat çekti. Genel kurulun açılışında konuşan Olcayto, 2013 yılında görevi devralmalarının ardından çok zorlu bir dönemden geçtiklerini vurgularken, şu değerlendirmelerde bulundu:

?O günden bu yana çok zorlu bir dönemden geçtik. Hemen hemen her günümüz doluydu. Sıkıntılı süreçler yaşadık. Bir yandan devletin, bir yandan iktidara bağlı gazetelerin baskılarıyla karşılaştık. Gazeteciler, bir yandan adliyelerle uğraşırken, biz de hem gazeteci arkadaşlarımızın peşinde, hem de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin haklarını savunmak için adliye koridorlarındaydık. Örneğin, Basın Müzesi, Büyükşehir Belediyesi´nin uzun vadeli kiracısı. Ancak bu süreçte pek çok problem çıktı. Dava açtık ve kazandık. Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüşerek, bir noktada anlaştık.

BASIN KARTI YÖNETMELİĞİNE DAVA AÇTIK

Türkiye´de düşünceyi ifade özgürlüğünden tutun, basın özgürlüğü temel hak ve özgürlüklere, adil yargılanma ilkesine kadar her konuda büyük sıkıntı ve güçlük var. Karşılaştığımız bir diğer sorun ise Basın Kartı Komisyonu´ydu. Bu komisyonda, kimseye sormadan ani bir yönetim değişikliği yaptılar. Bu değişiklik kapsamında komisyondaki meslek örgütlerinin üye sayısı düşürülmüş, kimi meslek örgütleri komisyondan çıkarılmıştı. Biz de istifa ederek dava açtık. Bu dava hâlâ sürüyor. Türkiye´de adalet kolay işlemiyor. Basın kartı yüzünden pek çok arkadaşımız mağdur duruma düştü.

MESLEĞİMİZDEKİ BÖLÜNMEYİ ÖNLEMELİYİZ

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü´nün açıkladığı basın özgürlüğü sıralamasında 149´dan, 151´e düştü. Basın özgürlüğünü önemsiyoruz. Çünkü, basın özgürlüğü, halkın doğruları öğrenmek, bilgi edinmek, aydınlanmak hakkıdır. Halkın bugün gerçekleri öğrendiğini, bilgilendiğini söylemek mümkün değil. Özellikle son üç yılda, yayın yasakları, akreditasyon ve sansür ile karşılaştık.

HAYÂL TİCARETİ YAPMADIK

Ülkemizde gazeteler cezalandırılırken aslında ceza gazetecilere kesiliyor. Kayyum sistemi önce İpek Medya Grubu´na geldi. Bugün Gazetesi, Bugün TV, Kanaltürk´tenb81 meslektaşımız işsiz kaldı. Ardından Zaman Gazetesi´ne kayyum atandı. Ana akım medyadan da yüzerce gazeteci işsiz kaldı. Hiçbir zaman hayâl ticareti yapmadım. Gerçekler neyse onu anlatırım. Verdiğim sözün de arkasında dururum. Yeni dönemde de yapacağımız, aynı mücadelemizi sürdürmektir. Hazırladığımız raporları partilerin grup başkanlıklarına, siyasi parti liderlerine ilettik. Son olarak da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş´u ziyaret ederek raporumuzu sunduk.?

/resimler/2016-4/22/1936166522092.jpg               

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, üç yıl içinde 370 gazeteciye hukuk danışmanlığı hizmeti verdiklerini açıkladı. Cemiyetin 45. Olağan Genel Kurulu´nda konuşan Güneş, üç yıl içinde gerçekleştirdikleri çalışmaları şöyle özetledi:

?Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu´na üye olmasını sağladık. Darıca´daki, depreme dayanaklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin 36 odalı huzurevini 60 odaya çıkaracak proje hazırlattık. Modern huzurevi inşaatının 1,5 yılda tamamlanması için 6 milyon liralık bağış sağlanması konusunda anlaşma yaptık. Medyada eril dilinin düzeltilmesi için örneklerle yanlışlar ve doğrular içeren kadın ve medya kılavuzu hazırladık. Gazetecinin çalışma, iş güvenliği, ücret ve izin hakkı için rehber hazırladık. Son üç yılda tutuklanan gazetecileri, cezaevlerinde düzenli olarak ziyaret ettik. Ulusal ve uluslararası çapta basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün sağlanması ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için dayanışma toplantıları ve yürüyüşler düzenledik. 370 gazeteciye ücretsiz hukuk ve iş yaşamı danışmanlığı hizmeti verdik. İşvereni ile ihtilafı bulunan 90 gazetecinin ücret tayini için mahkemelere bilirkişi raporu sunduk.?  Önder BALIKÇI