Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Tutuklu Gazetecilerin İsim Listesini Açıklamalıdır...
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger`in "Türkiye`de cezaevinde yatan gazeteci sayısı nedir?" şeklindeki soru önergesine verdiği yanıtta 63 rakamını telaffuz etmiş, bazı açıklamalarda bulunmuştur. Adalet Bakanı`nın açıklaması, kamuoyunu tatmin etmekten çok uzaktır. Birincisi; Adalet Bakanı Sadullah Ergin, sözünü ettiği 63 gazetecinin isimlerini açıklamıyor. 63 kişinin kimler olduğunu tek tek açıklamalıdır. Açıklamalıdır ki üzerinde tek tek tartışma yürütebilelim. Örneğin 63 kişinin içinde küçük bir çocuğa cinsel istismarda bulunmaktan mahkum olmuş ve şimdi cezaevinde bulunan Hüseyin Üzmez var mı, diye merak ediyoruz. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) olarak sık aralıklarla listemizi güncelliyoruz ve kamuoyuna açıklıyoruz. Sadece isimleri değil, tutuklu gazetecilerin hangi basın kuruluşunda çalıştığını, hangi cezaevinde bulunduğunu da açıklıyoruz. Benzer bir titizliği Adalet Bakanlığından beklemek hakkımızdır diye düşünüyoruz. TGDP`nin saptamasına göre bugünkü tarih itibariyle cezaevlerinde 85 gazeteci tutuklu bulunmaktadır ve Türkiye ilk kez AKP hükümeti döneminde tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünya birincisi haline gelmiştir. İsteyen aşağıdaki linkten internet sitemizdeki detaylı bilgilere ulaşabilir (http://tutuklugazeteciler.blogspot.com/2010/10/ tutuklu-gazetecilerin-listesidir.html). 63 değil 85 gazeteci tutuklu bulunmaktadır...
İkincisi; Adalet Bakanı Sadullah Ergin, soru önergesine verdiği yanıtta ama, diye de eklemiştir. Bunların sadece 4`ünün gazetecilik faaliyetinden dolayı tutuklu olduğunu, diğerlerinin terör örgütü üyeliği, yöneticiliği vb. suçlardan tutuklu bulunduğunu açıklamıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki tutuklu bulunan 85 gazetecinin 14`ü bizzat basın kuruluşlarının sahibi ve yazı işleri müdürüdür. Daha da önemlisi, artık dünya alem biliyor ki Ahmet Şık, Nedim Şener, Ragıp Zarakolu gibi gazeteci ve yazarlar, gazetecilik, yazarlık faaliyetleri nedeniyle tutuklanmış, Türkiye ve dünya kamuoyunun duyarlılığıyla serbest bırakılmıştır. Hükümet bu tahliyelerle üzerindeki baskı ve basıncın azalacağı beklentisine girmiş bulunmaktadır. Ama tutuklu gazeteciler gerçeği bakımından ortada esasen değişen hiçbir şey yoktur. Bir kez daha açıklıyoruz, 85 gazetecinin 85`i de gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutukludur ve serbest bırakılmalıdırlar.
Üçüncüsü; Sadullah Ergin söz konusu açıklamasında 63 kişiden sadece 18`inin basın kartı olduğunu özellikle belirterek, gazetecilerin basın kartı olup olmamasını tartışma konusu haline getirmek istiyor. Bir kez daha belirtelim. Kimin gazeteci olup olmadığını Başbakanlığın icazetiyle verilen basın kartı sahibi olmak belirleyemez. Bir başka ifadeyle kimin gazeteci olup olmadığını Başbakanlık veya Adalet Bakanlığı belirleyemez. Kimin gazeteci olup olmadığının belirleyici ölçütü; gazetecilerin beyanı ve çalıştığı basın kuruluşlarının açıklamalarıdır.
Tutuklu İki Gazeteci-Yazarın Duruşması 7 Ağustos`ta...
Devrimci Karargah operasyonu kapsamında tutuklu bulunan Türkiye Gerçeği dergisi yazarı Mehmet Güneş ve Red dergisi yazarı Hakan Soytemiz`in duruşmaları 7 Ağustos`ta İstanbul-Çağlayan Adliyesi 9. Ağır Ceza Mahkemesi`nde devam edecek. Asılsız iddialarla tutuklanan buiki gazeteci serbest bırakılmalıdır. Önceki duruşmada Bilim veGelecek dergisi editörü Baha Okar serbest bırakılmıştı. Basınözgürlüğüne, düşünce ve ifade özgürlüğüne duyarlı tüm kişi ve kurumları bu davayı yakinen takip etmeye çağırıyoruz. Tutuklu Gazetecilere Özgürlük! Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)