Ülkemizin gururu: MTN Tohum

Ülkemizin gururu: MTN Tohum

MTN Tohum-Seed Limited Şirketi “İyi Tohum, İyi Gelecek…” mottosuyla her geçen gün kendisini yenileyerek gelişmesini sürdürüyor.

MTN Tohum-Seed Limited Şirketi “İyi Tohum, İyi Gelecek…” mottosuyla her geçen gün kendisini yenileyerek gelişmesini sürdürüyor.

Yönetim Kurulu Başkanlığını, aynı zamanda Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdüren Can Ata Tan’ın yaptığı MTN Tohum, ağırlıklı olarak ürettiği soğan tohumlarının yüzde 65’ini ihraç ederken, yüzde 35’ini ise iç piyasaya satıyor. 

Tan, Bandırma’ya bağlı Çepni kırsal mahallesinde, 6 bin dekarlık alanda kendilerinin yanı sıra fason üretim olmak üzere 40 çeşit soğan tohumu ürettiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bu üretimimizi 33 ülkeye ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz ülkeler arasında Uzak Doğu, Amerika, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu başta geliyor. Tesislerimizde 25’i beyaz, 30’u mavi yakalı olmak üzere 55 çalışanımız var. Bunların 10’unu Ziraat Mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz oluşturuyor.”

Tesislerinin bulunduğu 60 dekarlık AR-GE alanında yeni çalışmalar gerçekleştirildiğine işaret eden Tan, şunları aktardı:

“Soğan tohumumuzu önceki yıllarda Karacabey’de başlatmıştık. Şimdi ise tüm Türkiye’deki bayilerimiz aracığıyla satışa sunuyoruz. Ayrıca Yenişehir’de 250 dönüm, Eskişehir’de ise 300 dönümlük soğan tohumu üretim alanımız var. Bu arada Foça ilçesinde, Foça-Menemen Ovası’nda da üretim yapıyoruz. Şirketimiz bünyesinde günlük yevmiye ile 400 çalışanımız var.”

HEDEF 220 TONLUK ÜRETİM

Türkiye’nin yıllık 500 ton olan soğan tohumu ihtiyacının 150 tonunu kendilerinin karşıladığını vurgulayan Can Ata Tan, şöyle konuştu:

“Öncelikle kaliteli üretimi hedefliyoruz. 2025 yılındaki hedefimiz ise yıllık üretimimizi 220 tona yükseltmektir. İlk yerli hibrit soğan tohumu üretimini gerçekleştiren bir şirketiz. Üretimimiz MTN, ihracatımızı ise Tancepa firması olarak yapıyoruz. Rekabet elbette ki önemli ama müşteriyle uyumlu pazarları daha çok önemsiyoruz. Ülkemizde bizimle aynı üretimi yapan 50 firma içinde ilk sıradayız. Tüm dünya için üretim yapmanın gururu içindeyiz. 2008 yılından beri ulusal, 2013’ten beri uluslararası fuar ve kongrelere katılıyoruz.”

Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tan, bilimsel çalışmalara büyük önem verdiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“2007 yılından beri ülkemizin önemli Ziraat Fakülteleri’ndeki akademisyenlerle çalışarak, onların düşünce ve görüşlerinden yararlanıyoruz. Marka olmayı, güvenli ve sürekli üretimi çok önemsiyoruz. Biz büyük bir aileyiz. Güler yüzlü hizmet ve üretim ana ilkemizdir. Çünkü insanın çok değerli olduğuna inanıyoruz. Çalışanlarımıza güvenerek yetki ve sorumluluk veriyoruz. Onlara da değer vererek, yüksek lisans başta olmak üzere çeşitli eğitimler sağlıyoruz. Ailemiz içindeki herkes gönülden çalışıyor. Şirketimiz dünya soğan tohumu üretiminde altıncı sırada yer alıyor.”

Şirket olarak hediyelik amaçlı “soğan çiçeği balı” da ürettiklerini belirten Tan, “Şirketimiz bünyesinde büyük bir özveriyle çalışan herkese yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

43 YILLIK MÜDÜR

MTN Tarım-Seed Limited Şirketi’nin İşletme Müdürlüğü’nü ise 34 yıldan beri Erol Çakır yürütüyor. 

1 Nisan 1981 tarihinden bu yana görevini sürdürdüğünü belirten Çakır, 

“Çalışanlarımızın tüm ağırlığını Bandırma, Manyas ve Gönen ilçelerinden gelenler oluşturuyor. Kesinlikle yurt dışından çalışanımız yok” dedi.

BABADAN GELEN KURULUŞ

MTN Tohum’un kuruluşu, 1978 yılına dayanıyor. Kuruluşu, Maden Mühendisi olup, 1962-1975 yılları arasında, ülkemizdeki çeşitli maden ocaklarında işletme Müdürlüğü görevini yürüten Mehmet Tan tarafından gerçekleştirildi. Can Ata Tan’ın babası Mehmet Tan, devlet görevinden ayrıldıktan sonra MTN Tohum’u yaşama geçirdi. MTN Tohum, 2000 yılında ise kurumsal yapıya kavuştu.

KISA BİR TARİHÇE

MTN Tohum, 30 yılı aşan deneyimi ile soğan tohumlarının ıslahı, üretimi, yurt içi ve yurt dışında pazarlanması konusunda faaliyet gösteriyor. Kurulduğu günden bu yana tohum pazarının ihtiyaçlarına göre gelişme göstererek, 2005 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen “Özel Sektör Araştırıcı Kuruluş” yetkisini alarak, kendi AR-GE çalışmalarına başladı.

MTN Tohum, üretimlerini ülkemizin farklı bölgelerinde gerçekleştirmekte olup, ana üretim alanı Güney Marmara Bölgesi’nde bulunuyor. Şirket, dünyadaki sayılı üretim alanları içinde yer alıyor. MTN Tohum, üreticilerine tohumluk standartlarına uygun, kaliteli tohumlar sunuyor. 

Kuruluş, soğan tohumu üretimi konusunda tüm yenilikleri yakından izleyerek geliştirdiği çeşitler ile üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedef ediniyor. 

MTN Tohum, Türkiye’nin lider soğan tohumu firması olup, gerçekleştirdiği ihracatlar ile uluslararası pazarlarda da ülkemizi gururla temsil ediyor.”   ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Ülkemizin gururu: Tohum
  • Pazar 25.9 ° / 15.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 15 ° false
  • Salı 33.6 ° / 17.6 ° Güneşli