Uluslararası konferansa ev sahipliği yapıyor

Uluslararası konferansa ev sahipliği yapıyor

Rektör Özdemir, 1.Uluslararası Akıllı Ulaşım istemleri konferansında, Onyedi Eylül Üniversitesini anlattı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nin ev sahipliğinde, 19-21 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ?1. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Konferansı?nın Açılış Programında konuşan Rektör Süleyman Özdemir Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinin 23 Nisan´da 3. yılını doldurup 4. yılına giren genç bir Üniversite olarak Devlet Üniversiteleri arasından 25. sırada yer aldığını söyledi.

Rektör Özdemir, Konferans dolayısı ile yerli ve yabancı konuklara hitaben yaptığı konuşmada;

"Adı ister sempozyum, ister kongre, isterse konferans ya da ne olursa olsun, bu tür etkinlikler bilimsel çalışmaların paylaşılacağı, henüz nüve aşamasındaki fikirlerin zemin bulacağı ortamlardır. Ayrıca, böylesi etkinlikler, ülkenin ve dünyanın farklı üniversite ve coğrafyalarından bilim insanlarının birbiriyle tanışmasına, kaynaşmasına, bilgi alışverişi yapmasına, yeni deneyim ve donanımlar elde etmesine de vesile olmaktadır."
"3. yaşına girmiş bir Üniversite olarak bizim de amacımız daha ilk yıllarımızdan itibaren bilim dünyasına katkıda bulunmaktır. Bu amaçla bugün burada Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nin önemli bir etkinliğinde birlikteyiz. Yeni bir üniversite olmamıza rağmen akademik performans açısından devlet üniversiteleri arasında 25. sırada yer aldık. Geçen yıl 10´un üzerinde ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlik gerçekleştirdik. Bu yıl da 22 ulusal ve uluslararası etkinliği gerçekleştirecek olmanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz." 

/resimler/2018-4/19/1628307201670.jpg

"Bu etkinliklerimizin bir kısmını Bandırma´da bir kısmını ise İstanbul´da ve yurtdışında farklı ülkelerde gerçekleştiriyor olacağız." 
"Ulaşım sistemleri ve bununla ilgili olan alt sistemler, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren konulardan bir tanesidir. Ulaşım sistemlerinin etkinliği; erişilebilir ve kolay ulaşım ile ölçülür. Bu amaca yönelik yapılan çalışmaların genel adı ?Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS)? ve uygulamaları olarak tanımlanır."
"Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS); seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin artırılması, mevcut yol kapasitelerinin optimum kullanımı, mobilitenin artırılması, enerji verimliliği sağlanarak ülke ekonomisine katkısı ve çevreye verilen zararın azaltılması gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen kullanıcı-araç-altyapı-merkez arasında çok yönlü veri alışverişi ile, izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren sistemlerdir.
Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) otomotiv sektöründen ulaştırma sektörüne, sağlıktan çevreye, haberleşmeden bilişim-yazılım sektörüne, enerji sektöründen inşaat sektörüne pek çok sektörü ilgilendiren ve bu sektör ya da sektörlere katkı sağlayan yapısıyla disiplinler arası bir kavram olarak karşımıza çıkar.
20. yüzyılın en hızlı gelişen teknolojileri ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri olmuştur. Hızlı bir şekilde ilerleyen teknolojik gelişmelerle birlikte insana, bilgiye, ürüne veya üretime ulaşmanın en önemli noktasında artık karşımıza Akıllı Ulaşım Sistemleri çıkmaktadır. Önümüzdeki süreçte birçok açılıma ve yeniliğe sahne olacağı tahmin edilen Akıllı Ulaşım Sistemleri konusunda tartışabileceğimiz bir bilgi seviyesine gelmiş olmak çok büyük önem arz etmektedir." 

/resimler/2018-4/19/1631477517910.jpg

"Bilgi ve iletişim teknolojileri ile dünyanın birçok ülkesinde hem yolcu hem de yük taşımacılığı hizmetlerinde kolay, erişilebilir, hızlı, konforlu ve güvenli ulaşım sağlamak; akıllı ulaşımda lokomotif rolü oynayan bir aktör konumuna erişmiştir. Günümüzde bilgi-iletişim teknolojilerinden yararlanan her faaliyet, başına bir ?akıllı? sıfatı alarak deyim yerindeyse basamak atlar, değer kazanır olmuştur. Özünde ulaşımın önemli bir kategorisi olan bilgi-iletişim, bu hızlı gelişim sonucunda başlı başına bir hizmet sahası hâline gelmiştir. Zamanla ulaşımın her türüne ve aşamasına iletişimin de ortak olmasıyla, yeni bir ulaşım kategorisi doğmuştur."
"Adına kısaca ?Akıllı Ulaşım? dediğimiz ?bilişim destekli ulaşım?, ileri teknolojiyi neredeyse herkesin cebinde taşıdığı bu çağda, özellikle kent yaşamında gündelik hayatın vazgeçilmezlerinden biri hâline gelmiştir. Artık alışkanlık hâline geldiğinden çoğumuzun farkına bile varmadığı birçok deniz, hava, demir, kara yolu akıllı ulaşım uygulaması, her an çalışmakta ve gerek sürücülere gerekse yolculara hizmet vermektedir."

/resimler/2018-4/19/1629332046584.jpg

"Kuruluşunun hemen ardından, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından Üniversitemize ?Akıllı Ulaşım Sistemleri? alanında ihtisaslaşma görevi verilmiş olup, bu alandaki ilk bilimsel çalışmamız 11 Şubat 2017´de yapılmış, Bandırma´da konunun uzmanlarıyla ?Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı? gerçekleştirilmiştir." 
"Akıllı Ulaşım Sistemlerinin tanımı, uygulama alanları, ülkemiz ve uluslararası alanda yapılan çalışmaların ele alındığı çalıştayda: haberleşme ve kontrol sistemleri, optimizasyon, toplu ulaşım, enerji sistemleri, akıllı şehirler, filo yönetimi, raylı sistemler, akıllı trafik yönetimi ile karayolu, demiryolu, havayolu, ve denizcilikte akıllı ulaşım konuları hakkında değerlendirme ve sunumlar gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda yapılan konuşmaların, sunumların ve çalıştay sonrasında toplanan önerilerin derlendiği bir ?Çalıştay Kitabı? da hazırlanmıştır."

/resimler/2018-4/19/1629487671872.jpg

"Akıllı ulaşım sistemlerinde ihtisas üniversitesi olması sebebiyle, Çalıştay´dan sonra Üniversitemiz bu alanda uzmanlaşmak için çalışmalarını hızlandırmıştır. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi kurulmuş, bu fakültenin bünyesinde başta Ulaştırma Mühendisliği Bölümü olmak üzere (ki altında Akıllı Ulaşım Sistemleri Anabilim Dalı da bulunmaktadır), akıllı ulaşım sistemleri konusunu destekleyecek 6 yeni Bölüm açılmıştır. Halihazırda, bu bölümlere öğretim elemanı alımı devam etmektedir ve yetiştirilmek üzere yurtdışına araştırma görevlileri de gönderilmiştir. Türkiye´de akıllı ulaşım sistemleri çalışan camianın temsilcileri burada olduğuna göre, burada şunu da söylemek isterim. Üniversitemizde bu alanda bizimle birlikte çalışmak isteyecek akademik personel varsa, o arkadaşlarımızın ilanlarımızı takip etmesini rica ediyorum.
Daha sonrasında ise, ?Akıllı Ulaşım Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi? kurularak bu alanda ülkemiz ve dünya bilimine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için Kalkınma Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz aylarda çağrısı yapılan bir Araştırma Altyapısı proje çağrısına başvuru yapılarak, Üniversitemiz bünyesinde bir ?Akıllı Ulaşım Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkez Laboratuvarı? kurulabilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Merkezimin altyapı ve donanım ihtiyaçları için yaklaşık 8 milyon TL´lik çok kapsamlı bir proje teklifinde bulunulmuş, Bakanlıktan cevap beklenmektedir. "
"Diğer yandan, Üniversitemiz, Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında Ulaşım, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı´yla koordineli bir şekilde kurulan ?Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği?ne üye birkaç üniversiteden biridir." 

/resimler/2018-4/19/1630107047378.jpg

"Ayrıca, önümüzdeki aylarda yeni eğitim-öğretim döneminden faaliyetine başlamak üzere ?Akıllı Ulaşım Sistemleri? adıyla bir de ?Tezsiz Yüksek Lisans Programı?, bir sonraki sene ise bir ?Doktora Programı? kurulması ve bu alanda yurtdışındaki bir üniversiteyle yabancı dille eğitim veren bir ?Ortak Lisansüstü Program? açılması planlanmaktadır. "
"Bu kapsamda son olarak Merkezimiz tarafından bugün sizlerin de katılmış olduğu ?1. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Konferansı?nı düzenlemiş olmaktan da büyük bir kıvanç duymaktayız.
Bu konferansın hazırlanma amacı, Türkiye´nin takip eden bir ülke olarak girdiği akıllı ulaşım sahasında, takip edilen bir ülke olmasına zemin sağlamaktır. Dileğimiz, umudumuz ve gayemiz odur ki Türkiye bu noktadan itibaren akıllı ulaşım teknolojileri konusunda çok daha hızlı ve emin adımlarla ilerleyecek, Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken örnek alan değil örnek gösterilen bir ülke olacaktır.
Bu konferans sayesinde siz değerli katılımcıları aramızda görmekten onur duyuyorum. Akıllı Ulaşım Sistemleri konferansı ile beraber gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından siz değerli katılımcılarımız sayesinde konu hakkında diğer ülkelerin neler yaptıklarını, bizim neler yapabileceğimizi veya yapmamız gerektiğini, hali hazırda yürütülen teknolojilerle birlikte yeni teknolojileri de öğrenme fırsatı yakalamış olacağız. Akıllı Ulaşım Sistemleri ihtisaslaşma yolunda, çok önemli bir değere sahip kilometre taşı niteliğindeki bu konferans sayesinde ilerlememiz daha hızlı bir şekilde gerçekleşecektir."
"Konferansımıza, farklı disiplinlerde çalışan yurt içi ve yurt dışından akademisyenler ve alanın uzmanları katılmış, sözlü sunum yapılmak üzere 135 bildiri özeti kabul edilmiştir. Konferansımızda seçilen konu başlıkları, dünyanın akıllı ulaşım sistemleri ve uygulamaları açısından geldiği noktayı ve Türkiye´nin bu alanda yaptığı ve yapacağı çalışmaların anlaşılması için önemli katkı sağlayacaktır."

/resimler/2018-4/19/1630382204106.jpg

"Uygun görürseniz, bu kadar kişi bir araya gelmişken, bunu bir fırsat olarak görüp, sizlere biraz da üniversitemi tanıtmak isterim." 
"Türkiye´nin en genç üniversitelerinden olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, ?Geleceğe Açılan Köprü? misyonuyla 23 Nisan 2015 tarihli ve 6640 sayılı Kanun gereğince kurulmuş olup; 8 Fakülte, 4 Enstitü, 6 Meslek Yüksekokulu, 1 Yüksekokul, 450´ye yakın akademik/idari personel ve yaklaşık 11.000 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Kuruluşunun üzerinden yaklaşık 3 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen hızlı bir şekilde gelişmeye devam eden üniversitemiz, küresel alanda rekabet edebilir eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir."

/resimler/2018-4/19/1631025173361.jpg

"Genç ve dinamik bir yapıya sahip olan Üniversitemiz, bir yandan kuruluş aşamasındaki akademik birimlerin yanına yeni birimler (Fakülteler/MYO´lar/Enstitüler/Merkezler) ilave ederek, diğer yandan da mevcut akademik birimlerdeki Bölümlerin/Programların sayılarını artırarak ülkemize bilim yolunda hizmet etmeyi sürdürmektedir. Niceliksel ve niteliksel büyümeyi birlikte başarmak, her şeyin giderek daha da hızlandığı, rekabetin giderek arttığı dünyada kaliteli, etkili, güncel, uygulamalı ve rekabet edebilir bir eğitim sunmak önemli önceliklerimizdendir. Bugün dünyada ve Türkiye´de üniversitelerin görevleri / sorumlulukları ?nitelikli insan gücü kaynağı yetiştirme? ?bilgi üretme? ve ?kamu-üniversite-sanayi is?birliği? şeklinde olmaktadır. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak her üç görevi de en iyi şekilde yerine getirebilmek için büyük bir gayret içerisindeyiz ve olmaya da devam ediyoruz.
Yeni bir üniversite olarak haliyle en büyük meşgale alanlarımızdan bir tanesi de yeni yerleşkemizin inşaasıyla ilgili olmaktadır (İnşaatlarla ilgili bilgi verilecek)."

/resimler/2018-4/19/1632234862379.jpg

"Sözlerime son verirken, üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenen bu konferansın organizasyonunda büyük emeği olan başta Prof. Dr. Mehmet Tektaş olmak üzere Sempozyum Düzenleme Kurulu´na, emeği geçen tüm değerli çalışma arkadaşlarıma, bu süreç boyunca katkılarını esirgemeyen sponsorlarımıza, akıllı ulaşım sistemlerinin tüm aktörlerine ve bu önemli buluşmaya katılmak suretiyle ülkemizin kalkınmasına verecekleri destek için tüm katılımcılara teşekkürü borç bilirim."
"Bu duygu ve düşüncelerle ve yararlı bir etkinlik olması temennisiyle herkesi ayrı ayrı selamlıyor, hürmetlerimi arz ediyorum."

/resimler/2018-4/19/1632543144253.jpg