Bandırma Gazeteciler Cemiyeti ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nin işbirliği ile ?Tutkumuz Spor? isimli panelin üçüncüsü üniversite konferans salonunda düzenlendi. Panele, usta spor yazarları Attila Gökçe, Ahmet Çakır, Fatih Kuşçu, Mehmet Ayan, konuşmacı olarak katıldı.
Söyleşide konuşan Ahmet Çakır, Türkiye´de lisanslı sporcu sayısının az olmasına değinerek, artırılması gerektiğini belirtti. Çakır, ? Bize düşen spor bilincinin elinden tutmaktır. İnsanları, hemen yapılabilecek sporlara yönlendirmek ve lisans almalarını sağlamak gerekiyor. Bu durumu yaratmak için herkesin yapacağı bir şeyler var. ? dedi. Usta gazeteci Attila Gökçe, sporun bir insan hakkı olduğuna işaret etti. Gençlerin ?Olimpik Anlaşma´ maddelerini okuması gerektiğini aktaran Gökçe, ?Genç ve güzel bir üniversitenin içinde bulunmaktan son derece memnunum. Zaman zaman sizleri kıskanıyorum. Bizim zamanımız üniversiteler bu kadar huzurlu değildi. Bizim şikâyetlerim daha çok, imkânlarımız daha azdı. Hocalarla görüşmek için göbeğimiz çatlardı.? diye konuştu. Sporu Türkiye´nin kuruluşundan bu yana şımarık bir çocuğa benzeten Gökçe, ?Sporcular daima ayrı bir yere konur ve bu toplum onların şımarma egolarını besler. Spordakiler her şeyi becerir, her şeyi yapar ama sonra iki sözcüğü yan yana koyup cümle kuramazlar. Bu şımarık çocuk nasıl temsil ediyor. Tüm gerçeklikleriyle temsil ediyor. Spor denince bu işin küresel bir olgu olduğunu unutmamalıyız. Her yerde futbolun kuralları bellidir. Ölçüler, her yerde topun ağırlığı, güreş minderi hep aynıdır. Bu bizde standartlara uyma eğilimini geliştirir. ´Olimpik Antlaşma´. Bu çok güzel çevrilmiştir. Orada olimpik ilkler var ve IOC´nin misyonu der, ne olur bunu öğrenin. Spor yapmak bir insan hakkıdır arkadaşlar.? diye konuştu.
?FAİR PLAY´E, EMPATİYE SAHİP DEĞİLİZ?
Mehmet Ayan ise empati ve fair play kavramlarını gündeme getirdi. Üniversitenin adı olan 17 Eylül tarihinde Adnan Menderes´in idam edildiğini hatırlatan Ayan, Menderes´in Karşıyaka ve Altay´da kalecilik yaptığını söyledi. Ayan, ?Tutkumuz spor ama insanlar skora bakıyor. Tutkumuz bu çağda skor. Tam doğru ve gerçek arasındaki farkları yaşadığımız dönemdeyiz. Bandırma, huzur veren bir kent. O yüzden çok şanslısınız. Sizden bir istirhamım var. Siz üniversite öğrencisiniz, önce okuyun. Sporun sorunlarından biri de sporcuların dert anlatamamasıdır. Çağımızda, ?kazan´ anlayışı hâkim. Ülkede fair play´e, empatiye sahip değiliz. Dijital çağ ile birlikte asla fair yaşamıyoruz. ?dedi.
Fatih Kuşçu, medyanın gücünü gündeme getirirken Türk halkının spor yapmadığının altını çizdi. Kuşçu, şunları söyledi:
?1976 yılında, Güney Afrika´da ırkçı beyaz yönetimi eylemler sırasında polis köpeklerini serbest bırakıyor, gayri resmi rakamlar 40´ın üzerinde insanın öldürüldüğünü gösteriyor. BBC bunları çekiyor. Görüntüleri Londra´ya gönderiyor, görüntülerin yayınlamasının ardından Birleşmiş Milletler ´de toplantı yapılıyor ve Güney Afrika´ya tam ambargo kararı alınıyor. Medyanın gücü Birleşmiş Milletler´i toplar. Biz koşmuyoruz. Koşuşturuyoruz. Son anda otobüse yetişiyoruz. Bırakın spor yapmayı hareket de etmiyoruz. Spor yapmayıp neyle zaman geçiriyoruz bunu bilmiyorum. Kitap okumuyoruz, televizyon izliyoruz.?
Konuklara, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, günün anısına plâket verirken, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaan Bingül, Bandırmalı yazar Mahir Ünsal Eriş´in, ?Olduğu Kadar Güzeldik? isimli kitabını, Banvit Sportif Direktörü Turgay Çataloluk ile Bandırmaspor Başkanı Hasan Çakmak, takımlarının oyuncuları tarafından imzalanmış birer formasını armağan etti. Önder BALIKÇI