53. Kütüphane Haftası kapsamında Üniversite Genel Sekreteri ve Türk Dili Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ehem Arıoğlu moderatörlüğünde ?Yerelden Evrensele Kültür ve Kütüphaneler? paneli düzenlendi. Panele konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Konya, Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO Bilgi Yönetimi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Altay ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kütüphanesi Yöneticisi Selçuk Aydın katıldı.
Panelde ilk olarak söz alan isim Genel Sekreterimiz Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem Arıoğlu oldu. Arıoğlu; ?Kitaba olan yakınlığımız, uzaklığımız nasıl olmalı şeklinde sorular akla gelmektedir. İnsanoğlu yeryüzünde yaratılan farklı bir farklıktır. İnsanoğlu konuşma ile birlikte sözlü bir kültürün parçası olarak o kültüre ait olan değerleri sözlü olarak ifade etmektedir. İnsanoğlunun iletim yolu bilgi ile olmaktadır. Bu bilgi ise kitaptır. Kitap sayesinde çok çeşitli dünyalara yelken açılmaktadır. Bugün ise kitaplara ne kadar önem verdiğimiz düşünülmelidir. Kitap medeniyetimizin de bir parçasıdır. Günümüzde kitapların koruması da önem teşkil etmektedir. Bu panelde de tüm bu konular hakkında derinlemesine tartışılacaktır.? dedi.
Ardından Doç. Dr. Ümit Konya söz aldı. Kültür kavramından hareketle, dünyadaki ve ülkemizdeki kütüphaneler hakkında bilgi veren Konya;?30 yıldır ben bu haftayı kutluyorum. Ben bu süre zarfında büyük gelişmelere tanık oldum. Yazılı metinleri toplayarak kuşaklara arası köprü oluşturma, eskiden bir kaynağa ulaşmak için bir ay uğraşırdık. Şimdi ise bir tuşla bilgiye erişim sağlanıyor. Kütüphane yaklaşımı ise 20. Yüzyılın başlarında başlamıştır. Kitapların insanlar ile buluşmasını sağlamak için kütüphane sayılarının artması gerekmektedir.? diye konuştu.
İkinci konuşmacı ise Dr. Ahmet Altay oldu. Yazılı kültürün Bulgaristan´daki kaynakları üzerine bilgiler paylaşan Altay; ? Bulgaristan´ın pek çok şehrinin kültürel ve toplumsal yapısında Osmanlı motifleri görülmektedir. Bu motifler kütüphanelerini de etkilemiştir.? dedi. Altay, sunumunda Manastır Kütüphaneleri, Vakıf Kütüphaneleri ve günümüzdeki kütüphanelerin durumu hakkında detaylı bilgi paylaştı.
Panelde son olarak konuşan isim ise kütüphaneci Selçuk Aydın oldu. Aydın, Atatürk Kitaplığı´ndan görüntüler eşliğinde Atatürk Kitaplığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Panelin sonunda Rektörümüz panelistlere teşekkür plaketleri takdim etti. Ardından öğrencimiz olan Ahmet Yavuz´a ve yine üniversitemiz kütüphanesini en çok kullanan akademik personelimiz olan Yrd. Doç. Dr. Alptekin Mollla´ ya Rektörümüz tarafından ödül verildi.
Panelin ardından ise öğrencilere yönelik olarak ödüllü bilgi yarışması düzenlendi. Yarışmada ödül olarak birinciye cep telefonu, ikinciye elektronik kitap okuyucu ve üçüncüye ise tablet hediye edildi.