18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin:
"Güney Marmara Bölgesinin sulanan alanları soya üretim merkezi haline getirilebilir."
Bandırma Ticaret Borsası tarafından borsa konferans salonunda düzenlenen 'Soya Yetiştiriciliği'' konulu seminer büyük bir katılımla gerçekleşti. Seminerin açılış konuşmasını proje mimarlarından Yönetim Kurulu Üyesi ve Yem ve Yem Hammaddeleri Meslek İhtisas Komisyonu Başkanı Raif Ocak yaptı. Ocak Borsa tarafından ilk kez gerçekleştirilen soya projesi ile ilgi katılımcılara bilgi verirken, ' Soya fasulyesinin bilinirliğini ve katılımını daha fazla sağlayacağız'' dedi.
Daha sonra söz alan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, kendilerine geçen sene destek veren üreticilere teşekkür ederek başladığı konuşmasında Bandırma Ticaret Borsası'nın Türkiye'nin en önemli borsalarından biri olduğuna dikkat çekti. Sezgin: ' A Sınıfı akredite alan 5 borsa arasında yer aldık. Kendimizi yenilemekte her zaman fayda vardır. Soya projemizde de başarılı bir hasat sezonu geçirdik.Daha fazla daha kaliteli ürettiğimiz zaman her kes kazanacak.'' dedi.
Seminere konuşmacı olarak katılan 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, Soyanın toprağa girişi ve güneşi görüşü sırasında geçirdiği safhaları üreticilere tek tek anlatırken, Güney Marmara Bölgesinin sulanan alanları soya üretim merkezi haline getirilebilir dedi. Bölgede yaklaşık 10 bin hektar civarında bir alanın soya üretiminde kullanılabilir olduğuna dikkati çeken Baytekin, ' Öyle bir potansiyelimiz var. Bu potansiyelin kullanılmasıyla hem topraklarımızın verimliliğini artırırız, hem de bölgenin ürün portföyüne yeni bir ürün kazandırmış oluruz. Kaldı ki bölge yağ ve yem sanayin yönünden çok gelişmiş bir bölge Şu anda ham madde olarak kullandığı soya ve soya ham yağını ve soya küspesini yurt dışından ithal ediyor. Bunu bölge topraklarında üretmek suretiyle hem döviz kaybımızın önüne geçeriz, çiftçimize yeni bir ürünle yeni kazanç kapıları ortaya çıkarabiliriz. Çiftçilerimiz soya ekmek suretiyle hem kazançlarını artırırlar, alternatif bir ürünü devreye sokmak suretiyle mono kültür üründe yaşadıkları riskleri ortadan kaldırırlar, artı topraklarını daha verimli hale getirdikleri için diğer ürünlerden de daha yüksek verim elde ederler.'' dedi.
Soru cevap şeklinde geçen bölümün ardından ,Seminerde ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Sefa Barış Yıldız'da 'Tarla fareleri ile mücadele'' konulu bir sunum yaptı.
Seminer sonunda; İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Sefa Uyar, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin , Yönetim Kurulu Üyesi ve Yem ve Yem Hammaddeleri Meslek İhtisas Komisyonu Başkanı Raif Ocak , seminere konuşmacı olarak katılan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin'e plaket verdiler.
Ahmet PESEN