Tarih: 14.01.2022 00:36

Vali, Tarım ve Hayvancılık Sektörünün Yöneticileriyle Bir araya Geldi

Facebook Twitter Linked-in

Vali Hasan Şıldak kamu kurum kuruluşlarının çalışmalarını değerlendirmek üzere kurumların İl genelindeki yöneticileri ile bir araya gelmeye devam ediyor. Vali Şıldak bugünkü programında Balıkesir’in tarım ve hayvancılık konularını ele almak üzere İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yöneticileri ile değerlendirme toplantısı yaptı.

Vali Şıldak başkanlığında Balıkesir Öğretmenevinde gerçekleştirilen toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan’ın yanı sıra Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri katıldı.

“Balıkesir Tarım Teşkilatı Çok Güçlü”

Balıkesir’de güçlü bir tarım teşkilatı olduğunu söyleyen Vali Şıldak toplantıda yaptığı değerlendirmede, “Tarım teşkilatımız geniş bir kadroya sahip, bine yakın personel ile geniş bir kadroya sahip çok güçlü bir kurum. Gerek ilçelerimizin sayısı gerekse ilçelerimizdeki mühendis ve veteriner kadro sayısının yüksekliği diğer yerlere göre, potansiyel olarak güçlü bir tarım ve hayvancılık şehri olmamıza bağlı bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Balıkesir farklı yönleriyle gelişme gösteriyor ama tarım ve hayvancılığın ana sektör oluşu gerçeği hiçbir zaman değişmiyor. Onunla birlikte gelişen sanayi sektörüne baktığımızda asıl kaynağın yine tarım ve hayvancılık olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu. 

“Yöneticilik İnsanı Yönetme Sanatıdır”

Yönetimin çok farklı bir süreç olduğunu ifade eden Şıldak, “Sizler aynı zamanda kendi kurumunuz bünyesinde uzman kişiler olmanın ötesinde yöneticilik de yapıyorsunuz. Yönetim süreci çok farklı ilişkilerin, bir duruşun olması gereken, insanları yönetme sanatının icra edildiği bir alandır. Balıkesir gibi hem tabiat güzelliklerinin, kültürel zenginliğin hem de lokasyonun güzel ve verimli olduğu bir coğrafyada görev yapmak, çalışmak herkese nasip olmaz. Birer kamu personeli, devlet memuru olarak bunun bilinciyle çalışıyoruz. Hepimiz önce memleketimize ve sizlerin açısından bakarsak da çiftçilerimize en faydalı hizmeti verme gayesiyle bu koltuklarda oturuyoruz.” diye belirtti.

“Çok Şanslı Bir Coğrafyadayız”

Vali Şıldak, Balıkesir’in 81 vilayetten oluşan ülke geneline bakıldığında çok şanslı bir konumda olduğunu söyledi. Tarım teşkilatının İl Müdürlüğü koordinasyonunda Balıkesir genelinde yürüttüğü çalışmaları yakından takip ettiğini ifade eden Şıldak, “İlçelerimizde verimli güzel çalışmalar yürütülüyor. Bu bizi son derece memnun eden bir husus. Öncülük eden, tarımın önünü açan, rutin çalışmaların ötesinde projeli çalışmalarla vatandaşları teşvik edici, cesaretlendirici çalışmalar yapıyorsunuz. Kurumlarda bir enerji var. Yenilikçi fikirler, çaba gösterme düzeyindeki yükseklik, birlikte çalışmanın verdiği uyum, takım ruhu anlayışı olmazsa o kurumlarda  performans ve standart düşüklüğü yaşanır. Tarım Müdürlüğümüzde bunun tam tersi olduğunu düşünüyorum. Bir çalışma disiplini ile sistem oturmuş. İl Müdürümüzün konulara bakış açısı ve alandaki çalışmaları yakından izlemesi de önemli bir gösterge.  Enerji ve sinerji oluşturan çalışmalar, birleştirici tutum çok önemli; bunun da tarım teşkilatına sirayet ettiğini görmek istiyoruz.”  ifadelerini kullandı. 

“Balıkesir Birçok Üründe İlk 5’te”

Üreticinin bilinçlendiğini, doğru ve modern tarım uygulamalarının yapıldığını görmekten memnuniyet duyduğunu vurgulayan Vali Şıldak, “Pek çok üründe Balıkesir ilk 5'in içerisinde yer almasıyla ülkeyi doyuran bir şehir. Artık çiftçinin de kendi çapında bilinçlendiğini, doğru ve modern tarım yaptığını görmek son derece memnuniyet verici. Burada bizden beklenti; çiftçinin, hayvancılık yapanın ufkunu genişletmek. Ona yeni bir vizyon kazandırmak, yeni oluşumlarla varsa kronik sıkıntıları çözüme kavuşturmak, yeni alanlarla, yeni ürün türleri ile buluşturmak, onları daha rasyonel bir tarım için yönlendirmek. Anadolu çiftçisinde tarım teşkilatına yönelik ‘bizim kadar bilmezler, mühendise sorarız verdiği bilgi bizi doyurmaz, yeterli açıklamayı duyamayız’ şeklinde bir kanaat vardır. Ama son zamanlarda bunun yavaş yavaş değiştiğini görüyoruz. Projeli çalışmalarla, örnek tesislerle, meyveciliğin özendirilmesi, ırkların geliştirilmesi konusundaki çalışmalarla bu algı değişiyor. Tabii Büyükşehir Belediyesi'nin tarım ve hayvancılığa olan pozitif bakış acısının da iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarım Bakanlığı'nın uygulamaları da çok genişledi. Yeter ki siz proje yapın.” şeklinde vurguladı. 

Jeotermal seracılık, tarıma dayalı ihtisas OSB, güneş enerjisi sistemleri ile seraların ısıtılması, meyvecilik, tarımda sanayileşme gibi bir çok konuda yeni açılımlar olduğunu belirten Şıldak, aromatik bitkilerin üretimi ve işlenmesi ile zeytin sineği ilaçlaması konularında çalışmalar yapılacağını söyledi. Şıldak, “Beni kendinizden ayrı düşünmeyin. Tarımın pek çok türü ile ilgilenmeyi seviyorum.  Tarım, insanlığın varoluşundan beri dünyanın beslendiği bir alan. İlçelerimizin de üretken olması, asıl kaynağın oradan oluşması, oradan taleplerin, projelerin olması arzu edilir. Her kurumun kendi kurumsal yapısı ve stratejik planı, uzun, orta ve kısa dönem projeksiyonlarıyla bir hedef belirlemesi, yıllık bir çalışma programı oluşturulması şart diye düşünüyorum. İlçe Müdürlüklerimizin de sistemli bir çalışma yürütebilmesi için bir çalışma programı oluşturmaları, hedef koymaları, bir standart belirlemeleri ve bu hedefe ulaşmak için çalışmalar yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Kamu kurumlarımızın binaları konusunda da talepte bulunmak gerekir. Kötü binalarda çalışmamak lazım. Vatandaş nezdindeki algımız olumsuza dönüşebilir. İl merkezinde pek çok İl Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü binamızın eski ve yetersiz olduğunu görüyorum . Tarım Müdürlüğümüz, Aile Müdürlüğümüz, Çevre Şehircilik gibi en temel birimlerin yenilenmesi konusunda destekleyici çalışmalar yapacağız.” dedi. 

“Vatandaşımız Her Zaman İyi Davranışı Hak Ediyor”

Vatandaşa karşı yaklaşımın önemine vurgu yapan Vali Şıldak. “Personelin nasıl bir tavır sergilediği, vatandaşa nasıl yaklaştığı çok önemli. Gerek arazide yürütülen çalışmalarda, gerek büroya gelen vatandaşımıza yapılan davranış, sergilenen tutum bizi temsil ediyor. Burada çiftçimizin algısı buna göre oluşuyor. Çiftçi tarım teşkilatının personelini devlet olarak görür. Balıkesir’de yaşayan bütün kıymetli vatandaşlarımızın yumuşak mizaçlı olduğunu söyleyebiliriz. Devletle ilişkileri her zaman iyi düzeydedir. Personelimizin bu konularda duyarlı olmasını sağlamak sizin sorumluluğunuzda.” Şeklindeki ifadeleriyle vatandaşa davranışın hassas olması konusunda uyarılarda bulundu.

“Balıkesir’de İyiye Doğru Giden Bir Tablo Var”

Tarımın çok geniş bir alan olmasıyla birlikte hayvancılık da eklendiği zaman çeşitliliğin arttığını ifade eden Şıldak, üretimden imalata, pazarlamaya kadar birçok süreci olduğuna vurgu yaptı. Vali Şıldak, “Balıkesir'e baktığımızda umutsuzluk oluşan bir tablo yok, giderek iyiye doğru yönelen, kendini geliştiren bir tablo var. Yeni alanlara kafa yormak, üretken olmak, kendinizi geliştirmek, personeli teşvik etmek çok önemli. Her ilçenin  özelliğine göre yeni alanlara göre çalışma yapmak gerekiyor. Birlik, beraberlik, takım oluşturma da önemli ayrı bir husus. Kurumlarda bunların olması demek, o kurumun gücünün katlanarak yükselmesi demektir.” diye konuştu. 

Vali Hasan Şıldak toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün  yöneticileri ve İlçe Müdürlerine tek tek söz verdi. Sektörün iyi ve aksaklık içeren yönlerinin olup olmadığı noktasında fikir alışverişinde bulundu. Üreticilere öncülük edecek çalışmaların her zaman destekçisi olarak, Balıkesir’i tarım ve hayvancılığın üs merkezi olmasını devam ettirecek çalışmaların önemine vurgu yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —