Günümüzde çocuk hakları oldukça önem verilen ve yasalarla güvence altına alınan, aynı zamanda eğitimin de ilgi alanına giren bir meseledir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen "Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi" ayrım gözetmeden çocuk haklarını güvence altına almıştır.
Türkiye bu sözleşmeyi 1990 yılında imzalamış ve iç hukukun bir parçası haline getirmiştir. Çocuk hakları sözleşmesine ilk imza atan ülkelerden birisi olan Türkiye, eğitime erişim, sağlık, korunma ve diğer alanlarda önemli adımlar atmıştır.
Son yüzyılda birey olarak çocuğa verilen değerin artması, çocukluk çağının yetişkinlikten ayrı bir süreç olduğunun değerlendirilmesi ve çocukların gelişimsel ihtiyaçlarından dolayı bazı özel haklara sahip olması gerektiğinin kabul edilmesi, çocuk haklarını önemli ölçüde güvence altına almıştır.
Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın yetiştirilmesinde gerekli kültürel, ekonomik ve sosyal tüm önlemlerin alınması, güçlü yarınların kurulabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Üreten, özgüveni olan, düşünen, çevresi ile olumlu iletişim kuran, kendini geliştirmiş, geçmişini ve değerlerini unutmayan, geleceğe ümitle bakan çocuklarımız yarınlarımızın güvencesidir.
Sevgi, hoşgörü ve barış içinde yaşamak bütün çocukların temel hakkıdır. Suç mağduru, suça sürüklenen ve sokakta risk altında bulunan çocuklarımızın şiddetten, açlıktan, kötü alışkanlıklardan, kinden ve nefretten uzak yaşamaları için gerekli ortamın oluşturulması, sosyal devlet olmanın gereği olmakla birlikte, hepimizin ortak sorumluluğudur. Çocukların mutlu olduğu bir dünya, tüm insanlığın mutlu olduğu bir dünya demektir.
Bu duygu ve düşüncelerle, Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutluyor, bütün çocuklarımıza sevgi ve huzur dolu bir yaşam diliyorum.
Hasan ŞILDAK
Balıkesir Valisi