Eti Maden İşletmeleri, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat Uydu Haberleşme, Kablolu Tv İşletme AŞ, Türk Telekom, THY, Ziraat Bankası ve Halk Bankası´nin Varlık Fonuna devri sonrası sendikalar tarafından düzenlenen protesto açıklamaları bugün Cumhuriyet alanında açılan stant ile imza kampanyasına dönüştü.
Petrol İş sendikası üyeleri tarafından başlatılan kampanya´ya YOL-İŞ ve Halktan da destek geldi.
Özellikle bayanların yoğun ilgi gösterdiği imza kampanyasında konuşan Petrol İş sendikası Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan, kamuya ait kurumların Varlık Fonu na devredilmesini, "Varlık değil yokluk fonu" diye tanımladı.
Başkan kayan Özellikle Eti Bor´un fona devrinin, yakın gelecekte satılmasına ilişkin hazırlık olduğunu vurgulayarak, "Borlar bu ülkenin geleceğidir, Bor´u satan Ülkeyi satar, Ülkenin geleceği sözkonusu ise, gerisi teferruattır." diyerek bu meselenin sadece Etimaden çalışanlarının meselesi olmadığını haykırdı.
Başkan Dursun Mirza "Bu mesele parti meselesi değildir."
Petrol İş sendikasınca başlatılan imza kampanyasına stratejik destek veren Belediye Başkanı Dursun Mirza, önce kampanya ya imzasını koydu ardından açıklama yaptı.
Başkan Dursun Mirza, alkışlarla karşılandığı Cumhuriyet alanında Kurumların Varlık fonuna devrininde, Referandum ile "Evet" oyu istenmesininde ülke bütünlüğünü tehdit eden talepler olduğunu vurgulayarak ülkesini, vatanını seven herkesin bu gidişe "DUR" diyeceğine inandığını söyledi.
İmza kampanyasına destek çığ gibi
Petrol İş sendikası tarafından kamu işletmelerinin Varlık fonuna devrine "Hayır" demek amacı ile başlatılan imza kampanyasına ilk dakikalardan itibaren büyük katılım oldu.
İŞTE İMZAYA AÇILAN MANİFESTO
TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA
Sayın Cumhurbaşkanımız;
Eti Maden İşletmeleri, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat Uydu Haberleşme, Kablolu Tv İşletme AŞ, Türk Telekom, THY, Ziraat Bankası ve Halk Bankası hisseleri 2 Ocak 2017 tarihli 684/9 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname´ye dayanan 5/2/2017 tarihli 9756 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Varlık Fonu A.Ş.´ye devredilmiştir.
Dünya genelinde, ülkelerin kurdukları Varlık Fonları, ülkedeki gelir/bütçe fazlasını yönetmek/kullanmak amaçlıdır. 420 milyar dolara yaklaşan dış borcumuz varken ve ekonomi, görebildiği en durgun ve kötü dönemini yaşarken, ülkede fazla değil, eksikler varken kurulan Varlık Fonu´na, ülkenin en değerli kuruluşlarının ve arazilerinin devri, ister istemez kuşku yaratmaktadır.
Ayrıca, bu devirle birlikte Türkiye´nin Denetim Kurulu olarak değerlendirebileceğimiz Sayıştay bile devre dışı bırakılıyor. Tamamen dokunulamaz ve denetlenemez biçimde oluşturulan Varlık Fonu ile birlikte özelleştirilmesi mümkün olmayan kurumlara da (Bor, Toryum, Uranyum madenlerinin devlet eliyle işletilmesini sağlayan 2840 Sayılı Yasa devre dışı kalacak) özelleştirme yolu açılmış olacak. Bu kuruluşların gelirleri, mal varlıkları, binaları, arsaları ve işletmeleri özelleştirme yoluyla özel şirketlerin eline geçecek!
En önemlisi de, bu kurum ve kuruluşların varlıkları özelleştirilirken Kamu İhale Yasası kapsamı dışında davranılacak olması. Bu durum, Fon aracılığıyla gerçekleştirilecek özelleştirmelerin tümünün şaibeli olmasına yol açacak.
Bizler, ülkemizin çıkarını ve vatan topraklarımızı kendi çıkarlarımızdan önde tutuyoruz. Ülkeye istihdam sağlayan bu kuruluşların devrine karşı olduğumuzu haykırarak söylüyoruz. ?Bor tuzları Uranyum ve Toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapılır? yasa hükmünün korunmasını ve yeni icat edilmiş olan baypas yöntemlerinden vazgeçilerek ülkemizin kamusal değerleri olan başta Eti Maden İşletmeleri olmak üzere, TPAO, BOTAŞ, PTT gibi tüm diğer kurum ve kuruluşların Türkiye Varlık Fonu´ndan çıkarılmasını talep ediyoruz.