Tarih: 26.09.2018 10:35

Yankıları sürüyor

Facebook Twitter Linked-in

Gazeteci Ahmet Çakır:

?Galatasaray-Fenerbahçe derbisi dünyanın umurunda değil.?

/resimler/2018-9/26/1042431095118.jpg

?29. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali? programı içinde yer alan spor konulu panelde konuşan Gazeteci-Yazar Ahmet Çakır, ?Türkiye´de maçlarda duyduğum en saçma slogan, ?Vur, kır, parçala, bu maçı kazan´dır? dedi.

Maçların vurarak, kırarak, parçalanarak kazanılamayacağına, başarının tam tersine bilinçli ve plânlı şekilde geleceğine dikkati çeken Çakır, şunları söyledi:

?Yıllardır bizi kandırıyorlar. Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin dünyada önemli olduğunu söylüyorlar. İnanın, Galatasaray-Fenerbahçe derbisi kimsenin umurunda değil. Umurunda olsa, 3 milyon Türk´ün yaşadığı Avrupa´da, televizyonlar verir. Bırakın Avrupa´yı, Azerbaycan televizyonu bile yayınlamıyor.?

Dünya spor uygarlığının çok uzağında olduğumuza işaret eden Çakır, Türkiye´nin sporda toplu bir seferberliğe ihtiyacı bulunduğunun altını çizerken, şöyle konuştu:

?Toplumumuzda spor yapma ve spora bakış açısı çok sakat. Spor yapan vatandaşlarımızın sayısı çok az. Devlet, ölmüş vatandaşlarımız da dahil olmak üzere spor yapanların sayısını 4-5 milyon gibi göstermeye çalışıyor.  80 milyon nüfusa sahip bulunan Almanya´da, lisanslı sporcu sayısı 24 milyon.?

Çakır, başta atletizm olmak üzere tenis, jimnastik ve yüzmenin tüm dünyada çok izlendiğini belirtti.

MHK eski başkanı Mustafa Çulcu:

                                            ?Yusuf Namoğlu yönetimi başarısız?

/resimler/2018-9/26/1047139850577.jpg

Bandırma´daki spor paneline katılan Merkez Hakem Kurulu(MHK) eski başkanı Mustafa Çulcu, hâlen görevde bulunan Yusuf Namoğlu´nun başkanlığındaki MHK´yı başarısız bulduğunu belirtti.

Namoğlu yönetiminin, hâlen hakem klasmanları ve maç atamalarını ahbap-çavuş ilişkileri içinde yürüttüğünü öne süren Çulcu, şu değerlendirmede bulundu:

?Namoğlu, son 10 yılda üçüncü kez göreve geldi. Şu anda da üç yıldır görev başında. Eski dönemlerde FİFA kokardı taşıyacak hakemler, liyakate göre belirlenirdi. Şimdi, bu kokardı verirlerken, ?Nasılsa olur´ anlayışı içinde hareket ediliyor. Ligin daha ilk 5 haftası içindeyken, Trabzonspor-Galatasaray ve Fenerbahçe-Beşiktaş derbilerini Fırat Aydınus yönetti. Fırat´ın hakemliğine bir diyeceğim yok ama beş hafta içinde, iki derbinin de Fırat Aydınus tarafından yönetilmesi MHK´nin, alternatif hakeminin bulunmadığını göstermektedir. MHK, ahbap-çavuş ilişkileriyle hakem klasmanlarını belirleyip maçlara hakem atarken, genç ve yetenekli hakemleri heba etmektedir. Namoğlu yönetimi, 10 yılda hakem yetiştirme konusunda sınıfta kalmıştır. MHK, bu sığ düşünceden mutlaka vazgeçmelidir. Gerçekten yetenekli genç hakemleri belirleyip donanımlı duruma getirerek, cesaretle sahaya sürmelidir.?

Spor yazarı Osman Babucci,

sporun tüm dünyada artık en büyük endüstrilerinden biri durumuna geldiğine dikkati çekti.

/resimler/2018-9/26/1051276261925.jpg

Bandırma´da gerçekleşen, ?Spor uygarlığının neresindeyiz? Spor endüstrisinin boyutları? konulu panelde düşüncelerini açıklayan Babucci, şunları söyledi:

?Spor, artık dünyanın en büyük endüstrisi durumuna ulaştı. 2024 Avrupa Şampiyonası Türkiye´de yapılmalı. Hâlen dünyada 1-1,5 trilyon dolar civarındaki bir para spor yatırımlarına gidiyor. Türkiye´nin bir yılda ürettiği parayı, dünya bir yılda spor yatırımlarına kullanıyor. Avrupa şampiyonalarının düzenlenmesini ülkemize almayı başarmalıyız ki, bu bize spor yatırımı olarak geri dönsün.?

 

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent:

 

                           ?Sporu küçük yaşlarda sevdirmeliyiz?

 

/resimler/2018-9/26/1055181578665.jpg

?29. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali? kapsamındaki spor panelinde konuşan Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, ülkemizin sporcu ithal etmesi yerine sporcu yetiştirmesi gerektiğine işaret etti.

Ülkemizde spor karşıtlığı bulunduğuna dikkati çeken Levent, şu değerlendirmede bulundu:

?Daha küçük yaşlardan beri ?Evladım, koşma´ diye sesler duyarız. Büyüyünce de, ?Evladım, topçu mu olacaksın?´ derler. Spor salonuna para verip gitmeme rekoru da bizdedir. Haftada 1-2 saatlik beden eğitimi dersi okullarımızda yeterli sayılır. Bu işin temeli, spora bakış açısı olmasına bağlıdır. Spora akademik unsuru ekleyemiyoruz. Avrupa ise sporu bir endüstri ve yaşam felsefesi olarak görüyor. Böyle giderse Türkiye´nin en büyük ithalat kalemi işçi olacak. Biz, ?mavi yakalı´ yetiştiremiyoruz. Sporda da aynı durumdayız. Sporcu yetiştiremiyoruz. Sporu küçük yaşlarda sevdirmeliyiz. Spora bir felsefe olarak bakmalıyız.? Önder Balıkçı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —