"Yaşadığım depremler"

“Manyas depreminde, akasya ağaçlarına sarılarak ayakta kalabildik”

Yaşadığım depremler:

“Manyas depreminde, akasya ağacına sarılarak ayakta kalabildim”

Oğuz Gündoğdu :”Bandırma’yı tehdit edecek Kyzikos ile ilgili tarihsel depremler var.  İki deprem orasını yerle bir etmiş. O fayın tekrar dağılması söz konusu. Kısacası Bandırma’yı etkileyecek tek fay orada”

Ahmet PESEN

18 Mart 1953,  6 yaşımdayım.  Saat 21.06 da 7.2 büyüklüğündeki Gönen(Yenice)  depremi ile Bandırma’da etkileniyor. İhsaniye Mahallesi 5 nolu iki katlı evimizden ailece sokağa kaçtığımızı hatırlıyorum. O gece ve bazı geceler karşımızda bulunan bahçeli bir evde çadır kurarak uzun geceler korkumuzu atlatarak yaşamımıza devam etmiştik.

Bölgemizde yaşanan en yıkıcı bu depremde,  8 binden çok yapı yıkılmış 265 kişi yaşamını yitirmişti.

6 Ekim 1964 16.31 ortaokul öğrencisiyim, Şehit Mehmet Günenç Lisesi bahçesinde arkadaşlarla çift kale maçında meşin yuvarlağın peşindeyiz. Deprem hepimizi şok ediyor. Ben bir akasya ağacına sarılarak sarsıntının geçmesini bekliyorum. Lise’nin camları kırılıyor. Merkez üssü Manyas olan  7.0 büyüklüğündeki bu depremde, 5398 bina hasar görüyor. 23 kişi hayatını kaybediyor.

Depremin ardından Bandırma okullarındaki Kızılay Kolu öğrencileri hasar gören Manyas ve ilçemiz köylerinin yardımına koşuyor. Benim de aralarında bulunduğum öğrenci grubu, askeri araçlarla yıkılan okulların boşaltılmasına, yardımcı oluyor ve tarlalarda pamuk toplayarak depremzedelerin yaralarına bir nebze olsun merhem olmaya çalışıyor.

22 Temmuz 1967 Adapazarı Depremi. Büyüklüğü 6.8 olan bu depremde vatani görevini ifa ettiğim Yassıada’yım. Akşam saatleri idi. 9 katlı binamızın en alt katında bulunan yemekhanede yemeğimizi yiyorduk. Sarsıntı ile hepimiz dışarıya çıktık. Adapazarlı asker arkadaşlarımıza 3 ay izin verilerek, memleketlerine gönderildi.

17 Ağustos 1999 Sakarya Depremi. Merkez üssü Gölcük olan 7.4 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesinde olduğu gibi ilçemizde de hissedildi. Yataklarımızdan fırlayıp, dışarıya çıktık. Bir haftaya yakın bir zaman,  Paşakonak Mahallesi’nde bulunan General Balcı Çamlığı’nda sabahladık.

 Oğuz Gündoğdu :”Bandırma’yı tehdit edecek Kyzikos ile ilgili tarihsel depremler var. İki deprem orasını yerle bir etmiş. O fayın tekrar dağılması söz konusu. Kısacası Bandırma’yı etkileyecek tek fay orada”

1.3.2017 Şimdi aramızda olmayan rahmetli okul arkadaşım Jeofizik Uzmanı Yardımcı Doçent Doktor Oğuz Gündoğdu ile bir röportaj yapmıştım.

Gündoğdu bana, ”Bandırma’yı tehdit edecek Kyzikos ile ilgili tarihsel depremler var.  İki deprem orasını yerle bir etmiş. O fayın tekrar dağılması söz konusu. Kısacası Bandırma’yı etkileyecek tek fay orada. Bunun dışında Bandırma’yı etkileyecek tehlikeler var ama uzak etki alanlarında kalıyor. Bandırma’nın yapılarının durumunu pek fazla bilmiyorum ama eskiden Bandırma’da yaşadığım için, ilçe 1964 yılında meydana gelen Manyas depreminde çok az hasar aldı. Ama Marmara’da olacak bir deprem, nasıl bir deprem olacağına bağlı. Çok ivmesi yüksek olan yani hızlı hareket eden bir deprem olursa,  bu depremler her tarafta hasar yapabilir. Burada yapıların durumunu bilmemiz lazım. Ona göre de bir risk hesabı yapmak lazım. Ona göre de kötü binaları Büyükşehir Belediyesi ile kentsel dönüşüme çevirmek lazım. İstanbul’a oldukça uzaksınız ama Kuzey kıyısına oldukça yakınsınız.10-20 kilometre uzaklığı var. Burada olacak depremler insanları etkileyecektir”  bilgisini vermişti.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7. ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde bugüne kadar 20 bin 665 kişi hayatını kaybetti. Kendilerine Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı, sabır,  yaralılara şifa diliyorum.