YEMMAK’tan ihracata devam

YEMMAK’tan ihracata devam

Yem Makinaları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi(YEMMAK), kendini sürekli geliştirerek ihracat pazarını her geçen gün artırıyor.

Yem Makinaları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi(YEMMAK), kendini sürekli geliştirerek ihracat pazarını her geçen gün artırıyor.

YEMMAK ortağı ve teknik müdürü Nihat Yazıcı, komşu ülkelerin yanı sıra Ortadoğu ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri, Uzakdoğu’da Vietnam’a önemli ölçüde ihracat yaptıklarını belirtti.

VİETNAM VE AMERİKA’YA PELETLEME MAKİNESİ

Vietnam ve Amerika’ya ilk kez peletleme makinesi ihracatına başladıklarını belirten Yazıcı, “Bu ülkelere biyoenerjide kullandıkları bu makineleri ihraç ediyoruz. Rusya’ya elektronik kontrol panosu satıyoruz. Azerbaycan’a sattığımız Ekspandır makinesini sadece biz üretiyoruz. Bu makine, hayvanın yediği yemleri daha rahat hazmetmesini, hazmederken enerji harcamamasını ve süt verimini artırıyor.Çok çeşitli makineler yapıyoruz. Örneğin yem harmanlaması yapan bir mikser(karıştırıcı makinemiz var. Ful otomatik olan bu makine saatte 30 ton yem karıştırma özelliğine sahip. İhracat pazarımız her geçen gün büyüyor” dedi.

Üretimlerinin yarısını iç pazara satarken yarısını ise ihraç ettiklerini vurgulayan Yazıcı, şunları söyledi:

“Ülkemizde etlik piliç üretimi tekrar şahlandı. Küçük firmalar yok olurken büyük firmalar büyüyor. Buna paralel şekilde yem, süt ve yumurta üretimi da arttı. Tüm şirketlerimize bağlı olarak 240 çalışanımız var. Enflasyondan tabii ki etkileniyoruz. Ama üretimimizi de özenle sürdürüyoruz.”

YEMMAK’ın kurucusu Rıdvan Kavruk’un değerli bir sanayici olduğuna dikkati çeken Yazıcı şöyle konuştu:

“Rıdvan Kavruk, ilkokul mezunuydu. Türkçeyi de kendi çabalarıyla ilerletti. Ancak eğitilmiş insana değer verirdi. Küçük bir atölyede üretime başlamıştı. Kuruluşta ben göreve başladığımda 3 makine mühendisi vardı. Almanya’daki okulumdan mezun olup, vatani görevimi yapmak için üç aylığına Türkiye’ye geldiğimde beni bırakmadı. Birçok makinenin çizimini yapardı. Bu çalışmaları sırasında bana ‘Pi sayısı’, daire alanı konusunda sorular sorar, formüller isterdi. 27 Temmuz 2003’te, 76 yaşında vefat ettiğinde Kenya’daydım. Cenazesine yetişemedim.”

GÜNEŞ ENERJİSİNE GEÇİLDİ

YEMMAK, yaklaşık 6 ay önce de güneş enerjisine geçti. Böylece kuruluş, kendi üretimini gerçekleştiriyor. YEMMAK, ayrıca mevcut üretim alanına 3 bin metre karelik bir alan daha ekleyecek.

BORSA YÖNETİMİNE ÖVGÜ

Bandırma Ticaret Borsası’na üye “Besler Yem” kuruluşları da bulunan YEMMAK’ın ortağı ve teknik müdürü, Makine Yüksek Mühendisi Nihat Yazıcı, eski Borsa başkanı, rahmetli Halit Sezgin’den övgüyle söz ederek, şunları söyledi:

“Bandırma Ticaret Borsası, ülkemizin sayılı borsaları arasında, hatta ilk 3 borsa içinde yer alıyor. Bu duruma gelmesinde Halit Sezgin’in rolü büyüktür. Halit Bey, iyi bir yönetici, iyi bir insandı. Kavgacı değil, barışçı bir kişiliğe sahipti. Bugünkü başkan Can Ata Tan da çok nitelikli bir kişi. Onun yönetiminde de Borsanın başarı çıtasını yükselteceğine inanıyorum.”

YEMMAK’IN TARİHÇESİ

Türkiye’nin sanayi alanında gururu olan fabrikaların başlarında yer alan YEMMAK, 1975 yılında “Kolektif” olarak kurulup, 1981’de “Anonim” şirket statüsüne geçti.

Sektöründe ülkemizde 1 numara konumunda bulunan YEMMAK, yem fabrikası ve kimya tesisleri yaparak, “anahtar teslimi” olarak yerine ulaştırıyor. Hem imalat hem de hizmet sektöründe çalışan YEMMAK’ın Genel Müdürlüğünü Fikret Yırtımcı yürütüyor.

YEMMAK’ın kurucusu Rıdvan Kavruk, 2003 yılında, vefatından 3 gün önce, küçük bir kağıda, kurşun kalemle şu cümleleri yazmıştı:

“Ben, bu fabrikayı, 1973 senesinde bir torna, bir planya, bir elle saç kıvırma makinası CKA ve iki tane kaynak makinasından mevcut, uzak bir atölyede yaptım. Hizmete açtım. Siz gençlerin, bu zamanın enli(geniş) teknik imkanlarıyla bu memlekette daha büyük tesisler kurmanızı bekliyorum.”   ÖNDER BALIKÇI