Tarih: 29.02.2012 18:15

Yeni ticaret kanunu beğenildi.

Facebook Twitter Linked-in


Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin


``Genel Kurulların elektronik ortamda yapılması, web sitesi kurma zorunluluğu, birçok yazışmaların elektronik ortamda yapılmasına imkan sağlayan ve e-Türkiye içinde önemli bir adım olacak yeni Türk Ticaret Kanunu, ülkemizdeki ticari hayatı adeta yeniden inşa edecektir.``

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, basın toplantısı düzenleyerek Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Dünyada yaşanan küresel kriz,'in  her alanda rekabetin sürdürülebilirlik temeline oturtulması gerektiğini ortaya koyduğuna dikkati çeken Sezgin şunları söyledi: ‘' Bu yeni ortama uyum sağlayan ülkeler daha hızlı büyüyerek daha fazla zenginleşmişlerdir. Küreselleşmeyle birlikte 50 yılda ticaret hayatında pek çok şeyi değişmiş, 50 yılda dünya ticareti 250 kat artmış, ikili ticaretten çoklu ticarete geçilmiş, gümrük duvarları indirilmiştir. 1.5 Trilyon Dolara yakın sermaye ülkeden ülkeye dolaşmaktadır.

1956 yılından beri yürürlükte bulunan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu yaşanan gelişmelere paralel olarak güncellenmemiştir. Bunun sonucunda da değişen dünya ticaretinde şirketlerimizin küresel aktör olarak yerlerini almaları, rekabet gücünün arttırılarak iş yapma kolaylığının sağlanması ve bunun sonucunda da ekonominin ihtiyaçlarını karşılamaları yetersiz kalmıştır. 1956 model arabayla 2011 model araba yarışabilir mi? O zamanlar elektronik ticaret yoktu, ama bugün her alanda elektronik ticaret hayatımızın vazgeçilmezi oldu.
Ülkemiz ekonomisinin lokomotifi özel sektörümüzdür. Bu yüzden özel sektörümüzü güçlendirecek her adım çok önemlidir. Ekonomimizin kurumsal altyapısını güçlendirecek, Ticaret ve Borçlar Kanununda yapılan iki temel kanuni düzenlemenin Mecliste iktidar ve muhalefet partilerimizin işbirliğiyle yasalaşmış olmasını, bu çerçevede atılmış fevkalede önemli adımlar olarak görmekteyiz.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ülkemizde ticari yaşamın geleceğine damga vuracak bir değişim, gerçek anlamda Geleceği Hazırlayan bir Düzenleme” olarak sanayicinin, tüccarın, esnafın anayasası konumundadır. Yeni Türk Ticaret Kanunuyla oyunun kuralları değişiyor.

1535 maddelik Yeni Kanun aslında ticari yaşamın kurallarının yeniden ve çağdaş bir yaklaşım ile tümüyle yeniden tanımlaması mahiyetindedir. Ticari yaşama getireceği düzenlemeler ile şeffaflık, denetlenebilirlik ve güvenilirlik açısından özlenen düzeyi yakalama fırsatı sağlayacak kanunda kurumsal yönetimin, halen halka açık şirketler için öngörülen kurallar bütünü olmasına rağmen esasında tüm işletmelere uygulanması gereken, yatırımcıya güven verme, sürdürülebilir gelişme sağlaması düşüncesi hakim. Bu çerçevede Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına uygun finansal tablo hazırlanması, Uluslararası Denetim Standartlarına uygun bağımsız denetim, kurumsal yönetimin gerekliliği olan iç kontrol, iç denetim ve risk yönetimi gibi konularda birçok uluslararası standardı Türk Standartları olarak benimsetmekte ve değişimi zorunlu hale getirmektedir. Bu yaklaşım birçok Türk şirketi için önemli bir değişim sürecini ve bu sürece çok iyi hazırlanma gerekliliğini beraberinde getirmektedir.

Yeni Türk Ticaret Kanununun yürürlük tarihi yaklaştıkça her kesin ilgisi daha da fazlalaştı. Türk Ticaret Kanunu`nu hazırlayan Bilim Komisyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. Ünal Tekinalp'in de konuşmalarında belirttiği gibi yeni kanun dürüst ve düzenli bir piyasa yaratarak iktisadi hayatında devamı niteliğinde olacaktır. Ancak bazı yerleri değişmelidir. Bu kanunun yasalaşmasında TOBB Başkanı Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katkısı da inkar edilmemelidir. Başkanımız bu konuda çok uğraştı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı himayesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile işbirliği içinde, yerel ticaret, ticaret ve sanayi odalarının da desteği ile İstanbul dışında 13 ilde (Edirne, Bursa, Eskişehir, Konya, Kahramanmaraş, Kayseri, İzmir, Rize, Antalya, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa, Ankara`da) Kanunun getirdiği yeni açılımlar, yükümlülükler ve fırsatlar anlatılacak, sektörün görüş ve somut önerileri alınıp değerlendirilecektir.

Son olarak önemli bir hususu da hatırlatmak ve şirketlerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Genel Kurulların elektronik ortamda yapılması, web sitesi kurma zorunluluğu, birçok yazışmaların elektronik ortamda yapılmasına imkan sağlayan ve e-Türkiye içinde önemli bir adım olacak yeni Türk Ticaret Kanunu, ülkemizdeki ticari hayatı adeta yeniden inşa edecektir. Yeni Kanun ve ayrıca ilgili Yürürlük Kanunu, belirli maddelerinin kapsamına göre 1 Temmuz 2012 ve 1 Ocak 2013 tarihlerinden itibaren yürürlüğe girecektir. Ancak, kanunun getirdiği önemli yenilikler göz önüne alındığında gerek halka açık şirketler gerekse diğer şirketler açısından bu değişiklikleri özümsemek ve gerekli hazırlıkları layıkıyla yapabilmek için 1 Temmuz 2012 tarihine kadar olan sürenin çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede hazırlık sürecine hiç zaman kaybetmeden başlanmasının ve geçiş için verilen sürelerin çok iyi değerlendirilmesinin bu olumlu değişimden elde edilecek faydaları en üst seviyeye taşımanın anahtarı olacağına inanmaktayız.

 






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —