YENİCE GÖNEN BANDIRMA İÇME SULARINI TEHDİT MECLİS GÜNDEMİNDE

YENİCE GÖNEN BANDIRMA İÇME SULARINI TEHDİT MECLİS GÜNDEMİNDE

Bandırma’yı çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etkileyecek bakır, kurşun, çinko cevher zenginleştirme projesini Meclis gündemine taşıdı. Havutça, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verd

.
Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Av. Namık Havutça , içme suları Yenice-Gönen Barajı’ndan karşılanan Yenice, Gönen ve Bandırma’yı çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etkileyecek bakır, kurşun, çinko cevher zenginleştirme projesini Meclis gündemine taşıdı. Havutça, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde nihai olarak kabul edilen ÇED raporunun hangi kriterlere göre hazırlandığını ve  bölgede kurulacak tesisin çevreye ve insan sağlığına vereceği zararların neler olduğunu sordu.
Havutça’nın görüş ve soruları şöyle:  TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NAAşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak yanıtlanması hususunda gereğini arz ederim.                                                                       
Av. Namık Havutça Balıkesir Milletvekili  Çanakkale İli Yenice İlçesi Çakır Köyü sınırları içerisinde NESKO Maden Tic. San. A.Ş. tarafından işletilmesi planlanan bakır kurşun çinko cevher zenginleştirme projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED raporunun İnceleme ve Değerlendirme Kurulunca nihai olarak kabul edildiği bilinmektedir. Ayrıca, Bandırma Belediyesi’nin bölgede yaptığı incelemelerde cevher zenginleştirme yapılacak olan arazide zemin etüdü yapıldığına dair bulgular elde edilmiştir.  Bununla birlikte, içme suları Yenice-Gönen Barajı’ndan karşılanan Yenice, Gönen ve Bandırma ilçelerinde yaşayan yurttaşlarımız ile Çakır Köyü halkı bu projenin sağlıklarını tehdit ettiği düşüncesiyle oldukça tedirgin ve rahatsızdır.
Bu bilgiler ışığında;
1-Çakır Köyü’nde kurulması planlanan bakır kurşun çinko cevher zenginleştirme tesisin çevreye ve insan sağlığına vereceği zararlar hiç düşünülmemiş midir?  Kurulması planlanan tesisin olumsuz etkileri nelerdir?
2- Tesisin kurulması ile içme suyu karşılanan kentlerimizde yeraltı sularına karışacağı düşünülen ve tedirginlik yaratan kimyasalların çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyeceği nasıl ve hangi koşullarda tespit edilmiştir?
3- Tesis proje aşamasında olsa dahi çevresel ve sağlık açısından önlemler alınmış mıdır? Alındı ise bu önlemler nelerdir?
4- ÇED raporu hangi kriterlere göre nihai olarak kabul edilmiştir? Rapor hangi gerekçelerle kabul edilmiştir?
5- Tesisin Gönen Barajı ve barajı besleyen kaynaklara, baraj çevresindeki arazilere ne gibi etkiler yapacağı hususunda kimlere hangi bilgiler verilmiştir? Halk bu konuda nasıl bilgilendirilmiştir?
6- Projenin uzun vadeli sonuçlarından sonra kaybolacak tarım arazilerinin yerine, yöre halkının hangi faaliyetlerle geçimini sağlayacağı planlanmış mıdır?
7- Marmara Havzası Koruma Eylem Planı’na göre Çanakkale-Balıkesir kesimindeki önemli akarsulardan olan Gönen Çayı, Gönen ilçesi öncesinde birçok parametre açısından temiz su kategorisine girmektedir. Ancak bu tesisin kurulmasından sonra Gönen Çayı’nın temiz su kategorisini nasıl etkileyecektir?