Türkiye Yerel Basın Birliği Derneği Genel Başkanı Nezir Karayün; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında; Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda, her şartta görevleri peşinde koşan, gazetecilik mesleğinin zor şartlarına rağmen mesai kavramı gözetmeksizin hizmet eden, halkımızın gören gözü, işiten kulağı ve konuşan dili olan sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeleri gündeme taşıyarak sektöründe hizmet veren ulusal ve yerel basın çalışanlarının ve tüm gazetecilerin, ?10 Ocak Gazeteciler Günü?nü kutluyor, tüm basın mensubu arkadaşlarıma görevlerinde başarılar diliyorum? Dedi.
Günümüzde taşıdığı değer ve önemi gittikçe artan iletişimin en etkili kanallarından olan basının, halkın haber alma, kamuoyu oluşturma ve ifade özgürlüğünün güvencesi olduğunu ifade eden Karayün; Basın halkı doğru şekilde bilgilendirdiği sürece, bireyler ve toplumlar da meydana gelen olayları sağlıklı bir şekilde değerlendirip kanaat edinmesi, toplumla ve Dünyayla sağlıklı ilişkiler kurup bütünleşmesi mümkün olmaktadır.
Kendi sorumluluğunun bilincinde olan ve bu bilincini eyleme dönüştürürken hak ettiği özgürlüğe sahip olan bir basın demokrasinin vazgeçilmez gereklerindendir. Ülkenin ve bulunduğu bölgenin temel sorunlarının çözümünde, milleti doğru bilgilendirmesinin ve demokrasinin geliştirilmesine dönük katkılar sağlamasının, son derece önemli olduğunu vurgulayan Karayün; Bu çerçevede demokrasinin her türlü vesayetten arınarak standartlarının yükseltilmesi, daha sivil, daha çağdaş bir devlet yapılanmasının tesisi yönünde basının sorumluluk üstlenmesinin son derece önemli olduğunu kaydetti.
Öte yandan, günümüzde birçok basın mensubu çok zor koşullar altında görev yapmakta ve mesleğinin doğası gereği büyük tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle dünyanın değişik kriz bölgelerinde ve çatışma ortamlarında görev yapan birçok gazetecinin zaman zaman ağır bedeller ödemekle karşı karşıya kalması son derece üzücüdür. Basın çalışanlarının başta özlük haklarının iyileştirilmesi ve editoryal bağımsızlığının hem kurumsal hem de yasal çerçevede, bütün boyutlarıyla sağlanması olmak üzere, her konuda rahat, özgür, bağımsız ve güvence altında görev yapması, hepimizin ortak dileği ve sorumluluğudur.
Bu vesileyle, büyük bir gayretle çalışan ve görevlerini fedakârca yerine getirmeye çalışan meslektaşlarımıza hizmetlerinden ötürü teşekkürlerimizi sunuyor, meslek ahlakı, bilinci ve gayreti içinde çalışan tüm gazetecileri tebrik ediyor ve görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden basın şehitlerimizi rahmetle anıyor, ?10 Ocak Gazeteciler Günü?nü yürekten kutluyorum...
?10 Ocak Gazeteciler Günü?
1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa´nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar.
Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak, Vilayet´e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika´nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11?12?13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar.
O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "Bayram" olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı.
Gazeteciler Günüyle, basın organlarının yayın yapma ve halka bağımsızca haber verme özelliğine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.
Çalışan gazeteciler, her yıl 10 Ocak gününü, ?212 Sayılı Yasa? nın yıldönümü olarak kutlarlar.?Basın Mesleğinde çalışanlarla çalıştırılanlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkındaki 5953 sayılı Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine ve Bu kanuna bazı maddeler Eklenmesine Dair Kanun? başlığını taşıyan, Milli Birlik Komitesi´nce 4 Ocak1961´de kabul edilen ve 10 Ocak 1961 günü Resmi Gazete´de yayınlanarak aynı gün yürürlüğe giren bu yasa, gazetecilerin bazı sosyal haklarını güvence altına almaktadır.
İşverenlere, iş sözleşmelerinin ?yazılı olarak yapılması?, sözleşmelere ?işin nev´i?, ?ücret miktarı?, ?gazetecinin kıdemi?, öğelerinin mutlaka konulması, ?ücretlerin peşin ödenmesi? gibi bazı yükümlülükleri getiren ve bugün kısaca ?212 Sayılı Yasa? olarak anılan yasa, gazetecilik mesleğine girenlere ve çalışmakta olanlara, kısıtlı da olsa bazı haklar getirmiş, o güne dek görülen başıboşluğa kısmen son vermiştir.
Nezir Karayün
Yerel Basın Birliği Genel Başkanı