Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin(TGC), Konrad Adenauer Stiftung(KAS) ile ortaklaşa olarak İstanbul´da, TGC il temsilcileri için düzenlediği 84. Yerel Medya Semineri´nin değerlendirme sonuçları açıklandı. Buna göre, ?yerel medyanın öne çıkan sorunları? başlığı altında şu notlara yer verildi:
KAMU KURUMLARI AA ve TRT DIŞINDA DA MEDYAYA BİLGİ VEREBİLMELİ
Kamu kurum ve kuruluşlarının basın toplantılarını Anadolu Ajansı(AA) ve TRT dışındaki yayın kuruluşları da izleyebilmeli. Bu konuda tüm medyaya eşit davranılmalı. Gazetecilerin haber alma hakkı engellenmemeli.
BASIN BÜLTENİ GÖNDERMEK YERİNE BASIN TOPLANTISI YAPILMALI
Yerelde de kamu kurumları, basın toplantısı yapmaktan ısrarla kaçınıyor. İl yöneticileri, belediye başkanları, danışmanlarına yazdıkları bültenleri medyaya göndererek haber olmaya çalışmaktan vazgeçmeliler.
BELEDİYELER, SATIN ALDIKLARI GAZETELERLE MEDYAYI YÖNLENDİRMEMELİ
Bazı illerde belediye başkanları, gazeteleri satın alarak işveren durumuna geçiyor. Bazı gazeteci derneklerinin başkanlarını ve gazetecileri, kendilerine ?basın danışmanı? olarak işe alıyorlar. Belediyeyi öven haberler yaptırıyorlar. Yerel medyada haksız rekabet yaratıp gerçek gazetecileri devre dışı bırakmaya çalışıyorlar.
OHAL KAPSAMINDA HAKSIZ KAPATILAN YAYIN ORGANLARI İÇİN İNCELEMELER HIZLANDIRILMALI
OHAL ile kapatılan yayın organlarında çalışan gazeteciler, çok büyük sorunlar yaşıyorlar. Sokaktaki bir haberi bile yaparken gazeteciler, polisten izin almak zorunda kalıyor, gözaltına alınıyorlar. Gazetecilerin, mesleklerini yapma özgürlüğü engellenmemeli.
TEK TİP GAZETECİLİKTEN KAÇINILMALI
Ajanslara bağlı gazetecilikten kaçınılmalı, yerel gazeteciler, kendi bölgelerinin haberlerini araştırıp incelemeli ve bu haberleri öne çıkarmalı.
YEREL MEDYADA DA ARTAN İŞSİZLİĞİ ÖNLEYİCİ PROJELER GELİŞTİRİLMELİ
Yerel medyada ekonomik ve teknik sorunlar artıyor. Ekonomik sorunlar, teknik personel sorunları ağırlaşıyor. Yüksekova´da çok sayıda yayın organı kapatıldı. Kapatılan yayın organları nedeniyle Diyarbakır´da gazeteci olarak çalışanların üçte ikisi işsiz kaldı. Trabzon´da, bir gazeteden 20 gazeteci işten çıkarıldı.
ARMAĞANLAR VERİLEREK GAZETECİLER YÖNLENDİRİLMEYE ÇALIŞILMAMALI
PR ajansları, yerel medyada da armağanlarla gazetecileri yönlendirmeye çalışıyor. Etik dışı bu yaklaşımdan vazgeçilmeli.