Yeşil ve Sol Bagfaş`ın yeni tesis projesine görüş verdi.

Yeşil ve Sol Bagfaş`ın yeni tesis projesine görüş verdi.

ulusal bazda faaliyet yürüten çevre kuruluşu yeşil ve Sol Bagfaş`ın yeni yatırım projesine ilişkin sürdürülen ÇED toplantısında bildiği yayınladı.





BAGFAŞ'IN YENİ YATIRIMI HAKKINDA GÖRÜŞLERİMİZ

BAGFAŞ Bandırma Gübre Fabrikaları AŞ tarafından Kalsiyum Amonyum Nitrat Fabrikası kurulmasına dair başlatılan ÇED süreci ile ilgili hazırlanan dosya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sitesinden temin edilerek incelenmiş ve aşağıdaki görüşlerin kamuoyu ile paylaşılmasına karar verilmiştir. Projenin öne çıkan başlıkları ve ilgili değerlendirmeler şöyledir:
Projenin yeri, süresi ve çalışma gün sayısı: Proje yeri olarak mevcut fabrikanın depolama tesislerinin olduğu alan, ömrü olarak 50 yıl ve yıllık çalışma süresi 3 vardiya halinde yılda 330 gün olarak verilmiştir. Bu kapsamda mevcut fabrikanın 40 yılı aşan geçmişi de düşünüldüğünde nerede ise bir asır çalışacak bir fabrikanın çevresel etkileri değerlendirmeye alınacaktır. Bölgenin geçmişine bakıldığında Erdek ilçesi sınırlarında kalan özellikle Tatlısu ve Kamplar bölgesindeki turizm faaliyetlerinin ve yazlık yerleşimlerin fabrikanın faaliyete geçmesini takiben durumdan etkilendiklerini, bölge ve ülke turizmindeki önemini giderek yitirdiklerini ve atıl kaldıklarını görmekteyiz. Fabrikanın mevcut hali ve Kapıdağ tarafından bakıldığında arkasında yükselen atık dağı, oluşturduğu görüntü kirliliğiyle bile bölgesel turizmi olumsuz etkilemektedir. ÇED raporunda hiç bahsedilmeyen Kyzikos antik kentinin olası turizm potansiyeli de, bu yatırım ile birlikte 50 yıllığına anlamını yitirmektedir. Yine ÇED raporunda hiç bahsedilmeyen Edincik ve organik zeytincilik de bu yatırım ile birlikte gelişme şansını kaybettiği gibi yok olma ile karşı karşıya kalacaktır. Yatırımın ekonomik gerekçeleri öne sürülürken, başta turizm ve zeytincilik olmak üzere yıkıma uğrattığı yada oluşmasına engel olduğu ekonomiler ve bunların yol açacağı istihdam kaybı da dikkate alınmalıdır. 
Var olan tesisin ve yakın diğer endüstriyel tesislerin çevresel etkileri: ÇED dosyası hazırlanırken fabrika sanki bambaşka bir yere inşa edilecekmiş gibi var olan tesisin yol açtığı çevresel etkiler dikkate alınmamıştır. Gerek emisyon, gerek deniz suyu kullanımı, gerek kuyu suyu kullanımı ve gerekse atıklar açısından var olan tesisin etkilerinin üzerine oluşacak etkiler birlikte ele alınmalıdır. Keza fabrikaya birkaç km uzaklıktaki başka bir olası kirletici endüstriyel tesis olarak Sülfirik asit fabrikasının neden olduğu çevresel etkiler de birlikte değerlendirilmelidir. Bu çerçevede, özellikle Bandırma körfezinde deniz suyu kullanımı ve deşarjlar açısından ayrıntılı bir araştırma yapılıp tesislerin var olan etkileri ortaya konmadan, bölgede ayrıntılı emisyon ölçümleri yapılmadan bu yatırıma izin verilmemelidir. 
Fabrikanın çalışması sırasında oluşacak kirleticilerin ve kullanılacak suların miktarları: ÇED dosyasında, çalışacak 24 kişinin evsel atık suları ve katı atıklarına ilişkin hesaplar ayrıntılı olarak verilirken, üretim süreçlerinde oluşacak maddelerin ve kullanılacak kaynakların miktarlarına, bunların birikim değerlerine, yıllar içerisinde neden olacak tahribata nasıl engel olunacağına ve doğada kaybolma sürelerine hiç değinilmemiş olması endişe vericidir. 
Depremsellik ve kaza riski: ÇED dosyasında depremsellikten hiçbir anlam ifade etmeyen bir paragraf olarak bahsedilmesi, olası kaza risklerine ilişkin ise hiçbir bilgi verilmemesi kabul edilemez niteliktedir. Unutulmamalıdır ki, 5 km ötede depremle yok olan bir kent kalıntısı mevcuttur. Olası bir depremde yada kazada 150 bin kişinin yaşamını tehdit edebilecek bir felaketin önüne nasıl geçileceğine ilişkin bir afet planı rapora ilave edilmelidir.  
Emisyon ve maruziyeti etkileyecek parametreler: ÇED dosyasında fabrikanın neden olacağı emisyon kalemleri ifade edilmekle birlikte, miktarlar ifade edilmemiştir. Ek olarak fabrika merkezli yerleşik rüzgar durumu ve emisyonun olası yayılım haritası ortaya konmamış ve gerek çalışanların gerekse bölgedeki yerleşimlerin emisyon ve diğer süreçlere bağlı karşı karşıya kalacağı maruziyet ve buna karşı alınacak önlemler belirtilmemiştir. Dosyanın bu haliyle insan sağlığı açısından fabrikanın olası çevresel etkileri öngörülemez niteliktedir. 
Sonuç olarak, hazırlanan ÇED dosyası ile bu projenin olası çevresel etkilerinin sağlıklı bir şekilde ortaya konamadığı açıktır. Bu proje bizler için etkileri öngörülemez ve geleceğimizi tehdit eder niteliktedir. Bu nedenle bizler bu projeye karşıyız.

YEŞİL VE SOL HAREKET - ERDEK