Yeşilay madde bağımlılarına yönelik verilen danışmanlık hizmetlerinde yanlış uygulamaların önüne geçilmesi ve hizmette kalitenin sağlanması amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu ile birlikte hazırlamış olduğu ?Madde Bağımlılığı Danışmanlığı Ulusal Meslek Standartı? Resmi Gazete´de yayımlandı. Şimdi ise bu meslekte yer alacakların yeterliliğini belirlemek üzere Yeşilay ve MYK Madde Bağımlılığı Danışmanlığı Ulusal Yeterlilik işbirliği protokolü için masaya oturdu.
Yeşilay, 2014 yılında uyuşturucuyla mücadele alanında madde bağımlılarına yönelik verilen danışmanlık hizmetlerinde yanlış uygulamaların önüne geçmek ve hizmette kalite sağlamak amacıyla, Madde Bağımlılığı Danışmanlığı mesleğinin standardını hazırlamak üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile işbirliğine gitti. İmzalanan protokol kapsamında ülkemizde uyuşturucu madde bağımlılarına verilen psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetinin ne tür standartlarda olması gerektiğini gösteren Ulusal Meslek Standartı 2017´de kabul edilerek, Resmi Gazete´de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Türkiye´de ilk defa madde bağımlılığı alanına yönelik bir ulusal meslek standardının belirlenmiş olmasıyla, bu alanda yapılan çalışmalarda ve verilen danışmanlık hizmetlerinde nitelikli işgücü, doğru ve kaliteli bir danışmanlık hizmetinin oluşturulmasını amaçlıyor.
Hazırlanan ve yürürlüğe giren Madde Bağımlılığı Danışmanlığı Ulusal Meslek Standartının ardından söz konusu mesleği icra edecek uzmanların yeterliliklerini belirlemek amacıyla Yeşilay ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında ?Madde Bağımlılığı Danışmanı (Seviye 6) Ulusal Yeterlilik? işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında hazırlanacak ulusal yeterlilik ile madde bağımlılığı danışmanlarının sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinlikler ile sınav ve belgelendirmeye yönelik esaslar tanımlanacak ve bu sayede belgelendirme faaliyetleri için ilk adım atılmış olacak.
?Danışmanlıkta yanlış uygulamaların önüne geçilecek?
Mesleki Yeterlilik Kurumu´nda (MYK) düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, ?İnsanların madde bağımlısı olmamalarını sağlamanın, bu riski ortadan kaldırmanın yanı sıra madde bağımlısı kişileri rehabilite etme ve onları tekrar toplumsal hayata kazandırmak bu mücadelede yapılması gereken en önemli çalışmalardan biri. Rehabilitasyon içinse en önemli unsurlardan biri ?bunu kimlerin, nasıl gerçekleştireceği´. Bu alanda yapılan iyi niyetli ama olumsuz sonuçlara yol açabilecek, kendi kültürel kodlarımızla uyumu olmayan, madde bağımlısı bireyin tedavisinde bireyle nasıl bir iletişim halinde olacağının belirsiz ve yanlış olduğu tüm danışmanlık hizmetlerini belli bir standarta getirmek için uzmanlarımız eşliğinde, bilimsel alt yapılı, doğru ve kalite alt yapılı bir çerçevede hazırlamış olduğumuz meslek standartlarına göre danışmanlık verilmesini sağlamış olacağız.? dedi.
Madde Bağımlılığı Danışmanlığı Ulusal Yeterlilik protokolüyle birlikte bu alanda çalışacak işgücünün yeterlilik standartlarını belirleyeceklerini belirten Yılmaz, ?İşbirliği protokolü, bu mesleği yapacak kişilerin niteliklerinin açıkça belirlenmesiyle uyuşturucuyla mücadelede önemli bir adım olacak. Bu çalışma aynı zamanda üzerinde çalışmış olduğunuz uyuşturucu madde alanında Türkiye Rehabilitasyon Modeli için de nitelikli işgücünü oluşturacak? diye konuştu.
?Maddeye bulaşanların tedavisinde danışmanlığın yeterliliği önemli?
MYK Başkanı Adem Ceylan ise madde bağımlılarının topluma kazandırılması noktasında bu işbirliği protokolünün önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan kurtulması açısından birtakım çalışmalarımız olsa da aslında buna bir şekilde bulaşan insanların tedavi ve rehabilitasyon süreçlerine Madde Bağımlılığı Danışmanları önemli katkı sağlayacak. Tabii bu kişilerin niteliklerini, sınav ve belgelendirme usullerini belirleyen yeterliliklerin de hazırlanması gerekiyordu. Bunu da üstlenen Yeşilay´a teşekkür ediyorum" dedi.
Ulusal yeterliliğin yürürlüğe girmesini takiben; söz konusu sınav ve belgelendirme faaliyetleri MYK tarafından yetkilendirilmiş, uluslararası geçerliliği kabul görmüş bir sistem ışığında akredite edilen sınav ve belgelendirme kuruluşları aracılığıyla yürütülecek ve yapılan sınavlarda başarılı olan bireylere Mesleki Yeterlilik Belgesi verilecek.