Tarih: 25.11.2021 11:23

Ziraat Odasından Sulu tarım beklentisi

Facebook Twitter Linked-in

1963 yılında hizmete giren Bandırma Ziraat Odası, halen 2007 yılında satın aldığı, kendisine ait Dere Mahallesi, General Halit Caddesi, No:27’deki binasında hizmet veriyor.

Başkanlığını, Bandırma’ya bağlı Hıdır Mahallesi muhtarı Süleyman Dönmez’in yürüttüğü yönetim kurulunda Nazmi Demir, İbrahim Okyay, Necmi Dönmez, Sakin Ülkü, Recep Akay ve Recep Kaymak bulunuyor. Odada ise 6 personel görev yapıyor.

SULAMA ÇOK ÖNEMLİ

Bandırma başta olmak üzere Güney Marmara Bölgesi’nde hububat üretiminin genelde çok iyi sayılabilecek durumda bulunduğuna dikkati çeken Oda Başkanı Süleyman Dönmez, şu değerlendirmede bulundu:

“Bölgemizde buğday, arpa, ayçiçeği gibi ürünlerdeki kalite, ülkemizin diğer yörelerine göre çok iyi durumda. Bu kalite yüksekliğini, çiftçilerimizin büyük çoğunluğunun bilinçli üretim gerçekleştirmesine bağlıyorum. Bu konuda, Halit Sezgin’in başkanlığındaki Bandırma Ticaret Borsası’nın da çiftçilerimiz için gerçekleştirdiği eğitim çalışmalarının büyük katkısı olduğuna inanıyorum. Yine borsamızın elektronik satış salonunu da bölgemiz için çok yararlı görüyorum. Ancak son aylarda girdi fiyatlarının yüksek olması, çiftçilerimizi olumsuz etkilemeye başladı. Bu arada çok önemli bir noktanın altını özellikle çizmek istiyorum. Bandırma başta olmak üzere Güney Marmara Bölgesi’nde tarım ürünlerinin rekoltesi ve kalitesinin daha da artması için Manyas Barajı sol sahil projesi bir an önce tamamlanmalıdır. Toplulaştırılması yapılmasına rağmen DSİ tarafından yaklaşık 10 yıldır tamamlanamayan bu proje biterse Manyas, Gönen ve Bandırma ilçesi sınırları içinde bulunan yaklaşık 220 bin dönüm tarım alanı suyla buluşacaktır. Bandırma sınırları içindeki Gölyaka, Çepni, Külefli, Bereketli, Yeni Sığırcı, Doğruca, Akçapınar, Yeşilçomlu ve Kuş Cenneti mahallelerindeki yaklaşık 100 dönümlük tarım arazisi suya kavuşacaktır. Bu projenin tamamlanmasının, Bandırma ve yöresindeki tarıma yeni bir ahenk ve canlılık getireceğine inanıyorum. Çünkü su hayattır.”

MEYVECİLİK DÜŞÜNÜLMELİ

Güney Marmara Bölgesi’nde gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra meyve tarımcılığına da geçilebileceğine dikkati çeken Dönmez, şunları söyledi:

“Toprak analizleri ve iklim koşulları değerlendirilerek meyveciliği de başlatabileceğimizi düşünüyorum. Ancak hangi yörede, hangi meyvenin yetişebileceğini çok iyi değerlendirmek gerekir. Yine bölgemizde aronya, kivi ve muz üretiminin de başladığı yöreler var ki, bunlar çok olumlu gelişmelerdir.”

AŞILI CEVİZ FİDANI ÖNEMLİ

Ağırlıklı olarak Bandırma’ya bağlı Sahil Yenice Mahallesi’nde üretilen aşılı ceviz fidanı üretiminin de önemini vurgulayan Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, şöyle konuştu:

“Türkiye’deki aşılı ceviz fidanı üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı, başta Sahil Yenice Mahallesi olmak üzere Bandırma’da gerçekleşiyor. Tabii ki, bu üretim, Bandırma’nın ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Halen Bandırma’dan, Türki Cumhuriyetlere aşılı ceviz fidanı ihracatımız var. Ancak Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız kapalı. Bu ihracat da açılırsa çok daha iyi bir duruma geleceğiz.”

Dönmez, Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü içinde tarımsal ürünlerin çeşitlenmesi ve kaliteli duruma gelmesi için girişimlerde bulunulan “Doku Laboratuvarı”nın da çok yararlı olacağına inandığını sözlerine ekledi.  ÖNDER BALIKÇI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —