Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


% 7 BÜYÜME YERİNE % 7 DARALSAYDIK NE OLURDU ACABA?

% 7 BÜYÜME YERİNE % 7 DARALSAYDIK NE OLURDU ACABA?


Geçtiğimiz gün Türkiye adına açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarına baktığımızda ne yazık ki aramızdan pek çok kişinin çeşitli bahaneler ileri sürerek bu çok değerli bulduğumuz % 7 büyüme rakamından memnun olmadıklarını görüyoruz. Özellikle pandemi dolayısıyla dünya üzerinde yaşanan onca daralmaya rağmen ülkemizin geçtiğimiz yıldan bu yana ekonomik büyümeye devam etmesini son derece önemli ve de anlamlı olduğunu düşünüyorum.

   Allah korusun % 7 büyüme yerine % de bilmem kaç daralsaydık ülkemizde neler yaşardık acaba? Örneğin bir Meksika gibi – 3.1 daralsaydık fabrikalarımızdan bir çoğu kapansa, inşaat çalışmaları durma noktasına gelse, yokluklar ortaya çıksa ve işsizlerin sayısı artsaydı neler düşünürdük acaba?

    Her zaman ifade ederim, ekonomik büyüme göstergeleri bir ülkenin tüm ekonomik sorunlarını tam olarak çözdüğü anlamını taşımaz ama pozitif yönde doğru adımların atıldığını gösterir diyebiliriz.

   Ve ayrıca büyüme parametrelerine baktığımızda bu parametrelerin sadece bize özel parametreler olmadığını, tüm dünyada aynı veya çok benzer parametrelerin kullanıldığını söylüyor konu uzmanları. Örneğin geçtiğimiz yıl ikinci çeyrekte

-10 gibi daralmayı yaşadığımızda TUİK tarafından yine aynı parametrelerin kullandığını iyi hatırlamamız gerekiyor. Dolayısıyla kurumlarımıza güven duymalıyız diyorum.

  Bu arada açıklanan parametrelere baktığımızda büyümenin ağırlıklı olarak ihracat ve yatırımlardan kaynaklandığını görüyoruz. Bu arada sanayi ( %11.70) ve imalat (% 12.20) gibi iki önemli teknik bölümün dönem artışlarının cetvele 2.46 ve 2,12 gibi yansımasının ülkemizin geleceği adına çok değerli bulduğumu belirtmek isterim. Aslında bu noktada ülke yönetimince geçtiğimiz yıldan bu güne pandemi nedeniyle 661 milyar gibi büyük bir maddi kaynağın hibe ve destek olarak dağıtılmasının yeri olduğunu görmemiz gerekiyor.

   Bu arada 2020 yılı içinde deprem, sel, yangın gibi tabii afetlerin yanı sıra terör faaliyetleri olarak maddi ve manevi büyük kayıplar yaşadık biliyorsunuz. Bir tarafta böylesi acil sorunlarla uğraşırken diğer tarafta ise pandemi gibi tüm dünyanın uğraştığı sorunlarla uğraştık, uğraşmaya da devam ediyoruz.

   Sonuç olarak büyüme rakamlarının bir ülke için bir çok konuda moral ve motivasyon kaynağı olabileceğini düşünüyorum. Büyüme rakamları olarak istikrarı yakalayabilirsek eğer beraberinde yeni yeni yatırımların hayata geçirilmesiyle istihdam kapılarının açılmasını da görebiliriz diyorum. Dolayısıyla büyümede olumlu adımlar tüm ulusumuzun geleceği adına önemli olup desteklenmesi ve de daha yükseğinin yakalanması için yeni önerilerle teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

  • BIST 100

    16067,92%2,99
  • DOLAR

    44,05% 0,04
  • EURO

    51,35% 0,10
  • GRAM ALTIN

    7350,96% 1,04
  • Ç. ALTIN

    11856,29% 0,82
  • Salı 14.9 ° / 0.2 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.4 ° / 1.3 ° Güneşli
  • Perşembe 11.3 ° / 2.2 ° false

Balıkesir

10.03.2026

  • İMSAK 05:53
  • GÜNEŞ 07:18
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:34
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:30