Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum

Tarih: 19.07.2024 23:33

SU VE ENERJİDE TASARRUF ÜZERİNE

Facebook Twitter Linked-in

Ülke olarak son yılların en zor sıcak yazını geçiriyoruz. Hava tahminleri sıcak yaz günlerinin artarak devam edeceğini söylüyor. Ne kadar farkındayız çok da bilmiyorum ama bazılarımız bu durumun çok farkında olmadığını gösteren fotoğraflar veriyor.

 Örneğin evinin önüne çektiği arabasını hortumla yıkıyor. Bir başkası evinin bahçesini değil sokağını, caddesini şebeke suyu ile temizlemeye çalıştığını görüyoruz. Hele duş alırken suyun altında kendisini unuturcasına kalan ve o kişilik suyu harcarken en küçük bir endişeyi hissetmeyen vatandaşlarımıza ne demeli acaba?

  Enerji meselesine geldiğimizde yine benzer tavırların olduğuna tanık oluyoruz. Örneğin bu gün yurdun dört bir tarafındaki evlerimizde, mağazalarımızda, AVM’lerden kullandığımız elektriğin, çalışan klimaların durmasını elbette kimse istemez ama en azından kullanmadığımız televizyon, klima, aydınlatma lambaları gibi aletlere biraz daha dikkat ederek tasarrufa yönelirsek eğer ülke olarak faydalı bir iş yapmaz olmaz mıyız acaba?

   Unutmamalıyız ki enerji üretimi ve arzı gerçekten çok pahalı bir alan. Bu konuda yıllık olarak petrol ve doğal gaz için dışarıya bir ara 116 milyar dolarlar çerçevesinde büyük paralar ödediğimizi sanırım iyi bildiğimizi düşünüyorum.

  Her ne kadar son yıllarda gerek doğalgaz olarak günlük 5 milyon metre küp ayrıca Gabar’da günlük 45 bin varil petrol ürettiğimizi düşünürsek eğer belki önümüzdeki dönemlerde ithalat rakamlarında düşmeler olacaktır ama tasarrufun her zaman için ülke menfaatine dönük önemli bir çalışma olacağını bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.

  Özellikle su tüketimi konusunda yerel yönetimlerin yapabileceği işler in çok fazla olduğunu düşünüyorum. Örneğin sık sık yerelde yapılabilecek anonslarla bir taraftan vatandaşlarımızın tasarrufa yönlendirirken diğer taraftan da cadde ve sokakların kontrol edilerek yanlış kullanımların önüne geçilmesinin faydalı olabileceğini düşünüyorum. 

Dolayısıyla 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımızın bu iki konu üzerine bilinçlendirilmesi ve yönlendirilmesinin hem tsk’ların ve hem de yöneticilerimizin hassasiyet göstererek böylesi çok sıcak günlerde sıkıntı yaşamadan devam etmemizin daha kolay olabileceğini düşünüyorum.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —