Bandırma ve yöresine emek verenler

Tarih: 14.04.2021 09:23

MİRALAY BEKİR SAMİ GÜNSAV

Facebook Twitter Linked-in

BEKİR SAMİ GÜNSAV(1879 Bandırma-9 Eylül 1934 İstanbul)

Bekir Sami Bey (Günsav), 1897 yılında, Bandırma’ya bağlı Haydar köyünde doğdu.

Babası, Kafkasya’dan Anadolu’ya göç eden Çerkes beylerinden Gubzeç Hasan Bey, annesi Ayşe Hanım’dır.

1902 yılında, Erkân-ı Harbiye Mektebi’ni bitirerek, kurmay yüzbaşı oldu.

Balkan savaşları, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na katıldı.

Mondros Mütarekesi’nin ardından 56. Tümen Komutanlığı’na atandı. Kısa bir süre 17. Kolordu Komutan Vekilliği görevini yürüttü. Batı Anadolu’da ulusal direnişin örgütlenmesinde önemli rol oynadı.

Batı Anadolu Kuvay-ı Milliye hareketinin önderlerinden Bekir Sami Bey, 21 Mayıs 1919’da, Bandırma’ya geldi. Gördüğü manzara karşısında çok üzüldü. İlçede Rum evleri, Yunan bayrakları ile donatılmıştı.

Bandırma’da bulunan 61’inci Tümen Komutanı Kurmay Yarbay Rafet Bey’i makamına çağırarak şu emri verdi:

“Burası Türkiye’dir. Burada tek bayrak Türk bayrağıdır. Bunun dışında başka bayrağın asılmasına, sallanmasına, hürmet görmesine sessiz kalmak alçaklıktır. Şimdi derhal şehirdeki Yunan bayraklarını kaldırtacaksınız. Bu iş üç saat içinde sona ermezse ben sizi öldüreceğim! Haydi, vazife başına!”

Tümen komutanının “baş üstüne!” diyerek ayrılmasının ardından emir yerine getirilerek, tüm Yunan bayrakları toplatıldı.

Bekir Sami Bey, 21 Mayıs 1919 tarihinden başlamak üzere tüm Anadolu’yu dolaşıp, direnişleri örgütledi. Birçok askeri ve sivil makamlarla yazışmalar yaparak halkı, milli mücadele için teşvik edip, milli direniş hareketlerini başarıyla yönetti.

Padişahlık adına yapılan paşalık ve başkumandanlık tekliflerini reddeden şerefli bir asker olan Bekir Sami Bey, Kurtuluş Savaşı’nı, “Vatanlarında vatansız kalanların vatan yapma mücadelesi”  sözleriyle tanımlamıştı.

Kurtuluş Savaşı anılarını kitaplaştıran Bekir Sami Günsav, 9 Eylül 1934’te, 55 yaşındayken vefatının ardından Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —