Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


BAYRAMLAR VE ÖZEL GÜNLERDE TRAFİK AKIŞI ÜZERİNE

BAYRAMLAR VE ÖZEL GÜNLERDE TRAFİK AKIŞI ÜZERİNE


   Hangi açıdan bakarsak bakalım ister milli isterse dini olsun bayramlarımız bizler için çok değerli olan günlerimizdir. Bazılarımız konuyu biraz tatil gibi görmüş olsa da çok büyük kesimimizin bayramları manasında kutlamaya çalıştığını iyi bildiğimizi düşünüyorum. 

    Bende bayram münasebeti ile ilk kez hem eş, dost ve arkadaşlarımın bulunduğu, doğduğum kentimiz Eskişehir’i ve ardından da Konya’yı da kapsayan kısa bir iç Anadolu turu planlamıştım bu yıl. 

     Aslında hemen hemen her bayram sonu yazılarımda yollarda yaşadığım trafik yoğunluğundan biraz olsun bahsederim ama bu kez gerçekten yoğunluğu çok fazla olan bir trafik akışı ile karşılaştığımı söylemek isterim. Örneğin ben Bursa çevre yolundaki 6 şeridin dolu olarak yavaş yavaş yol aldığına hiç tanık olmamıştım bu güne kadar. Tamam, belki bayram sonrasında trafik akışlarının normale döndüğü doğru olsa bile önümüzdeki yıllar için daha da çok artması muhtemel trafik yoğunluğunu azaltacak tedbirlerin şimdiden planlamalarının yapılmasının gerekli olduğunu düşünenlerden birisiyim. 

      Örneğin bu tedbirler arasında demir yolu gibi hızlı trenlerin devreye alınması mı olur yoksa yeni otoyolların yapılması mı olur gibi sorularda var aklımda. Bu arada projelerin çabuk olabilmesi adına yap işlet modeli ile mi olur bilemem ama bakıyorum şu Bursa YHT hattı hala çok yavaş yürüyorsa eğer fazla desteklerin olmadığı devlet yatırımından daha çok bu konuda mutlaka yap işlet gibi bir modele yaslanarak Bursa- Bandırma ve Çanakkale gibi trafik akışı olarak çok kalabalık bir gelecekteki sıkıntıların giderilebileceğini düşünüyorum..

      Bu arada yap, işlet derken Osman Gazi Köprüsünü kullanarak gelen bir arkadaşım da bana eğer bu köprü zamanında yapılıp tamamlanmasaydı acaba bu bayram trafiğinin körfez geçişi nasıl olurdu gibi sorusuna cevaben ben de bu konuya İstanbul- İzmir oto banında dahil etmemiz gerektiğini söyledim.  

        BU arada yolların temizliği ve de yol çizgilerinin çizilerek bayrama hazır edilmesini de çok olumlu buluyorum. Bir de trafik akışında yol denetimlerini abartılı bulanlarımızda var. Ama ben yollardaki dikkatli sürücü çoğunluğunu görünce gerçekten bu işin tutmaya başladığını söylemek isterim. Özellikle şehirler arsı yollarda 100-110 km. arasında yol alan araçların adeta birbirlerini takip eder gibi yol almalarından kurallara uyum noktasında istekli olduğumuzu söylenin mümkün olabileceğini düşünüyorum.  

       Ve biraz da Yüksek Hızlı Trenlerden söz etmek istiyorum. Halihazır durumda İstanbul, Eskişehir, Konya ve Sivas arasında çalışan YHT ‘lerimiz hem ekonomik ve hem de zamandan tasarruf noktasında çok faydalı taşıma araçları olarak düşüyorum. Saatteki hızları 250 km. aşan trenlerimizin biran önce özellikle güney sahillerimize ve doğu illerimize ulaşması ile tatiller için araç trafiğinin azalabileceği düşüncesini taşıyorum. Ve bu konuda YHT’ler için oluşturulan yolcu toplama gar alanlarının gayet iyi çalıştıklarını, yolcuların fazla bekletmeden kontrolları yapılarak trenlere alınmasını bu YHT hatları için çok olumlu bulanlardanım.

  10 Haziran 2025  ı Erhan Göçmen 

YAZARLAR

  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    39,42% 0,21
  • EURO

    45,56% -0,34
  • GRAM ALTIN

    4344,84% 1,42
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74
  • Cuma 29 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.4 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazar 23.4 ° / 10.1 ° false

Balıkesir

13.06.2025

  • İMSAK 03:39
  • GÜNEŞ 05:33
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 17:10
  • AKŞAM 20:44
  • YATSI 22:29