Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


DÜNYA SAVAŞLARINDAKİ DEĞİŞİM VE SAVUNMA SANAYİMİZ

DÜNYA SAVAŞLARINDAKİ DEĞİŞİM VE SAVUNMA SANAYİMİZ


Son yıllarda başta Ukrayna- Rusya savaşa ve devam etmekte olan Gazze Katliamına baktığımızda artık bilinen ve yüzyıllardır devam eden cephe savaşı taktiklerinin yerini artık yavaş yavaş FÜZE AĞIRLIKLI savaşa dönüşmekte olduğunu görüyoruz.

Uzun yıllar uçuş elektroniği ve füze sistemleriyle uğraşan ve tekniğini bilen birisi olarak bugün gelinen noktaya baktığımızda çok teknik, maliyeti ve ar-ge’leri inanılmaz pahalı ama kullanılması ise bir o kadar kolay ve de iyi bir şey yaptıysanız eğer buda inanılmaz etkili bir silah olarak önümüzde duran çok kıymetli bir füze dünyası ile karşı karşıyayız.

     Bu gelişen durum karşısında NATO üyeleri başta olmak üzere savunma sanayine dönük yatırımların hızla arttırılmakta olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda bizim durumumuza baktığımızda sessiz geçen bir asra yakın süre sonunda son on yılda büyük ilerlemeler yapmamıza rağmen bu füze gelişimi ve hava silahları konusunda hala yapmamız gereken çok işler olduğunu görüyoruz. Bu konuda her ne kadar teknik kapasitemiz çok güçlü olmuş olsa da bence esas meselenin özellikle Ar- ge ve ardından seri üretimler konusunda yeterli maddi desteğimizin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Örneğin bu gün tank dediğimiz savaş aracının dünyada birim satışının 10 milyon dolarlar civarında olduğu düşünürsek eğer çok ciddi bir finansman miktarına ihtiyacımız olduğu açıktır.

Hatırlarsak eğer geçtiğimiz yıl Ukrayna savaşının başladığı dönemlerde Almanya sahip olduğu leopar tanklarının yerine daha etkin tanklar yapabilmek için bütçelerine 100 milyar Euro lük destek ayırdıklarını açıklamışlardı. Ve bu arada ABD yapımı F-35 projesine baktığımızda da yüz milyarca dolarlık AR-GE ve seri üretim maliyetlerinin yaklaşık 500 milyar dolarlara yaklaşmasının bu işleri yürütmenin çok büyük maliyetlerle yapılabildiğinin açık göstergeleri olduğunu söyleyebiliriz..

    Dolayısıyla dünyamız bundan sonraki yıllar içinde insanlığın geleceği adına çok tehlikeli adımların atılabileceği bir döneme doğru hızla sürüklenmekte olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız.. Özellikle nükleer silahların artışı ve uzun menzilli füze sistemlerinin yaygınlaşması ve çoğalması yavaş yavaş ülkeleri füze savunma sanayilerinin kurulması ve etkin koruma için yeni yeni ar-ge çalışmalarına yöneltebileceğini söylemek gerçekten doğru bir saptama olur kanaatindeyim.

Aslında bu konunun çok ciddi bir konu olması nedeniyle bunun uluorta tartışılmasını da çok yanlış buluyorum ama şu kadarını söylemek istersem eğer gelecekte vatanımızda huzur ve güvende oturmak, yaşamak istersek eğer önce caydırıcılık adına füze ve uçak imalatı ile beraber çok güçlü bir hava savunma sistemine yani Çelik Kubbe tabir edilen teknik alt yapılara kavuşmamızın artık şart olduğunu iyi bilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla böylesine çok yüksek maddi kaynaklara ihtiyaç gösteren konularda hızlı bir sonuç almak istersek eğer geçmiş dönemlerde yaptığımız gibi yine devlet millet el ele vererek büyük bir imece ile teknik bilgi alt yapımızı maddi olanaklarla destekleyerek kısa sürede savunma alanımızı güçlendirmeyi başarabiliriz diyorum.

 19 Ekim 2024     Erhan Göçmen 

  • BIST 100

    8793,61%-2,32
  • DOLAR

    34,24% 0,37
  • EURO

    37,23% 0,51
  • GRAM ALTIN

    2992,25% 1,30
  • Ç. ALTIN

    4960,24% 1,10
  • Cuma 17.7 ° / 7.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 18.2 ° / 6.6 ° Güneşli
  • Pazar 17.7 ° / 6.4 ° false

Balıkesir

18.10.2024

  • İMSAK 05:52
  • GÜNEŞ 07:15
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:02
  • AKŞAM 18:33
  • YATSI 19:50