Erdem Özcan "iz bırakanlar"

Tarih: 13.09.2021 15:27

EDREMİT KURTULUŞ TÖRENİ NEDEN RAHATSIZ ETTİ

Facebook Twitter Linked-in

Edremit’te düşman işgalinden kurtarılmasının kutlanması törenlerinde kurtuluşumuzu simgeleyen gösteride siyah bir örtüyle örtülü ve zincirlenmiş bir kız mizanseni tartışma yarattı ama bu mizansen Bandırma’da da belki 60-62 yıl hep yapıldı. Sonra Yunanlılar’a ayıp! Olmasın diye kaldırıldı.

Hatta Bandırma’daki 17 Eylül Kurtuluş Bayramı törenlerinde mizansen gösteride sadece esareti simgeleyen kız değil mizansen Yunan askerleri de vardı

Hâlbuki başka ilçelerde olduğu gibi bu törenler Erdek’te halen yapılıyor.

Ne var bunda?

Bunun için bir Kaymakam görevden alınır mı?

Dikkat edilirse Edremit’teki mizansen gösteride zincirlerden kurtarılan kızımız beyaz giysileri içinde Türk bayrağını açtığı an tüm izleyen vatandaşlar coşkuyla alkışlarlarken sadece bir kişi, evet sadece bir kişi yani AKP İl Başkanı Ekrem Başaran olduğu söylenen kişi tepki gösteriyordu.

Ve bunun için bir kaymakam görevden alınıyor.

Tüm ülke 900 gün işgal altında kalmış, kurtuluşu simgeleyen mizansen bir gösteri ne anlama geldiğini idrak edemeyenler herhalde işgalden kurtulmanın ne manaya geldiğini bilmiyorlardı. … Ki, Kuvva-ı Milliye’nin kuruluşunda Ayvalık, Havran ve Edremit’in çok önemli bir yeri vardı. Kurtuluşumuzu sembolize eden mizansen bir gösteri için bir Kaymakam neden görevden alınır?

 CHP’li İl Başkanı Serkan Sarı’nın söylediği gibi; "Edremit’in de 900 gün işgal altında kaldığı günleri ve kurtuluşu anlatan bu mizansende beyaz giysisi ile aydınlık günleri ve özgürlüğü sembolize eden Türk Bayrağını kucaklamış genç kızımızın üzerine örtülen siyah örtü işgal güçlerini, bağlandığı zincirde esareti anlatmaktadır. Bu mizansen Ege’deki hemen hemen bütün ilçelerde düzenlenen kurtuluş şenliklerinde yıllardır tekrar edilmektedir. AKP’li İl Başkanı Ekrem Başaran ve Meclis Üyesi Murat Tuna anlaşılan kurtuluş şenliklerini bugüne kadar hiç izlememişler.”

Ki doğrudur Bandırma’nın kurtuluş bayramlarının kutlandığını gösteren1928 ve 1930 tarihli elimizdeki mevcut fotoğraftaki tarihe göre bakarsak Bandırma’da 63 yıldan beri kutlanan kurtuluş bayramlarında kurtuluşu simgeleyen elleri bağlı kız gösterisi hep vardı.

Bu fotoğrafın arkasına “17 Eylül 1930’da Kurtuluş Bayramı’nda Bandırma’yı temsil eden kızı Türk Askeri kurtarırken” notu düşülmüş.

Yoksa bir kadını aşağılamakla ne ilgisi olabilir?


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —