Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


ENERJİ, SAĞLIK VE EKONOMİ

ENERJİ, SAĞLIK VE EKONOMİ


Hangi açıdan bakarsak bakalım enerji konusu bu gün insan hayatında yaşamsal bir konu olarak ciddiyetini arttırarak sürdürüyor. Özellikle pandemi ile beraber ABD ve Avrupa’da yaşanan gelişmelere baktığımızda önce enerji sıkıntısı ve hemen ardından tarım ürünlerindeki yetersizlikler sosyal düzeni olumsuz etkileyen iki önemli başlık olarak bir anda ortaya dökülüverdi.

   Ve bu arada dünyamızdaki iklim değişimlerini de bu sorunlar arasına katarsak eğer işimizin bundan böyle daha zor olabileceğini söyleyebiliriz Özellikle yetersiz yağışlar ve yüksek sıcaklılar sadece bizim ülkemiz için değil tüm ülkelere dönük maliyet artışları ve yaratacağı yüksek enflasyon rakamları ile beraber ekonomilerin olumsuz olarak etkilenebileceği kaçınılmaz olacaktır..   

  Özellikle enerji derken asıl önemli konunun ben önümüzde bizleri bekleyen uzun bir kış mevsimi ile muhtemel bir enerji azlığının hem ısınmada ve hem de ekonomide sıkıntılar yaratabileceğini düşünüyorum.

  Demem o ki enerji bir ülke için adeta yaşamsal bir alan olarak her zaman yakından izlenmesi gereken bir alan. Bakınız ülke olarak % 90 seviyelerinde enerji olarak dışa bağlıyız. Bu bağlamda doğal gaz ve petrole her yıl 50 milyar dolaylarındaki çok yüksek bir parayı dışarıya ödüyoruz.

      Bu arada enerji derken gerek evlerimizin gerekse sanayi ve üretimin can damarı olan elektrik üretiminin de çok önemli bir ihtiyaç olduğunu, bu konu üzerine son yıllarda yapılan yatırımların boşuna olmadığını, tersine ülke ekonomisine destek olduğunu söyleyebiliriz. Bu gün baktığımızda yıllık olarak 100 bin megavata yakın elektrik üretiminin % 27,6’ sı ithal doğalgazdan, % 23.3 nün HES’lerden, % 15.8’i yerli kömürden, % 8.3’ü rüzgardan, % 13.9 ithal kömürden, kalan son %11.6 ise güneş, fuel oil ile karşılandığını aldığımız bilgilerden görüyoruz.                                    

     Bu arada Elektrik üretimi konusunda Avrupa’nın son doğal gaz krizleri nedeniyle nükleer santrala dönüş planları içinde olduğunu görüyoruz. Bilindiği gibi bizimde beşer bin megavatlık iki nükleer santral planımız var ve inşaatlar devam ediyor biliyorsunuz. Bu konuda son yıllarda yapılan eleştirilerin haksızlığını da şu geldiğimiz noktadan anlayabileceğimizi düşünüyorum.

     Bakınız pandemi ile beraber dünyada bir çok şeyin değiştiğini de görüyoruz. Özellikle ortak hareket noktasından gemisini kurtaran kaptan anlayışının benimsenmesi ile beraber ülkeler arasındaki güvenin azaldığını söyleyebiliriz. Ekonomiler alt üst oldu. İnsan kayıpları hala çok yüksek sayılarda devam ediyor. Dünya geneline baktığımızda aşılamaların yetersiz olduğunu da görüyoruz.

  Ve Türkiye olarak son 10 yıl içindeki sağlık alt yapı çalışmalara baktığımızda  sağlık sistemini gözden geçirerek hastanelerini çoğaltmış, ciddi yatırımlarla hem aşı temini ve aşı üretimi hem de tedavi konularında başarılı bir seviyeyi yakaladığını görüyoruz.

  Ve sağlık alanında olduğu gibi doğal gaz gibi ciddi bir sorun karşısında da Türkiye olarak son yıllarda ciddi adımların atıldığını gözlemledik. Bu gün 81 ilimizde doğalgaz kullanımı ile çok kritik bir ihtiyaç doğal gaz biliyorsunuz. Bu konuda geçmiş yıllarda alınan arama ve sondaj gemilerinin çok yerinde kararlar olduğunu şimdi çok daha iyi anladığımızı düşünüyorum. Bu arada Konya ve Trakya’da yapılan milyarlarca metreküplük doğal gaz depolama tesislerinin yanı sıra Rusya ve Azerbaycan’dan ülkemize ve Avrupa’ya dönük doğal gaz taşıma boru hatlarının kullanılmaya başlanması da doğal gaz temini noktasında bizlere ilave avantajlar getirdiğini ve gelecekte de getirebileceğini düşünüyorum.

  Demem o ki pandemi gibi küresel bir kriz yaşanmasına rağmen bizler enerji konusunda taşıma suyu ile değirmenimizi döndürmeyi başaran bir ülke konumundayız. Bu bağlamda pandemiye rağmen ülkemizde kurulu olan binlerce sanayi kuruluşu çalışmasındaki devamlılık tüm ülkemizin menfaatine olan bir durumdur. Bu da 2021 yılı büyüme rakamlarına yansıyor zaten. Ancak rakamlar büyük olsa da bu rakamların son zamanlarda yaşadığımız enflasyondaki artışları önlemediği de bir gerçek. Dolayısıyla sistemin tekrar gözden geçirilerek toplumun enflasyondan zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.

YAZARLAR

  • BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20
  • Pazar 38.6 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 39.2 ° / 16.9 ° Güneşli
  • Salı 39.2 ° / 17.5 ° Güneşli

Balıkesir

06.07.2025

  • İMSAK 03:48
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 17:15
  • AKŞAM 20:46
  • YATSI 22:30