Emekli öğretmen Hasan Basri Tuncer'in doğup büyüdüğü Balıkesir'in Manyas ilçesi Hacıyakup köyü hatıraları
Çerkes'lerin Ubıh soyundan gelen bir köy olması nedeniyle çerkes düğünleri çerkes dansları ve gelenek göreneklerine de değinildi. Ayrıca köyün eşsiz doğa güzellikleri de film içinde en canlı karelerle halinde yer almaktadır.
Bu güzel yapıtı belgelendirerek, geçmişi geleceğe taşıyan Soner Özel'e ve yapıtın başrolünü üstlenen değerli hocam Hasan Basri Tuncer'i kurluyor, sağlıklı yaşamlar diliyorum. "BANDIRMA MANŞET"
Küçük aneknot; Heyecanlı gazetecilik yaşamımda 1980 li yıllar olmalı Sabah Gazetesinin bölge temsilcisiyim. Yani kendi çapımızda haber yapıyorum. Bir gün haber müdürüm aradı bana, Manyas'ın Hacıyakup köyüne gidip, gidemiyeceğimi sordu. Bizde "Hayır" kelimesi yoktur konuyu anlattı ve ben yola çıktım. Ekonomik olanaklar na müsait küçük bir mobilet motorum var. Temmuz sıcağında hep su kaynatır.. Beni Hacıyakup'a taşıdı. Küçük bir köy kahvesi önünde balkon türü kamelya olmalı, köyün yaşlıları oturuyorlar. Sordum. "Ben gazetecisiyim, Ubuh dili konuşan Teyfik Esenç ile reportaj yapmak istiyorum".. Beni oturttular çay, kahve faslı haber saldılar yarım saat sonra Yevfik Esenç geldi.
Teyfik Esenç'in yaşam derinliklerindeki "UBUH" dilinin son temsilcisi olarak uluşlar arası Akademilerin bu dili araştırma kapsamına aldıklarını o zaman öğrendim.
Küçük kameram çalıştı, Tevfik Esenç konuştu... Daha sonra mevzuya ilgili olarak köyden bir kaç kişi ile de konuştum ancak onlar bana bu işim piri Tevfik Esenç olduğunu, kendilerinin bazı noktalarda konuştuklarını, bazı noktalarda konuşulanları tam olarak anlayamadıklarını söylediler.
Sohbet, köyün çevresindeki bir maden ile bilgilenme şeklinde sona erdi ve biz Teyfik Esenç'e teşekkür edip, Hacıyakup'tan ayrılırken gazetecilik yaşamımda böylesine önemli bir kimlikle birlikte olmanın, onunla konuşmanın hatırasını hep ayrı tuttum.