FAZİLET KIRTAY (POSTALLI DENİZ KIZI)

Tarih: 26.01.2025 00:51

İŞ GÜVENLİĞİ HAK GETİRE!

Facebook Twitter Linked-in

Az Tehlikeli iş yerleri Yükümlülükten Kaçarsa 
Elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde  iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu, 28 Aralık 2023 tarihli ve 32413 Sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan 7491 Sayılı Kanun gereğince 31.12.2024 tarihine ertelenmişti.
Böylelikle elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine ilişkin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 01.01.2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş oldu.
Buna göre;
Az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri, çalışan sayısı 50 kişiyi geçer ise İSG hizmeti (İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı hizmeti) almak zorundadır.
Az tehlikeli sınıfta yer alan ve elliden az çalışanı olan iş yerleri de 1.1.2025 tarihinden itibaren İSG hizmeti  (İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı hizmeti)  alma zorunluluğu başlamıştır.
Bu kapsamda elliden az çalışanı bulunan; hukuk bürosu, muhasebe bürosu, terzi,  manav, market vb. İşyerlerinin tamamının İSG hizmeti almaları gerekecektir.
Sonuç itibariyle; 
10’dan Az Çalışanı Olan / Az Tehlikeli İşyerleri ile 10 - 49 Çalışanı Olan / Az Tehlikeli İşyerlerinde iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi atamasını yapmayan OSGB yada ÇASMER den hizmet almayan işyerlerinde  İSG zorunluluğuna uyulmaması halinde işverene uygulanacak  para cezası 2025 yılında 88. 673 TL olmuştur.
Yıllardır ertelenen  6331 sayılı İş Güvenliği ve Sağlığı Kanunu uygulamaları, A, B ve C Sınıfı iş güvenliği uzmanlarının görev tanımlarının ve atama şartlarının bir türlü yerine oturamaması, yaşanan iş kazalarında İGU ların günah keçisi ilan edilerek gözaltına alınıp, tutuklanması derken gelinen son nokta Bolu Grand Kartal Otel’in gözaltına aldığı iş güvenliği uzmanının aslında atamasının olmamasıdır. 
Bu iş nasıl olur derseniz iş etiği  gereği detaylara girmek istemem...
Mevzuat açıklarını çok iyi kullanan bazı işverenlerce  ve OSGB lerce yıllardır suistimal edilen iş güvenliği uzmanlığı sistemi ne yazık yaşanan acıyla gün yüzüne çıkmıştır. 
Krizleri fırsata çevirmek deyimine göre bu durumun biz iş güvenliği uzmanlarına yapılan haksızlıkları, yaptığımız işin danışmanlık olduğu gerçeğini, maaşımızı  aldığımız işverene karşı ( OSGB de çalışsak dahi maaşımızı denetlediğimiz şirket ödüyor aslında )  boyun bükmek zorunda kalmayacağımız şekilde yeniden düzenlenmesini umut ediyoruz. 
On yıldır iş güvenliği uzmanı olarak yaşadığım  pek çok iş kazası, uygunsuzluklar, işçi mağduriyetleri, yönetmeliğe aykırı durumlar, yanlış tehlike sınıfında Nace kodu alınması,  yükümlülüklerin eksik yerine getirilmesi vb. Konularda mücadele ederken ben ve uzman arkadaşlarım hep zorlandık. 
Oysa kanun var izan var. 
Ama kanun koyucu yılda bir kez İGU ve İşyeri hekimi sınavı yapmaya karar verip haftasına sadece bir devlet üniversitesine sınav yapma yetkisi veriyor. Alınan karar elbette mağduriyetleri gidermek için.
Yıllarca az tehlikeli iş yerlerini neredeyse hiç hizmet almayacak şekilde Yönetmelik dışı bırakan ve yaşanılan facialara sebep olan da aynı kanun aynı izan.
Şimdi atanmamış iş güvenliği uzmanı problemini kim çözecek bakalım?
Burası Türkiye? 
İşini yürüten kaptan misali. Ama burada çalışan değil daha önceleri olduğu gibi yine  patronlar kollanıyor.
Sonuç ortada: 78 vatandaşımız artık yaşamıyor! Bu ülkede iş güvenliği hak getire...
Adamına göre muamele sona etmedikçe, daha çok vatandaşımızı alınmayan önlemler nedeniyle kaybetmeye devam edeceğiz. 
Fazilet KIRTAY 
Su Ürünleri Mühendisi/ İş Güvenliği Uzmanı


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —