İrfan AYDINOĞLU -SİSMİK KALEM


İSTANBUL' DA HİSSEDİLEN "KÜKÜRT" KOKUSU ve "SARI SİS" OLAYI (!)

İSTANBUL' DA HİSSEDİLEN "KÜKÜRT" KOKUSU ve "SARI SİS" OLAYI (!)


İstanbul` da çok sayıda vatandaşın kükürt kokusuna benzeyen koku duyulması üzerine olası bir depremin habercisi olabileceği ihtimali üzerine vatandaşlar paniğe kapıldı.

İstanbul` da yaşayan vatandaşlar dün gece garip bir koku hissetti. Özellikle Haliç civarında yaşayan vatandaşlar etrafı saran ve kükürte benzer bir koku duyduklarına dair ihbarlarda bulundu. Kokunun denizden gelme ihtimali yüksek görünüyor.

VATANDAŞLAR YANGIN VAR DİYE BALKONLARA VEYA CAMLARA ÇIKTI.

Bir çok vatandaş evlerin içine kadar ulaşan kükürt kokusu ile tedirgin oldu ve pencerelere ve balkonlara çıkarak "Acaba yangın mı var" diye bakındılar. Ancak kokunun kaynağının neresi olduğu tam olarak anlaşılamadı.

"YANIK KİBRİT" KOKUSU ALIYORUZ (!)

Vatandaşlar duydukları kokuyu, "Kibrit yandığında çıkan kokuyla aynı" şeklinde nitelediler. Kibrit ucu, kükürt (S) ve oksitleyici olarak potasyum klorattan (KClO3) oluşur. Dolayısıyla vatandaşın hissettiği kokunun "Kükürt" kokusu olma ihtimali artıyor.

İSTANBUL DEPREMİ KORKUSU.

Son yıllarda dünyanın bazı ülkelerinde de insanlar zaman zaman "kükürt" kokusu algıladıklarına dair ihbarlarda bulunuyor. Fakat İstanbul`da yoğunlaşan "kükürt" kokusunun "İstanbul depreminin"tartışıldığı günlere denk gelmesi de büyük tedirginliğe sebep oluyor.

KÜKÜRT KOKUSU DEPREM İLE BAĞLANTILI.

Bazı uzmanlar "kükürt kokusunun" depremle bağlantılı olduğunu rapor ediyor. Bir çok deprem uzmanı deprem vakalarından önce doğada meydana gelen olayları anlatırken, "çürük yumurta ve kükürt kokusuna" vurgu yapıyor. Daha önce Düzce depreminden beş saat önce sularda Kükürt kokusuna rastlandığına dair ihbarların yapıldığı medyaya yansımıştı.

DÜNYA` DA BENZERLERİ ÇOK YAŞANDI.

Dünyada da benzer olaylar yaşanıyor. Söz gelimi 9 Mayıs 2011`de bilim adamları Kaliforniya` da son derece yüksek radyoaktif sülfür (kükürt) bildirdi. Kaliforniya ve Florida` da bazı günlerde kükürt kokusu duyulduğu bildiriliyordu. Japonya`da 2011 yılındaki felaketten 2 hafta sonra Kaliforniya` da radyoaktif kükürt atomlarında rekor kırıldığı belirtildi.

AFAD VE KANDİLLİ AÇIKLAMA YAPACAK MI?

İstanbul`d a yoğunlaşan kükürt kokusu konusunda AFAD ve Kandilli Rasathanesi` nin bir açıklama yapması bekleniyor.

DENİZ ÜZERİNDEKİ SARI SİS TABAKASI

Aslında doğada “sarı sis” diye bir olay yoktur. Maksadımı açıklayabilmek için bu terimi ben uydurdum. Olayı anlatan başka türlü bir isim bulamadım. Olayı "SARI SİS" diye adlandırınca daha çarpıcı ve dikkat çekici oluyor gibi geldi.

Bilindiği gibi meteorolojik sis olayı çok küçük ( mikroskobik ) su damlacıklarının havada hareketsiz olarak asılı kalması olayına verilen isimdir. Diğer bir ifade ile stratus bulutunun yeryüzüne çökmüş haline "sis" adı verilir. Sis olduğu zaman görüş mesafesi 1 km. den daha azdır. Sisin rengi beyaz ve parlaktır. Sis olduğu zamanlarda havadaki nisbi nem oranı % 80’ in üzerindedir. Kesif (yoğun) sislerde genellikle nisbi nem oranı % 99 olur. Çünkü bulutlar yere inmiş demektir.

Dağlık bölgelerde meydana gelen sisler, vadilere çöker. Yüksekçe bir yerden sis altında kalan vadiye bakıldığında, dağ yamaçlarının sis denizi içinde kalmış adalar gibi sıralandığı görülür. Buna “vadi” adı verilir. Vadi sisi, nemli havanın oroğrafik (yamaç) yükselmesi ve çökmesi sebebi ile oluşur.

İşte benim sözünü ettiğim “sarı sis” daha ziyade bu “vadi sisi” ne benzer bir olaydır.

Sarı sis tabakası deniz yüzeyinden başlayıp 10-50 metre yüksekliklere kadar, doğu-batı yönünde, deniz üzerinde uzayıp giden sarı bir şeriti andıran bir tabaka görünümünde.

SARI SİS FAY HATLARI ÜZERİNDE OLUŞUYOR(!)

Sarı sisin beni şüpheye düşüren yönü ise görüldüğü yerlerde gelip tam da fay hattının üzerine oturması. İşin garip tarafı bu sarı sisin puslu havalarda görülebildiği gibi net ve açık havalarda yani görüş mesafesi 20 km. nin üzerindeyken bile deniz üzerinde sarımtırak bir tabaka gibi kilometrelerce uzayıp gitmesi. O yüzden de sarı sisi kendimce “deprem belirtisi” olarak nitelendiriyorum. Ve çok gariptir 15 yıldan bu yana yaptığım deniz gözlemlerde, sarı sisin öyle her gün değil nadiren ortaya çıktığına ve görüldüğü zamanlarda da yüksek magnitüdlü depremlerin meydana geldiğine çok şahit oldum. Tesadüfen öyle oldu denilebilir fakat bana kalırsa pek de tesadüfe benzemiyor. Bu konunun bilimsel platformlarda tartışılması, incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Depreme kısa bir süre kala, depreme hazırlanan fay düzlemi açılmaya başlar. Fay düzlemini oluşturan kayaçlarda mikro-tansiyon çatlakları oluşur. Bu çatlaklardan yerin derinliklerinden gelen gazlar yer kabuğundan atmosfer çıkış yapmaya, başlar.

Yerkürenin derinliklerinden gelen gazlar: Carbon monoxide (CO). Carbon dioxide (CO2). Sulphur dioxide (SO2), Hydrogen sulphide (H2S), Hydrochloric acid (HCl), Sulphuric acid (H2SO4) ve Helium (He) gazlarıdır.

Ayrıca fay hatlarında Radon (Rn) ve Argon (Ar) gibi asal gazlar da çıkar.

NACİ GÖRÜR YILLARDIR “MARMARA’ NIN ALTI FOKUR FOKUR KAYNIYOR” DİYE BOŞUNA FEVERAN ETMİYOR (!)

Bugüne kadar Marmara Denizi’ e yedi yabancı araştırma gemisi gelip araştırma ve incelemelerde bulundu. (İTÜ) Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Celal Şengör, Fransız Le Suroit gemisinin denizaltısı Viktor ile fay hattına dalış yaptılar. Deniz tabanı üzerinde sıvı,gaz ve petrol çıkışları olduğunu kendi gözleri ile görüp rapor ettiler ve bu gazlardan çeşitli numuneler alarak laboratuvarlarda incelettiler. Gaz çıkışların Küçükçekmece` nin güneyinde ve Tekirdağ ile Silivri arasında zirve yaptığı tesbit edilmiş durumda.

SARI SİS’ İN KAYNAĞI KÜKÜRT

Fay hatlarından çok çeşitli gaz çıkışları olsa da gözlemlerde deprem belirteci olarak bunlardan çoğu bizim işimize yaramaz. Örneğin Radon renksiz ve kokusuz bir gazdır. Havadan ağır olduğu için toprak veya deniz yüzeyinde çöküp birikerek bir tabaka oluşturur fakat çıplak gözle bakarak varlığını anlayamayız. Radon gazının varlığını tesbit edebilmek için gaz numunesi alıp detaylı ölçüm ve analizler yapmak gerekir. Diğer gazların çoğu da görsel olarak varlığını belli etmez. Atmosfere çıkış yaptıklarında rüzgar veya benzeri dış etkenler dolayısı ile dağılıp giderler. Kükürtlü bileşiklerin sarı rengi ise çok iyi bir belirteçtir.

Kükürt (sülfür) kokusu yanmış kibrit kokusu gibidir, yerkürenin derinliklerinden gelir, volkanik aktiviteler ve büyük magnitüdlü depremlerden önce çoğu kez kükürt kokusu duyumsandığı rapor edilmiştir.. Volkanik aktivitelerde mağma odasında basınçlanan kükürt bileşikli gazların volkan bacasından kendilerine yol açarak atmosfere ulaşması ile kükürt kokusu duyulur. Deprem öncesi açılmaya hazırlanan fay düzlemindeki saran basıncın artması ile kılcal mikro tansiyon çatlaklarından atmosfere kükürt bileşikleri çıkışları başlar. Kükürt çok yüksek sıcaklıklarda ve basınç altında gaz haline geçer. Doğada kükürt bileşikleri halinde bulunur. Petrol Rafinerileri` nde yan ürün olarak kükürt elde edilir. Ham petrolün içinde çok az bir miktar kükürt bulunur. Kükürt atmosferdeki oksijenle birleştiğinde bilesikleri : SOx şeklinde gösterilir. Bunlar Kükürt di-oksit (SO2) ve kükürt tri-oksittir. (SO3) Kükürt, hidrojen ile birleştiğinde hidrojen sülfit (H2S) gazı meydana gelir. Bataklık gazı olarak adlandırılan bu gaz çürük yumurta gibi kokar. Kükürt bileşikleri atmosfere çıktıktan sonra havadan daha ağır olduğu için toprak veya deniz yüzeyine yakın sarı bir tabaka şeklinde çöker ve birikir. Su ile birleştiğinde sülfürik asit (H2SO4) oluşur. Atmosfere çıkan kükürt bileşikli gazların ömrü 4 ila 10 gündür.

DEPREM KESTİRİMİNDE "GÖZLEM" İN ÖNEMİ

Deprem konusuna, Amerikalılar gibi para gücüne dayalı olarak milyarlarca $ harcayacak durumumuz olmadığına ( olsaydı bile harcanmayacağı belli olduğuna ) göre olası yıkıcı bir depremi önceden tespit edebilmek için geriye gözlem yapmaktan başka çaremiz kalmıyor.

Büyük depremler gelmeden önce mutlaka çok çeşitli belirtiler verir. Eğer bu anomalilerden birkaçını bile yakalayabilirsek beklenen depremi önceden tahmin eden ülke olarak Dünya tarihine bile geçebiliriz. 


sinan temel
26.08.2014 01:50:34
Bugün 25 agustos 2014 burdur depreminden bir gün sonrası..23 agustos günü antalya varsakta açık bir havada ve ormanlık bir mahallede balkonda geç vakit oturayım dedim.ortalıkta anlam veremediğim bir sis ve garip bir koku vardı. Ertesi gün deprem oldu Burdur da ve bizde hissettik. Ama bugün 25 ağustos ve bu koku hala var korkuyorum..çünkü bu kokuyu eşimde hissetti..

YAZARLAR

  • BIST 100

    9490,90%1,92
  • DOLAR

    38,41% 0,21
  • EURO

    43,64% -0,25
  • GRAM ALTIN

    4138,36% 0,22
  • Ç. ALTIN

    6645,73% 0,00
  • Cuma 20.9 ° / 8.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 15.9 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

25.04.2025

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30