Önder Balıkçı (YAKAMOZ)

Tarih: 01.05.2025 09:23

Kaan Bingül’e verilen ceza ve sonuçları

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti(BGC) Derneği başkanlığını yürütürken, yapılmayan genel kurulu Bandırma Kaymakamlığı Dernekler Masası’na, DERBİS üzerinden yapılmış gibi göstererek, “Dernekler Kanununa Muhalefet Suçu” işlemesi nedeniyle Kaan Bingül’e 3 ay 22 gün hapis ve 1.120,00 TL adli para cezası verdi. Hapis cezası için daha sonra “Hükmün açıklanması geri bırakıldı.”

TARIK KÖSE İTİRAFÇI

Mahkemenin gerekçeli kararının, “Delillerin değerlendirilmesi ve gerekçe” bölümünde, Kaan Bingül’ün, Bandırma Dernekler Masası’na, DERBİS üzerinden, 28.02.2023 tarihli olağan genel kurul sonuç bildiriminde bulunduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“Sanık Kaan Bingül’ün, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti Derneği başkanı olduğu, bahsi geçen dernekte, Balıkesir Valilik makamının oluru üzerine, Bandırma Kaymakamlığı görevlileri tarafından denetleme yapıldığı, yapılan denetleme esnasında dernek defter ve belgelerinin denetlenmek üzere ilgilisinden istenildiği, ancak dernek defterinin ibraz edilemediği, ibraz edilen dernek evrakları içerisinde, 28/02/2023 tarihli olağan genel kurul sonuç bildirimi bulunduğu, buna rağmen dernek saymanı Tarık Köse’nin, bu tarihte genel kurul yapılmadığını, genel kurul yapıldığına dair üyelerin de bilgi sahibi olmadıklarını beyan ettiği, dernek bilgileri içerisinde, bu toplantıya ait genel kurul çağrı duyuru listesi, katılım listesi, genel kurul divan tutanağının bulunmadığı hususlarının tespit edildiği, ibraz edilemeyen dernek karar defteri ve genel kurul evraklarına ait herhangi bir zayi belgesinin de yapılan denetimler esnasında sunulmadığı, 28/02/2023 tarihinde dernek genel kurulunun yapıldığı belirtilerek, Bandırma Kaymakamlığı Dernekler Bilgi sistemi üzerinden bildirim yapıldığı görülmüş, sanık, soruşturma aşamasında alınan savunmalarında, üzerine atılı bulunan suçlamaları kabul etmeyerek, DERBİS üzerinden yapılan bildirimden haberinin olmadığını, bu veri girişini kendisinin yapmadığını iddia ederek üzerine atılı bulunan suçları kabul etmemiştir.

Bandırma Kaymakamlığı görevlilerince düzenlenen tutanak ve dosya içerisinde yer alan diğer bilgi ve belgeler göz önüne alındığında, sanığın, başkanı olduğu derneğe ait dernek karar defterini, yapılan denetimler esnasında sunulamadığı, buna ilişkin olarak alınan herhangi bir zayi belgesinin de ibraz edilemediği anlaşıldığından, sanığın 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32/k bendinde belirtilen suçu işlediği, yine bununla birlikte dernek genel kurulunun yapılmamasına rağmen genel kurulun yapıldığı belirtilerek, dernekler bilgi sistemi üzerinden bildirim yapmak suretiyle 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32/e bendinde belirtilen suçu işlediği kanaatine varılarak sanığın üzerine atılı bulunan suçlardan cezalandırılmasına karar verilmiştir.”

TARIK KÖSE OLAYI TABİİ Kİ BİLİYOR

Mahkeme kararında, derneğin yönetim kurulunun saymanı konumundaki Tarık Köse’nin, 28/02/2023 tarihli olağan genel kurulun yapılmadığını, genel kurul yapıldığına dair üyelerin de bilgi sahibi olmadıklarını beyan ettiğine de vurgu yapılıyor.

Tarık Köse’nin bu beyanının anlamı şudur: Tarık Köse, suçtan kendisini kurtarmayı amaçlamaktadır. Kaan Bingül’le, o dönemde çok iyi ilişkileri bulunan Köse’nin, Bingül’ün, DERBİS aracılığıyla yaptığı sahte genel kurul bildirimini bilmemesi mümkün değildir. Kaldı ki Tarık Köse, yönetimde başkan yardımcısı konumunda bulunan Erdem Özcan ile yaptığı bir konuşmada, “Genel kurul işini Kaan Bingül, bir şekilde halletti” bile demiştir. Demek ki, Bingül’ün, DERBİS aracılığıyla Dernekler Masası’na bu bildiriminden haberi vardı. Mahkemeye yaptığı itiraf ise kendisini ateşten kurtarmaya çalışma anlamına gelmektedir.

OKUDUKLARINI BİLE ANLAMAYANLAR

Gelelim, Bandırma Cumhuriyet Savcılığı’nın, olayla ilgili olarak verdiği “Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı”na…

Kaan Bingül’e yakın olan bazı kişiler, bu kararı dikkatle okumadıkları için “Bak, işte hiçbir şey çıkmadı” diyerek hukuksal bilgisizliklerini ortaya koymuşlardır. Oysa bu kararın “Soruşturma evrakı incelendi” bölümünde, tarafımdan yapılan suç duyusu konusunda şöyle denilmektedir:

“Yukarıda açık kimlik bilgileri yazılı müşteki Önder Balıkçı’nın, 25/04/2024 tarihinde, Cumhuriyet Başsavcılığımıza yapmış olduğu müracaatında, üyesi olduğu Bandırma Gazeteciler Cemiyeti Derneği Yönetim Kurulu’nun, 26.02.2023 tarihinde yapılmamış olmasına rağmen olağan genel kurul ve organ seçiminin yapıldığına dair bildirimin Dernekler Masası’na yapıldığını, 26/02/2023 tarihinde yapıldığı öne sürülen genel kurula ilişkin hiçbir çağrı veya bildirimin yapılmadığını, yapılmış gibi gösterilen genel kurulun sahte olup olmadığının incelenmesini istediğini beyan etmesi üzerine soruşturma işlemlerine başlanılmışsa da, UYAP kayıtları incelendiğinde, müşteki ve mağdurların beyan ettiği aynı olaya ilişkin şüpheli hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2024/4870 sayılı dosyası üzerinden soruşturmanın yürütüldüğü, 24/01/2025 tarihli, 2025/312 iddianame numaralı iddianame ile BANDIRMA 1. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ’NE DAVASININ AÇILDIĞI”, böylelikle müştekilerin ve mağdurların, iş bu dosyaya konu iddialarının mükerrer kayıt olduğu anlaşılmakla, açıklanan nedenlerle kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir.”

OLAYIN MAHKEMEDE OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKİLMİŞ

Anlamayanlar için bir kez daha vurgulayayım. Yani, “Kovuşturma yapılmasına yer olmadığı” kararında, Kaan Bingül ile ilgili olarak zaten, Bandırma Kaymakamlığı’nın suç duyurusuyla ilgili olduğu anlaşılan, Bandırma 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığına, “mükerrer”, yani tekrar edilen yeni bir soruşturmaya gerek görülmediğine işaret edilmiş. Aslında durum bu kadar açık. Tabii ki okuduğunu anlayabilene…

Nitekim Bandırma 1. Asliye Ceza Mahkemesi de Kaan Bingül’e, “Dernekler Kanunu’na Muhalefet” suçundan 3 ay, 22 gün hapis ve 1.120,00 TL para cezası  kararı vermiş bulunuyor.

DERNEK YÖNETİMİ BOŞ

Verilen bu karar gereğince artık Bandırma Gazeteciler Cemiyeti Derneği’nin yönetim kurulu da boşa düştü. Çünkü son olarak yapıldığı öne sürülen genel kurulun “sahte” liği, mevcut başkan ve yönetim kurulunun geçersizliği yargı kararıyla belirlenmiş oldu.

Bandırma Kaymakamlığı, çok büyük bir olasılıkla derneği ya feshedecek, ya da başına kayyım atayarak, yeniden genel kurula gitmesinin önünü açacak. Yine çok büyük bir olasılıkla da fesih kararı çıkacak. Çünkü boşa düşen ve yasal olmayan yönetimin, derneği olağanüstü genel kurula götürme hakkı söz konusu değil.

Kısacası, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti Derneği, bazı kişilerce, çeşitli toplantılarda temsil edilemeyecek. Hiçbir kişi çıkıp, “Cemiyet adına konuşuyorum” diyemeyecek. Çünkü ortada yasal olarak başkan da, yönetim de bulunmuyor. Dışarıdan kişilerin de cemiyeti temsil etmeleri mümkün değil.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —