Son zamanlarda ülkemizde yapılan kamuoyu anketlerinde çıkan sonuçların tv’lerde yapılan yorumlarına baktığımda dikkatimi iki şeyin çektiğini söylemem gerekiyor.
Birincisi, yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyunuzu kime kullanacaksınız sorusu karşısında muhalefet ile iktidar arasındaki puan farkının azalmaya başladığını ve farkın bir-iki puan aralığında tutunmuş olduğudur. İkincisi ise yapılan bu anket çalışmasında kararsızların neredeyse partilerin oyunu aşacak şekilde çok yükselmesi söz konusu
Özellikle kararsızlar konusu tartışılırken programa katılan bir hocamın, acaba muhalefetin bu kararsızların yüksek çıkması noktasında bir ilgisi var mı gibi bir açıklaması da olmuştu.
Öncelikle bir seçmen olarak neden kararsız kalınır bunun üzerinde biraz durmak gerektiğini düşünüyorum. Hele hele ülkemizde yaşanan siyasi atmosfere baktığımızda bir kişinin oy tercihinde hangi konu veya konuların etkili olduğunun da iyi analiz edilmesi gerektiğine inanıyorum.
Baktığımız zaman güncel yaşam içinde yaşananların bir çoğu bazılarımız için yeterli olabilir ama bazılarımız içinde olmayabiliyor. Örneğin gerek kişisel beklentilerin karşılanması gerekse ülkenin geleceği üzerinden çok daha geniş bir fotoğraf değerlendirmesi yapanların bu denli yüksek kararsızlık noktasında hakim olan tatminsizliğin nedenlerinin iyi bir araştırmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
Örneğin 31 Mart seçimleri sonrası yapılan anketlerde oldukça yüksek değerlerde ilerde olan muhalefetin daha sonra yavaş yavaş yapılan anketler de gerilemeler olduğunu hatta bazı anketlerde de iktidarın 1-2 puan ileride olduğunu söyleyen yorumcular da var ekranlarda.
Tamam, hayat pahalılığı devam ediyor, enflasyon rakamları hala yüksek ama kararsızların yüksekliği neden acaba? Tercih noktasında seçmen neyi bekliyor ki onu gördüğünde oyunu o tarafa yöneltsin. Demem o ki bu durum, hem muhalefet hem de iktidarın önümüzdeki dönemde üzerinde duracağı önemli bir araştırma konusu olduğunu düşünüyorum.
11 . 12. 2024 Erhan Göçmen