Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


KÜÇÜK DİYEBİLECEĞİMİZ KURALSIZLIKLARI GÖRMEZDEN GELMEKLE BÜYÜK KURALSIZLIKLARIN KAPISINI ARALAYABİLECEĞIMİZİ DÜŞÜNELİM BİRAZ

KÜÇÜK DİYEBİLECEĞİMİZ KURALSIZLIKLARI GÖRMEZDEN GELMEKLE BÜYÜK KURALSIZLIKLARIN KAPISINI ARALAYABİLECEĞIMİZİ DÜŞÜNELİM BİRAZ


 Çok uzun zamandır yazmak istediğim ama kişisel sorunlarım nedeniyle yazamadım bir konu bu kurallara uyum konusu. Daha dün yolda karşılaştığım bir vatandaşımızın, ben artık yaz günleri sokağa çıkmaktan korkuyorum çünkü nereye gitmeye kalksam karşıma hep saygısızlık, kuralsızlıklar çıkıyor diyor.

    Gerçekten biraz abartılı olsa da güncel yaşam içinde çevremizde yaşananlara baktığımızda bir dizi sıkıntılı fotoğraflar çıkıyor karşımıza. Hele hele turizmin başladığı şu günlerde kalabalık ortamlarda yaşananlara baktığımızda, istediği yere park edenler, istediği yerde duranlar mı dersiniz veya elindeki çöp torbalarını yol kenarlarına veya çöp kutusu yanlarına atıp gidenler mi, gecenin bir yarısında aracıyla yüksek sesle müzik çalarak, elindeki izmariti istediği yere atarak gezenler gibi daha bir çok konuda olumsuz örneklerle karşılaşabiliyoruz 

       Aslında bu günlerde sadece sosyal konularda değil başta ekonomi olmak üzere siyasi, askeri, terörü bitirme konusu, eğitim, sağlık, enerji ve hatta dış siyaset gibi daha pek çok konu üzerinde konuşuyor, tartışmalar yapıyoruz. Demem o ki toplum olarak geleceğe dönük çalışmaların konuşulması nedeniyle toplum olarak hassasiyetlerimizin epey fazla olduğu bir dönemde böylesine bir konunun konuşulması ne kadar isabetli olur çok da bilgim yok ama temel anlayışlar bağlamında bu konunun da gerekli olduğu düşüncesi var bende.

      Ama ne olursa olsun, ne kadar fazla sorunumuz olursa olsun en alttan en üste kadar hangi alanda görevli olursak olalım,  kendimizin yapabileceği, sorumlu olduğumuz konularda iyi örnek olarak değerlendirebileceğimiz çalışmalar yapmamız gerektiğini ne zaman düşünebileceğiz acaba? Demem o ki hiçbir işi küçümsemeden, kurallarına uygun çalışmalarla çözmeye çalışmamızın toplumumuzun geleceği açısından büyük önem arz ettiğini bizlere kimler, nasıl öğretecek diye gerçekten merak etmeye başladım artık . 

    Unutmayalım ki kuralsızlıklar sadece eleştirmekle düzelmiyor, düzelmeyecekte. Nasıl çözülebilir dersek eğer benim çok sevdiğim ve her zaman hatırladığım, karanlıkta elindeki çöpü atmak için çöp kutusu arayanların çoğalmasıyla yakından ilgili olduğu sözlerimi bir kez daha hatırlatmak isterim.

  Son olarak sizlerle yaklaşık 50 yıl önce ABD’de eğitim alırken ABD’li sınıf arkadaşımla yaşadığım bir anımı sizlerle paylaşmak isterim.  Yeni aldığı arabasıyla Meksika’ya gitmek üzere beni de yanına alarak sabah erkenden çıktığımız yolun 2-3 saatlik kısmında çöl yolunu kullandığımızı ama bu bomboş yolda neden 55 mil ( 85km.) hızla gittiğimizi ABD’li arkadaşıma sorduğumda yol kenarlarına konulan azami hız 55 mil trafik işaretlerini göstermişti.

      Yaklaşık üç saat gibi gittiğimiz yolda bizi denetleyecek ve hatta bizden başka o çöl yolunda kimse olmamasına rağmen aracımızın hızında bir mil de olsa bir hızın arttırılmadığını görünce kurallara uyumun ne kadar önemli ve de etkili olduğunu bugünlerde sizlerle bir kez daha paylaşmak istedim. 

   Yine çok basit ama önemsenmeyen bir kural olduğunu düşündüğüm, evimizi ve iş yerlerimizi terk ederken kullanmadığımız soba, makine, fırın, ısıtıcı gibi cihazları emniyete almadan terk etme meselesi gibi çok büyük kayıplar yaşadığımız konularda çok daha dikkatli olmamız gerektiğini hatırlatmak isterim.    18 Temmuz 2025  Erhan Göçmen

YAZARLAR

  • BIST 100

    10366,2%-0,04
  • DOLAR

    40,37% 0,20
  • EURO

    46,93% 0,30
  • GRAM ALTIN

    4349,84% 0,55
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87
  • Cumartesi 36.2 ° / 16.3 ° Güneşli
  • Pazar 37.1 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 39.5 ° / 19.6 ° Güneşli

Balıkesir

19.07.2025

  • İMSAK 04:02
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 13:20
  • İKİNDİ 17:15
  • AKŞAM 20:40
  • YATSI 22:20